Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Snelle en performante prefab bouwsystemen

Snelle en performante prefab bouwsystemen

Tijdens Batibouw stelt Xella performante prefab bouwsystemen voor: het Ytong CascoSysteem, Hebel Construct voor modulair bouwen, het Silka bouwsysteem en het Ytong Jumbo bouwsysteem. Deze bouwmethodes maken het mogelijk om op zeer korte tijd een afgewerkte ruwbouw te plaatsen. De bouwelementen worden vooraf op maat gefabriceerd en op afroep op de bouwwerf geleverd. Hiermee bespaart de aannemer tijd en geld en wordt het risico op werffouten aanzienlijk verkleind.

Simpel en snel

Het Ytong CascoSysteem (foto 1) is een uitgekiend prefab bouwsysteem om in slechts enkele dagen robuuste casco's snel en eenvoudig te bouwen en af te werken. Xella paste het systeem al op zeer grote schaal toe voor een woningbouwproject in Angola. In een jaar tijd werden dankzij het performante systeem 12.000 woningen gerealiseerd. Voor dit bouwsysteem worden Ytong-panelen, -dakplaten en -vloerplaten gebruikt. Dankzij de eigenschappen van Ytong verzekert dit snelbouwsysteem een optimale thermische en akoestische isolatie van vloer tot dak waarbij ook koudebruggen vermeden worden.

Alle elementen van het casco zijn vooraf berekend en in de fabriek op maat geproduceerd. Op de bouwwerf moeten de vooraf gefabriceerde elementen nog enkel gemonteerd worden. Hierdoor is het CascoSysteem veel sneller en efficiënter dan traditionele bouw en zijn de bouwplaatskosten lager. Er zijn voorbeelden van bouwbedrijven die met dit bouwsysteem twee keer zo snel werken als met een traditionele bouwmethode.

Ytong Casco gebouwen genieten ook van de vele voordelen die cellenbeton oplevert: isolatie, brandveiligheid, luchtdichtheid, duurzaamheid en creatieve vormvrijheid. Het CascoSysteem zorgt bovendien ook voor een aangenaam wooncomfort. Door het thermisch isolerende en warmteaccumulerende vermogen van cellenbeton is het comfort perfect en zijn de kosten voor verwarming in de winter en koeling in de zomer beduidend lager. Dit snelle en efficiënte bouwsysteem is een rendabel alternatief voor traditionele oplossingen voor nieuwbouw en voor herbestemming van gebouwen en biedt ook een antwoord voor flexibele huisvestingvraagstukken.

Modulair en brandveilig

In het snelbouwsysteem Hebel Construct (foto 2) bevestigt men gewapende cellenbetonpanelen zonder structuur tegen elkaar. Door het gebruik van dragende Hebel-wandplaten in combinatie met Hebel-vloer en -dakplaten is bouwen van utiliteitsgebouwen zonder staal of betonnen draagstructuur mogelijk. De Hebel-platen worden eenvoudig op de gestorte vloer gestapeld en verlijmd en zorgen voor voldoende draagkracht en stabiliteit. Het grote formaat van de platen versnelt het bouwproces aanzienlijk.

Het bouwen zonder draagstructuur vergroot ook de flexibiliteit om een gebouw in te delen. Met haar uitzonderlijk brandwerende, akoestische en thermisch isolerende eigenschappen verzekert Hebel-cellenbeton een groot comfort voor de gebruikers van een gebouw dat volledig met dit materiaal wordt opgetrokken. De Hebel-platen zijn trouwens een geschikte drager voor elk soort afwerking, wat de ontwerpvrijheid ten goede komt.

Snel en kostenbesparend

In de residentiële projectbouw is het Silka elementen bouwsysteem een vaste waarde. In combinatie met verdiepingshoge Ytong-panelen voor binnenmuren is het zeer geschikt voor het optrekken van appartementsgebouwen. De wanden worden per project op maat uitgetekend, geproduceerd en just-in-time op de werf geleverd.

De grote draagkracht, de thermische en akoestische performantie maken Silka kalkzandsteen het meest geschikte materiaal voor appartementsbouw. De montage van de prefab elementen gebeurt met mechanische stelmachines. Hierdoor zijn investeringen in zware bouwkranen niet nodig. Omdat de Silka elementen al binnen de zes weken na aanlevering van de ontwerpen op de werf worden geleverd, kan de bouw snel starten. Voort is dit een zeer flexibel systeem omdat tot twee weken vóór de start van de bouw aanpassingen kunnen gebeuren aan de wanden. Dit maakt het Silka bouwsysteem veel flexibeler dan een standaard bouwsysteem met beton.

BIM

Om het bouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, investeert Xella reeds sinds geruime tijd in het Bouw Informatie Model. BIM is een virtueel model waarin alle informatie over de bouw en het beheer van een gebouw is verzameld. Alle bouwpartijen kunnen informatie aan het model toevoegen en bewerken. Al deze informatie wordt vertaald naar een driedimensionaal beeld van het bouwwerk, een digitale maquette.

De Silka elementen en Ytong verdiepingshoge panelen kunnen eenvoudig en snel in elk BIM-project geïntegreerd worden. Een BIM-project kent nauwelijks verrassingen omdat de informatie in elke bouwfase eenduidig en actueel is. Eventuele fouten worden in een vroeg stadium opgespoord en kunnen virtueel verholpen worden, zodat onvoorziene kosten tijdens de bouw vermeden worden.

Ideaal voor brandwanden

Het Ytong Jumbo bouwsysteem ten slotte is ideaal voor brandwanden. De Jumboblokken zijn bijna vijf keer groter dan traditionele Ytong-blokken, waardoor aanzienlijk sneller gebouwd kan worden. De muren worden door middel van een plaatsingskraantje met klem opgebouwd. Daardoor kan er heel flexibel op moeilijk bereikbare plaatsen gewerkt worden met ploegen van drie man per stelkraan voor tweezijdig zichtwerk. Per dag kan met dit bouwsysteem ten minste 60 m² geplaatst worden.

De blokken bezitten een brandwerendheid EI 240 minuten. Indeling (compartimentering) van grote (nieuwe of bestaande) gebouwen (opslagplaatsen, shopping centra, ') is simpel, snel en voordelig met dit Jumbo bouwsysteem. De blokken kunnen ter plaatse op de werf verzaagd worden, waardoor het systeem tevens ideaal is voor wanden met veel openingen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar