Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geen snelle coronatest voor buitenlandse werknemers en zelfstandingen (update)

Gerelateerde onderwerpen :

,
Geen snelle coronatest voor buitenlandse werknemers en zelfstandingen (update)

De testcampagne die Bouwunie samen met Liantis hadden opgezet deze eerste week van januari wordt geannuleerd.
 

 

Op 30 december 2020 besliste het Overlegcomité dat wie terugkeert uit het buitenland (zowel Belgen als niet-Belgen) en daar langer dan 48 uur verbleef, verplicht in quarantaine moet bij aankomst in België.

De reizigers moeten bovendien verplicht een coronatest ondergaan op de 1ste en 7de dag na aankomst. Deze maatregel geldt voorlopig tot 15 januari 2021.
 
Eerder was beslist dat mits het voorleggen van een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud buitenlandse medewerkers die terugkeren naar Vlaamse bouwwerven onmiddellijk aan het werk konden. De controle daarop schoof de regering door naar de werkgevers en opdrachtgevers. Bouwunie kaartte al aan dat het voor aannemers niet voor de hand ligt om de correctheid van die buitenlandse tests te verifiëren. Niet alleen de taal, maar ook het uitblijven van een typedocument maakt de controle moeilijk. Daarom wou Bouwunie samen met hr-dienstengroep Liantis een grootschalige covid-testcampagne organiseren tijdens de eerste week van januari. Werkgevers en opdrachtgevers uit de bouwsector zouden zo uit het buitenland terugkomende werknemers en zelfstandigen snel kunnen testen hebben. Er zou bovendien zekerheid geweest zijn dat het testresultaat officieel en in een leesbare en begrijpbare taal is. 
 
In de bouwsector werken meer dan 50.000 gedetacheerde buitenlandse arbeiders en onderaannemers. Een aantal van hen keert tijdens de eindejaarsperiode terug naar het eigen land. Volgens het Ministerieel Besluit van 19 december moet wie vanuit het buitenland terugkomt naar België verplicht een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud hebben om aan het werk te kunnen in de bouw. Bij gebrek aan een negatieve test mogen de werkzaamheden niet gestart worden en is een quarantaine verplicht tot een negatief testresultaat kan voorgelegd worden.

Eenduidig

“We weten niet of veel buitenlandse werknemers een testresultaat uit hun eigen land zullen bijhebben. Deze recente verplichting werd beslist op een moment dat velen al naar hun thuisland waren vertrokken. Omdat onze aannemers verantwoordelijk zijn voor de controle, hebben wij samen met Liantis onze hand uitgestoken naar onze bedrijven om risico’s te vermijden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Door de grote diversiteit van de gedetacheerden is die controle moeilijk. Onze bouwbedrijven zijn van goede wil, maar aannemers zijn niet alle talen machtig. Bovendien zullen de attesten in verschillende vormen verschijnen. Daarom pleitten we al eerder bij de overheid om werk te maken van een uniform typedocument. Om te vermijden dat vele buitenlandse arbeidskrachten alsnog verplicht in quarantaine moeten en om iedereen de kans te geven zich snel te laten testen, was het de bedoeling om samen met Liantis een testsysteem op te zetten. Die tests zouden betalend geweest zijn, zonder tussenkomst van onze sociale zekerheid. Maar de kostprijs voor de tests is verwaarloosbaar in vergelijking met de kostprijs van een bouwwerf die verschillende dagen of zelfs langer dan een week stilligt.”
 
Bouwunie wijst daarnaast nog op het feit dat de opgelegde maatregelen strikt en blijvend moeten worden toegepast op de bouwwerven. Daarvoor heeft de sector eerder al een protocol opgesteld met veiligheidsmaatregelen zoals het bewaren van veilige afstand waar mogelijk, het dragen van mondmaskers indien nodig en het naleven van de hygiënevoorschriften. De bouwsector wil ten allen tijde vermijden dat de bouwplaatsen een broeihaard van coronabesmettingen zouden worden.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels