Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Snel bouwen dankzij prefab appartementenvloeren

Gerelateerde onderwerpen :

Snel bouwen dankzij prefab appartementenvloeren

© APA Foto Sjef Prins 06 53778878 www.apafoto.nl

Door het grote woningtekort in Nederland wordt alles uit de kast gehaald om snel woningen te bouwen. Zo wordt er onder meer ingezet op prefab appartementenvloeren om snel te kunnen bouwen.

Eind mei dit jaar ondertekende de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Karin Hildur Ollongren een akkoord voor de bouw van gemiddeld 75.000 woningen per jaar tot 2025. Dat betekent dus circa 250 woningen per dag. In Delft zijn inmiddels drie woontorens gerealiseerd met prefab vloeren van VBI. De bouwlagen van de woontorens zijn in exact vier dagen tijd gebouwd. “Innovatieve oplossingen zoals prefab appartementenvloeren kunnen deze piekbelasting aan, omdat met deze vloeren snel een appartementencomplex kan gerealiseerd worden. Onze prefab appartementenvloeren zijn grote elementen die op de bouw worden aangeleverd, wat de snelheid bevordert. Als de prefab vloer is gelegd, kunnen bijna direct hierna de wanden worden geplaatst. Dit verhoogt de bouwsnelheid en efficiëntie en bij een goede voorbereiding is het project heel goed te plannen. Een prefab appartementenvloer aanbrengen kost veel minder tijd dan een betonnen vloer storten in het werk. Die moet een paar dagen onderstempeld blijven om te verharden, ook afhankelijk van het weer, voordat je verder kunt. Daarmee wordt je tijdsplanning een stuk onzekerder”, zegt Maarten Peels, directeur van Stabiel Management.

Overspanning

De gebruikte prefab- vloeren voor het project in Delft hebben een overspanning van 12 m. “Vergeleken met een in het werk gestorte vloer, die een overspanning van zowat 6 m heeft, biedt een prefab vloer veel meer flexibiliteit in de woningen. Bij gestorte vloeren staat op ongeveer elke 6 m een dikke betonnen wand; bij dit project in Delft staat deze wand op elke 12 m omdat de voorgespannen prefab elementen deze overspanning kunnen maken. Hierdoor kan in de toekomst de indeling van een appartement redelijk eenvoudig worden aangepast aan een nieuwe situatie of kan een geheel nieuwe functie worden gegeven aan het gebouw”, signaleert Maarten Peels, directeur van Stabiel Management.
Doorstapelsysteem
De innovatieve appartementenvloeren van VBI zijn uitgerust met een doorstapelsysteem dat tijdens het productieproces in de platen worden gestort om de vloerplaten in de wanden in te klemmen. “Het maakt prefab bouwen mogelijk, omdat wand- en vloersystemen op elkaar aansluiten zonder randbekisting en randbalk. Het doorstapelsysteem wordt vooral voorzien bij hogere gebouwen, dus van vier tot wel twintig bouwlagen. Zo kunnen deze vloeren de belasting van gestapelde bouw constructief goed aan”, aldus Peels. Ook prefab casco-specialist Maarten Peels is onder de indruk. “Hierdoor zijn de prefab appartementenvloeren ideaal voor hoogbouwwoningen”, meent hij.

Balkons

Aan een casco met kanaalplaatvloeren kunnen niet zomaar vrij uitkragende balkons worden gehangen. Inmiddels heeft VBI een systeem van droog monteren van prefab demontabele balkons en galerijplaten ontwikkeld. “Het gaat om een randplaat van 800 tot 1.400 mm breed, die de functie overneemt van de pasplaat die bij kanaalplaatvloeren vrijwel altijd nodig is. De standaard kanaalplaatvloer van 1,20 m is langs de rand voorzien van een massieve randstrook, waarin bevestigingspunten voor de balkons zijn gestort. De balkons worden achteraf gemonteerd, na de bouw van het casco”, licht Dennis Duffels toe.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Satic-Minera en Ready Beton werken CO2-neutraal

Satic-Minera en Ready Beton werken CO2-neutraal

Satic-Minera en Ready Beton werden als eerste ondernemingen in de Belgische zand- en grindsector gecertificeerd als CO₂-neutrale bedrijven overeenkomstig PAS 2060, de eerste internationale norm inzake CO₂-neutraliteit. Het CO₂ Neutral-label[…]

14/06/2021 | duurzaam ondernemen
Zestien nieuwe Mecedes-Benz Arocs voor Declercq Stortbeton

Zestien nieuwe Mecedes-Benz Arocs voor Declercq Stortbeton

Cementnijverheid wil circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050

Cementnijverheid wil circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050

Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

Meer artikels