Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Smiley in hout

Gerelateerde onderwerpen :

,
Smiley in hout

Een glimlach in tulpenboomhout stond enkele weken op de Rootstein Hopkins Parade Ground van het Chelsea College of Arts ter gelegenheid van het London Design Festival. De constructie in kruislaaghout werd ontworpen door Alison Brooks Architects en Arup in opdracht van de Amerikaanse sectorfederatie voor de export van hardhout (AHEC).

De stedelijke installatie was het visitekaartje voor de bouwkundige en ruimtelijke mogelijkheden van kruislings gelamelleerd hardhout. Ze kon door het publiek verkend en ingenomen worden.

De houten glimlach was 3,5 m hoog, 4,5 m breed en 34 m lang en vormde een gebogen, rechthoekige buis. Volgens de AHEC is het de eerste mega-tube in hardhout. Ook het interieur is opgetrokken uit panelen in hardhout. De bezoekers kwamen de glimlach binnen waar hij de grond raakte en konden vandaar wandelen naar het licht aan de open zijkanten. Via kleine openingen tekende de zon telkens nieuwe patronen in het interieur. Volgens Alison Brooks was het een totaalbeleving van kleur, textuur, geur en geluid.

Voor de AHEC is The Smile één van de belangrijkste constructies sinds het onderzoek naar kruislaaghout met Arup. De exportfederatie hoopt dat de constructie de weg kan effenen voor allerlei toepassingen in de bouwsector. Ook voor Arup was het één van de grootste uitdagingen in kruislaaghout. Voor het eerst werden voor een dergelijke constructie kruislaaghout-panelen gebruikt op een industriële maat. Die werden geproduceerd door Züblin Timber in Duitsland, één van de pioniers in dit productieproces.

Voor The Smile werd slechts 60 m³ hout gebruikt voor een overdekte ruimte van 150 m²

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Meer dan één nieuwe woning op de tien is nu van hout

Meer dan één nieuwe woning op de tien is nu van hout

Hout Info Bois, het technisch informatiecentrum over hout in de bouw, organiseert sedert acht jaar een tweejaarlijkse enquête omtrent de toestand van de houtbouw in België, in samenwerking met het Office Économique Wallon et du[…]

13/03/2019 | HoutMilieu
Gouden Erepenning voor Bosforum

Gouden Erepenning voor Bosforum

Houtornamentist Patrick Damiaens vervaardigt het antiek van de toekomst

Houtornamentist Patrick Damiaens vervaardigt het antiek van de toekomst

Iets meer bezoekers voor Prowood

Iets meer bezoekers voor Prowood

Meer artikels