Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Smiley in hout

Gerelateerde onderwerpen :

,
Smiley in hout

Een glimlach in tulpenboomhout stond enkele weken op de Rootstein Hopkins Parade Ground van het Chelsea College of Arts ter gelegenheid van het London Design Festival. De constructie in kruislaaghout werd ontworpen door Alison Brooks Architects en Arup in opdracht van de Amerikaanse sectorfederatie voor de export van hardhout (AHEC).

De stedelijke installatie was het visitekaartje voor de bouwkundige en ruimtelijke mogelijkheden van kruislings gelamelleerd hardhout. Ze kon door het publiek verkend en ingenomen worden.

De houten glimlach was 3,5 m hoog, 4,5 m breed en 34 m lang en vormde een gebogen, rechthoekige buis. Volgens de AHEC is het de eerste mega-tube in hardhout. Ook het interieur is opgetrokken uit panelen in hardhout. De bezoekers kwamen de glimlach binnen waar hij de grond raakte en konden vandaar wandelen naar het licht aan de open zijkanten. Via kleine openingen tekende de zon telkens nieuwe patronen in het interieur. Volgens Alison Brooks was het een totaalbeleving van kleur, textuur, geur en geluid.

Voor de AHEC is The Smile één van de belangrijkste constructies sinds het onderzoek naar kruislaaghout met Arup. De exportfederatie hoopt dat de constructie de weg kan effenen voor allerlei toepassingen in de bouwsector. Ook voor Arup was het één van de grootste uitdagingen in kruislaaghout. Voor het eerst werden voor een dergelijke constructie kruislaaghout-panelen gebruikt op een industriële maat. Die werden geproduceerd door Züblin Timber in Duitsland, één van de pioniers in dit productieproces.

Voor The Smile werd slechts 60 m³ hout gebruikt voor een overdekte ruimte van 150 m²

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Beste houthakkers uit de Benelux verzamelen in Oudenaarde

Beste houthakkers uit de Benelux verzamelen in Oudenaarde

De beste houthakkers uit de Benelux nemen het op zaterdag 21 september vanaf 15 uur tegen elkaar op tijdens het Stihl Timbersports Benelux Kampioenschap 2019. Ze strijden om de Benelux titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap[…]

19/09/2019 | MaterieelWedstrijd
Fruytier Group transporteert rondhout met Scania’s

Fruytier Group transporteert rondhout met Scania’s

Antwerpse leerlingen hout in de bloemetjes

Antwerpse leerlingen hout in de bloemetjes

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Meer artikels