Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Smartphone opladen aan straatmeubilair

Smartphone opladen aan straatmeubilair

Een vaak gehoorde klacht bij gebruikers van smartphones en tablets is dat de batterij van hun toestel snel leeg is. Een nieuwe reeks straatmeubilair van Stradus Infra omvat zitbanken en (picknick)tafels die voorzien zijn van geïntegreerde zonnepanelen die het opgevangen zonlicht omzetten in groene energie. Deze duurzaam opgewekte elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt voor het opladen van mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs elektrische fietsen. De energie kan echter evengoed worden gebruikt voor het aansturen van fonteintjes, watervallen of straatverlichting.

Stradus Infra uit Heusden-Zolder brengt een gamma straatmeubilair op de markt waarmee het mogelijk is allerlei toestellen op te laden. Een stad of gemeente die hiervoor kiest, biedt extra service aan bewoners en bezoekers die gratis gebruik kunnen maken van de elektriciteit terwijl ze genieten van een moment rust. De ruimte tussen de zonnecellen is transparant, waardoor de bank niet zo massief oogt en je een bijzonder schaduw­effect op de grond verkrijgt.

De gebruikte zonnepanelen zijn uitgerust met zogenaamde bypasses. Ze zijn verdeeld in drie delen. Wanneer mensen op één deel zitten, leveren de andere delen nog steeds stroom. De bank is gekoppeld aan het elektriciteitsnetwerk of aan een accupakket, zodat er ook stroom beschikbaar is wanneer de zon niet schijnt. Als de bank niet gebruikt wordt, gaat de opgewekte stroom het net op of worden de accu's geladen.

Het solar-straatmeubilair is een ontwerp van Claudia van Riet van ontwerpbureau Fix en wordt 'plug-and-play' geleverd met een producthandleiding. De elektriciteitskabel komt uit de betonnen voet die door een erkende installateur moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De bank moet drie graden aflopend geplaatst worden om staand water te voorkomen. Mogelijke opties zijn een bluetooth verbinding om muziek te strea­men en te delen met vrienden, luidsprekers voor het afspelen van vooraf geprogrammeerde verhalen of muziek via een drukknop, ledverlichting in betonvoeten of usb-aansluitingen.

Er zijn modellen beschikbaar waarmee de groene energie ook kan worden aangewend voor het aansturen van bv. fonteinen, watervallen of straatverlichting. Het aantal oplaadpunten, de kleur, de uitvoering (bank of tafel), de afmetingen en de keuze voor een netkoppeling of een accupakket kunnen op maat worden aangepast. Om vandalen een stap voor te zijn, is elk zonnepaneel voorzien van een slagvaste kunststofplaat (statisch belastbaar tot 3.000 kg) en is het beton standaard voorzien van een antigraffiti-coating.

Stradus Infra is producent en verdeler van hoogwaardige prefab bestratings- en maatwerkproducten in beton voor toepassing in de openbare ruimte. Hun producten worden toegepast bij de inrichting van centra en wegen en de omgevingsaanleg in woonwijken evenals bij de buiteninrichting van scholen, woonzorgcentra, commerciële centra, kantooromgevingen of industriële omgevingen. Stradus Infra maakt deel uit van de Ierse beursgenoteerde holding CRH (Cement Roadstone Holding), internationaal marktleider in bouwmaterialen, en is enkel actief op de Belgische markt. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Via de ‘Oproep WinVorm’ gaan de provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen. Voor deze editie[…]

07/07/2022 | Ontwerp
POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

Antwerpen start vijf pilootprojecten voor beter geluidsklimaat

Antwerpen start vijf pilootprojecten voor beter geluidsklimaat

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone