Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sluispark in de Vaartzone

Sluispark in de Vaartzone

Het Sluispark wordt momenteel aangelegd in de Vaartzone en krijgt de opengelegde Dijle en een aftakking van de rivier als blikvanger. Het wordt een groot groengebied centraal in de DijleDelta. Er komt ook een waterspeeltuin. De aanleg begon met de inrichting van een ecologische moeraszone in de zandvang, een technische constructie tussen de Dijle en de Vaart. Het water wordt in de zandvang sterk vertraagd door de grote diepte en de twee bochten. Zo bezinkt het zand daar al i.p.v. in de Vaart zelf.

Water krijgt een essentiële rol, niet alleen op een ecologische manier met vistrappen en de zandvang, maar ook door de Dijle te bekijken als een belevingselement met de waterspeeltuin. Centraal in het park komt een open ruimte, een parkplein dat bestaat uit een verhoogd gedeelte met houten zitelementen die kunnen gebruikt worden als een soort podium voor het grasveld. Het podium loopt uit in toegankelijke trappen die tot in de Dijle reiken.

'We bouwen aan de Vaartkom aan een nieuw stukje Leuven dat symbool staat voor een nieuwe stedelijkheid. Deze zone is ook sociaal dankzij de sociale woningen van shm Dijledal, heeft aandacht voor het culturele (met Opek, De Hoorn en de vzw CasCo) en oogt groen en duurzaam met een hoge leefbaarheidsfactor. We gaan de Dijle als een ader door de stad aanleggen en hier een recreatie- en speelzone voor kinderen maken in een pps-constructie met projectontwikkelaar ViRiX, deels op diens grond. Er komt een vistrap waar je kan door wandelen dankzij een houten pad. Aan dit nieuwe stukje groen en blauw Leuven wordt ook nog o.m. meegewerkt door de Leuvense groendienst en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL)', legt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani uit.

Ook de Sluisstraat zal volledig van uitzicht veranderen. 'We knippen deze straat in twee met het Sluispark. Paaltjes aan beide kanten maken doorgaand autoverkeer niet meer mogelijk. De straat wordt alleen nog bereikbaar voor voetgangers en fietsers en de wagen wordt zoveel mogelijk gebannen; alleen plaatselijk verkeer wordt nog toegelaten.

Het gedeelte tussen het park en de Halfmaartstraat wordt ingericht als woonerf, met bomen en parkeergelegenheid voor de bewoners. Het stukje Sluisstraat tussen De Hoorn en de Vaart blijft toegankelijk voor bezoekers van De Hoorn. De kasseien worden vervangen door straatstenen in grès in een mooi kleurtje waarop je niet kan uitglijden. Het gedeelte naar de woningen toe wordt aangelegd in traditionele bestrating met brede voetpaden. In het park zelf worden fietspaden aangelegd langs het centrale plein en de Dijle, die moeten uitgroeien tot een aangename route voor fietsers tussen de Vaartkom en het centrum', verklaart schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Eén gedeelte wordt ingericht als een grote grasoppervlakte. Er komt één groot bufferbekken onder om het water te bufferen. Deze locatie, het laagste punt van Leuven, had vroeger immers vaak te kampen met overstromingen. In het midden en aan de Sluisstraat komt een 40 cm hoog betonnen podium van 9,2 bij 9 m met zitjes. Het onderste deel krijgt een aantal terrassen van 40 en 30 cm die naar beneden aflopen.

Via een trappenpartij geraak je tot aan het water. Het plaatselijke bomenbestand zal bestaan uit notelaars en sierkers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen