Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sloopwerken Leuvens Sint-Pietersziekenhuis starten dit najaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Sloopwerken Leuvens Sint-Pietersziekenhuis starten dit najaar

Met de verhuis van de laatste personeelsleden van het Leuvense Sint-Pietersziekenhuis naar het UZ Leuven op Gasthuisberg en het Sint-Rafaëlziekenhuis aan de Kapucijnenvoer is de laatste fase vóór de sloop afgerond en is de herontwikkeling van deze grootste Leuvense stadskanker echt begonnen. Het langst leegstaande ziekenhuis van Vlaanderen wordt omgetoverd tot een gloednieuwe podiumkunstenzaal, al moest met de verhuis heel wat medisch materiaal verwijderd worden. Intussen staat het ziekenhuis helemaal leeg, zodat ontwikkelaar Resiterra zich kan voorbereiden op de eerste echte afbraakwerken.

Liefst 44 jaar stond de grijze blok van het Sint-Pietersziekenhuis zo goed als leeg. “De afdeling Psychiatrie verhuisde in 2015 al naar een nieuwe werkomgeving, maar intussen is al het zorgpersoneel verhuisd naar campus Gasthuisberg. Eind juni trok ook het personeel van de cafetaria de deur achter zich dicht en verhuisde het naar het Sint-Rafaëlziekenhuis. Inmiddels is ook al het oude materiaal uit het ziekenhuis gehaald zodat het gebouw klaar is voor de sloop”, meldt Erik Van Hoof, directeur van Resiterra.

De ontwikkelaar had in november vorig jaar al de vergunning voor de sloop bekomen. In het najaar start de asbestverwijdering van het hele gebouw, die naar schatting ruim zes maanden zal duren.

Asbestverwijdering

“De werkzaamheden voor de asbestverwijdering worden minutieus voorbereid door een gespecialiseerde firma. De omwonenden hoeven dus niet ongerust te zijn, want voor dit soort werk worden bijzonder strenge normen gehanteerd en nemen we bijkomende veiligheidsmaatregelen zodat er helemaal geen hinder ontstaat”, belooft Erik Van Hoof.

Daaropvolgend starten de echte sloopwerken, die eveneens een half jaar in beslag zullen nemen. De afbraak van de hoogste verdiepingen van het ziekenhuis zal met kleiner materieel gebeuren, waarbij arbeiders van binnenuit verdieping per verdieping afbreken. Zodra het niveau van het oude gebouw voldoende laag is, wordt met grotere sloopmachines gewerkt. Volgens Resiterra zal het hele sloopproces van het ziekenhuis tussen twaalf en 15 maanden duren en zal de laatste steen tegen eind 2020 worden afgebroken.

Nadat het oude ziekenhuis tegen de vlakte ligt, start Resiterra met de bouw van een eerste deel van het nieuwe bouwblok op de vrijgekomen site. Daar worden zowel winkels als appartementen voorzien. Nadien start de uitbreiding van de nieuwe Leuvense culturele hub door de realisatie van de nieuwe podiumkunstenzaal, waarvoor de stad Leuven in zee gaat met het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates Architects.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dan acht werfdiefstallen per dag

Meer dan acht werfdiefstallen per dag

Vorig jaar werden in België bijna 3.000 diefstallen op bouwwerven geregistreerd, een gemiddelde van acht per dag. Vele aannemers krijgen ermee te maken. Naast de financiële schade gooien diefstallen ook de werkschema’s overhoop.[…]

11/12/2019 | Veiligheid
Confederatie Bouw Limburg en De Ceuster strijden samen tegen arbeidsongevallen

Confederatie Bouw Limburg en De Ceuster strijden samen tegen arbeidsongevallen

Woningpas beloond met eGOV-award

Woningpas beloond met eGOV-award

DigiCMR app van Pionira vereenvoudigt administratie bij grondverzet

DigiCMR app van Pionira vereenvoudigt administratie bij grondverzet

Meer artikels