Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sloop- en heropbouw­korting overal in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

Sloop- en heropbouw­korting overal in Vlaanderen

In verschillende steden in ons land betaal je 6% btw in plaats van 21% als je een woning afbreekt en opnieuw opbouwt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voert een sloop- en heropbouwkorting van 7.500 € in voor al wie niet van dat verlaagde btw-tarief kan genieten. “Met deze Vlaamse btw-korting verlagen we ons energieverbruik en verhogen we de woonkwaliteit”, stelt Tommelein.

Wie in ons land in bepaalde stedelijke kernen een woning afbreekt en heropbouwt krijgt van de federale overheid een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. Dat verlaagde btw-tarief is momenteel enkel van toepassing in 32 steden en gemeenten, waarvan 13 Vlaamse.

Bart Tommelein pleitte al meermaals bij zijn federale en zelfs Europese collega’s om die belangrijke fiscale stimulans door te trekken naar de rest van Vlaanderen. De strikte Europese regelgeving steekt echter stokken in de wielen en lijkt een dergelijke uitbreiding voorlopig niet toe te laten.

De Vlaamse regering neemt nu zelf het initiatief. Wie geen recht heeft op het verlaagde btw-tarief zal in plaats daarvan een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting kunnen krijgen. In 2019 wordt daarvoor 15 miljoen € voorzien. “We gebruiken onze eigen bevoegdheden om ook de Vlamingen die niet in één van die dertien steden wonen te belonen als ze hun woning afbreken en vervangen door een energie-efficiënte woning”, aldus Bart Tommelein.

Concreet zullen particulieren die een woning in het Vlaamse Gewest afbreken en heropbouwen en geen recht hebben op het btw-tarief van 6% een forfaitair bedrag van 7.500 € krijgen. De premie zal beschikbaar zijn voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw precies wordt afgeleverd, speelt geen rol omdat dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere. Zodra de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie Agentschap (VEA) het dossier en volgt de betaling. Nadien volgt wel nog een controle of de sloop en de heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

“Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkel glas, zijn amper geïsoleerd, enz. Wie in zo’n huis woont, betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit. Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen en is daardoor bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen. Met deze Vlaamse korting voor sloop- en heropbouw willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen en tegelijk de kwaliteit van onze woningen verbeteren”, besluit de energieminister.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Uit een pas uitgevoerde enquête van de Confederatie Bouw waaraan 806 bedrijven deelnamen, blijkt dat slechts 18% van de bouwondernemingen nog volledig aan de slag is. 38% is nog gedeeltelijk actief, 44% van de bouwondernemingen is[…]

Regie der Gebouwen schenkt beschermingsmateriaal aan ziekenhuizen

Regie der Gebouwen schenkt beschermingsmateriaal aan ziekenhuizen

Binnenvaart en waterwegen blijven operationeel voor goederentransport

Binnenvaart en waterwegen blijven operationeel voor goederentransport

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Meer artikels