Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slimme woning volledig te beheren via internet

Slimme woning volledig te beheren via internet

Het Belgische IPBuilding uit Wetteren heeft een betaalbaar en gebruiksvriendelijk systeem ontwikkeld waarin je alle functies in een slimme woning integraal kan beheren via een smartphone, tablet of computer. Het bedrijf vergelijkt zijn smarthomesysteem liever niet met de bekende domotica die gebruikers volledig afhankelijk maakt van een bepaald merk.

De onderneming verwacht veel van het ip-geconnecteerde systeem en beschikt reeds over een duizendtal referenties, voor zowel residentiële woningen en grote appartementsgebouwen als voor verzorgingstehuizen, hotels, kantoren en winkels. Verlichting, toegangscontrole, verwarming en airco instellen gebeurt met een tikje op het aanraakscherm, zelfs al bevindt het gebouw zich duizenden kilometers verder. Via één schermpje (smartphone, tablet ...) kan alles worden aangestuurd, van de televisie tot de thermostaat.

Doordat alles via het ip-protocol verloopt, kunnen gebruikers kiezen uit talrijke producten en merken voor schakelaars, schermen of modules en zijn ze zeker dat hun toepassing ook in de verre toekomst nog zal worden ondersteund. Bovendien zijn de systemen modulair en dus later gemakkelijk uitbreidbaar.

Comfort

Een slimme woning biedt maximaal comfort. Met het systeem bepaal je zelf welke lichten aangaan als je het licht­icoontje aanraakt, hoe de thermostaat moet werken, wanneer de gordijnen opengaan, welke audiobron in welke ruimte moet spelen, wanneer en waar de poetsvrouw moet binnen kunnen, enz. Het is mogelijk zelf situaties en sferen te creëren of acties en gebeurtenissen te combineren die je naar hartenlust kan aanpassen of wijzigen.

Ook voor oudere mensen en mensen met een beperking die langer thuis willen blijven wonen, biedt IPBuilding interessante oplossingen. Deuren kunnen openen en sluiten met sensoren, camera's helpen bij toezicht en uitzicht, zware rolluiken werken automatisch, televisies gaan zelf aan en uit, oproepen naar meldkamers zijn mogelijk, enz. Ook die toepassingen zijn allemaal te besturen via één scherm dat je bij je kan dragen.

Duurzaam

Ook inzake energiebesparing is het inrichten van een smarthome een goede investering. Thermostaatfuncties, ventilatie en airconditioning laten zich heel precies afstellen. Sensoren kunnen ervoor zorgen dat lichten niet nodeloos blijven branden, de verwarming uitgaat wanneer het raam openstaat, enz. Meten is weten: je kan gewoon op een scherm je elektriciteit-, gas- en waterverbruik aflezen. Sluimerverbruik wordt uitgeschakeld, wat op zich al een energiebesparing van 10 tot 20% oplevert.

De voordelen voor particulieren groeien voor professionele beheerders van gebouwen. De energiebesparing wordt groter en toegangscontrole is een interessante, kostenbesparende oplossing om derden beperkt toegang te geven tot bepaalde ruimtes. Ook brand- en inbraakbeveiliging kunnen volledig worden geïntegreerd in een IPBuilding smarthome, met gebruik van camera's en audio of door het inschakelen van externe beveiligingsfirma's.

Het bedrijf uit Wetteren wil zoveel mogelijk architecten informeren over de mogelijkheden van zijn smarthomesysteem. Deze doelgroep denkt nog te vaak aan de gesloten domoticasystemen uit het verleden, terwijl dergelijke 'home automation'-systemen die via het internet worden aangestuurd de wereld veroveren.

Voor alle duidelijkheid: het systeem draait op een beveiligd LAN-netwerk van de gebruiker, onbereikbaar voor mensen met slechte bedoelingen.

IPBuilding organiseert regelmatig demo's in kijkwoningen en -gebouwen. Voor installateurs zijn er gratis workshops om het systeem te leren installeren. De onderneming is internationaal actief in de ontwikkeling van smarthomesystemen en automatisatie en heeft ruim tien jaar ervaring in productie en onderzoek en ontwikkeling van hard- en software. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af