Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slimme werkkledij op komst

Als alles volgens plan verloopt, komen er binnen een paar jaren brandweerpakken op de markt die uitgerust zijn met een draagbaar intelligent textielsysteem dat de lichaams- en omgevingsparameters detecteert, zodat brandweerlui tijdig een gevaarlijke situatie kunnen ontvluchten. Dezelfde technologie zal ook kunnen toegepast worden op de beschermkledij van mensen die bv. met lasers werken. Intelligent textiel is een onderzoeksdomein van de vakgroep 'Textielkunde' van de Universiteit Gent, een referentie op Europees en wereldvlak in de textielwereld. Intelligent textiel is ondertussen een hele discipline geworden.

Een draagbaar intelligent textielsysteem bestaat uit sensoren die parameters meten die te maken hebben met het lichaam en met de omgeving. Dan is er de gegevensverwerkingseenheid die de data verzamelt en verwerkt om op een gepaste manier te kunnen reageren, bv. via lichtsignaleren die waarschuwen wanneer en gevaar dreigt. Energievoorziening gebeurt met een batterij, zodat het systeem draadloos kan werken en een antenne die voor een draadloze communicatie zorgt met het nabij gelegen basisstation. De uitdaging voor de textielwereld is om zoveel mogelijk van deze onderdelen in textiel te vervaardigen.

Concreet kan zo'n brandweerpak de bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, transpiratie, enz. meten, maar ook omgevingsfactoren, bv. of er schadelijke gassen aanwezig zijn. Het systeem waarschuwt wanneer de drager van het pak in gevaar dreigt te komen en dit nog vóór de persoon zelf beseft dat er een probleem is. Brandweerlui zijn vaak intensief bezig met het blussen van de brand en hebben daarbij relatief weinig aandacht voor zichzelf of voor de signalen van hun lichaam. Het systeem geeft sneller en proactief aan wanneer er een probleem is, zowel aan de persoon zelf als aan zijn omgeving.

De Gentse universiteit lanceerde reeds een oproep naar bedrijven om prototypes te maken. Deze prototypes zullen op grotere schaal worden getest en op basis van de resultaten worden nieuwe aanbestedingsdossiers opgesteld. Een aantal Europese landen waaronder België hebben zich geëngageerd om die aanbestedingen ook effectief te doen. Zodra de technologie volledig op punt staat volgen zeker nog andere toepassingen. Inzake beschermkledij is er ook een pak in ontwikkeling voor mensen die met lasers werken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem