Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slimme steden zijn dichterbij dan je denkt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Slimme steden zijn dichterbij dan je denkt

Tijdens een ‘sneak preview’ op de Smart City Expo in Barcelona toonde verlichtingsspecialist Philips Lighting hoe het stadsleven er in 2030 zou kunnen uitzien in een op de toekomst gerichte ‘virtual reality’-beleving. Op het Smart Cities Expo World Congress in Barcelona onthulde Philips Lighting Research een beeld van hoe de connected verlichtingstechnologie een sleutelrol speelt voor het fundament van de slimme steden die we over pakweg een decennium kunnen verwachten.

De stedelijke bevolking groeit snel en volgens de afdeling Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties zal omstreeks 2030 ongeveer 60% van de wereldbevolking in steden wonen. Philips Lighting helpt de weg naar een grote stedelijke groei banen door het ontwikkelen van een mensgerichte blauwdruk voor verlichting en diensten die in de slimme stad van de toekomst gebruik maken van het Internet of Things (IoT). Volgens het bedrijf vereist de toekomst van slimme steden de samenwerking van grote en kleine ondernemingen, overheden, de academische wereld en vooral de burgers. Ze lanceren een oproep aan burgers om de toekomst samen te verkennen.

In de virtual reality-ervaring ‘Leven in de slimme stad’ toont de onderneming hoe connected led-verlichting de potentie heeft om de levenskwaliteit te verbeteren, alledaagse ervaringen en diensten te transformeren en duurzaamheid te verzekeren in onze steeds groter wordende steden. Philips Lighting raamt op basis van extrapolatie van VN-cijfers over bevolking en verstedelijking dat er in 2030 bijna 70 miljard lichtpunten zullen zijn.

Netwerk

Openbare verlichting is overal geïnstalleerd: waar mensen wonen, werken, spelen en reizen. De primaire functie ervan is het leveren van energie-efficiënt licht van goede kwaliteit voor het verbeteren van de openbare veiligheid en het stadsbeeld. In de toekomst zal de verlichtingsinfrastructuur van een stad ook deel uitmaken van een stadsbreed netwerk dat in staat is gegevens te verzamelen en informatie en diensten te leveren aan en over miljoenen apparaten, van vuilnisbakken tot zelfstandig rijdende voertuigen. Op deze manier zou het kunnen helpen slimme stedelijke diensten mogelijk te maken voor het verbeteren van de levens van zowel de burgers als de stadsbestuurders.

“De behoeften en ambities van degenen die in de stad verblijven zijn veranderd. Ze hebben toegang tot informatie en navigeren door ruimtes op manieren die dertig jaar geleden onvoorstelbaar waren. Het snelle veranderingstempo confronteert de lokale overheden met steeds hogere eisen”, zegt Kees van der Klauw, senior vicepresident van Philips Lighting Research. 

“Technologie gaat een belangrijke rol spelen in het proces dat steden beter leefbaar maakt en in het leveren van nieuwe diensten aan hun inwoners. Via onze connected verlichtingssystemen en diensten realiseren we vandaag al veel van de bouwstenen die de slimme steden van morgen mogelijk maken. We zien dat burgers geen technologie willen die hen wordt opgedrongen; ze willen inspraak hebben en betrokken worden bij het vaststellen van de toepassingen die zij nodig hebben”, aldus van der Klauw.

De visie van Philips Lighting op de stad van 2030 onderzoekt vier scenario’s die laten zien hoe toekomstige verlichtingstechnologie kan zorgen voor steden die duurzamer, beter verbonden en prettig om in te wonen zijn.

Straatlantaarns

Connected led-straatlantaarns leveren uiterst energie-efficiënt, hoogwaardig licht, maar ze fungeren ook als sensorknooppunten op een informatiesnelweg. In 2030 kunnen dergelijke straatlantaarns gegevens streamen tussen miljoenen apparaten. Een connected verlichtingsinfrastructuur verzamelt en distribueert gegevens en verbetert stedelijke diensten zoals licht, verkeer, luchtkwaliteit, openbare veiligheid en parkeer- en andere locatiegebaseerde diensten met de inzet van state-of-the-art communicatietechnologieën.

Zelfstandig rijdende voertuigen navigeren veilig over de wegen, gebruikmakend van en communicerend met sensors in straatlantaarns die de weg en het trottoir scannen en een referentiekader leveren door het verzenden van situatiegebonden informatie die de sensors aan boord van de voertuigen voedt. Philips Lighting is in Jakarta bezig met de realisatie van één van ‘s werelds grootste connected straatverlichtingssystemen, waarin Philips CityTouch bijna 90.000 straatlantaarns bewaakt en beheert.

Openbare ruimtes

Ruimtegebrek noodzaakt steden om de openbare ruimtes ondergronds uit te breiden, met een naadloze overgang die mogelijk wordt gemaakt door verlichting die het natuurlijke daglicht nabootst en mensen een comfortabel gevoel geeft. Het digitale verlichtingssysteem kan positiegegevens versturen die drones helpt navigeren en pakketten bezorgen, terwijl responsieve lichtwanden kunst weergeven en de interactie tussen en de creativiteit van burgers bevorderen. Philips Lighting presenteerde in Barcelona een nieuw Power-over-Ethernet (PoE)-verlichtingssysteem dat de markante kantoorwolkenkrabber Torre Europa in Madrid verandert in een slim kantoor.

Stadslandbouw

Onder de stad en op ongebruikte plaatsen kunnen stadsboerderijen die weinig water en geen pesticiden gebruiken op een duurzame wijze planten en groenten telen. Dit verkleint de afstand tussen de boerderij en de eettafel van de consument, verhoogt de voedselveiligheid, verzekert de herkomst en beschermt kostbare natuurlijke grondstoffen.

Sinds 2013 werkt Philips Lighting samen met GrowUp Urban Farms, een verticale stadsboerderij die is gevestigd in een ongebruikt magazijn in het industriegebied van Oost-Londen. Dit is de eerste commerciële aquaponische stadsboerderij in het Verenigd Koninkrijk; ze produceert 20.000 kg verse sla per jaar met behulp van GreenPower led-belichting.

Gepersonaliseerd wonen

In de woning van 2030 is het mogelijk om verlichting met alles te synchroniseren, van je deurbel tot de televisie of je muziekinstallatie, waarbij het hele systeem bovendien volledig aanpasbaar zal zijn aan je persoonlijke voorkeuren. De verlichting zal anticiperen op je behoeften en waken over het welzijn en de veiligheid van de bewoner(s). In november sloten Philips Lighting en Xiaomi een samenwerkingsovereenkomst voor het ontwerpen en ontwikkelen van connected led-verlichtingsproducten voor Xiaomi’s ecosysteem voor slimme woningen in China.

“Duurzame stedelijke groei moet de toenemende vraag naar grondstoffen, ruimte en beveiliging in evenwicht brengen en er tegelijk voor zorgen dat steden leefbaarder en aangenamer worden voor de burgers die er elke dag vertoeven. Gemeentelijke overheden moeten prioriteit geven aan veranderingen die het belangrijkst zijn voor hun steden, niet alleen vanwege zorgen omtrent kosten, haalbaarheid en planning, maar ook door te luisteren naar de huidige behoeften en wensen van de burgers”, besluit Jeff Cassis, hoofd Overheidszaken bij Philips Lighting.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Gesimuleerde werkelijkheid of ‘virtual reality’ (vr) is nog iets anders dan toegevoegde werkelijkheid of ‘augmented reality’ (ar). Het verschil is niet altijd voor iedereen even duidelijk. In beide toepassingen zie je de[…]

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Publireportage

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Meer artikels