Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slimme Netatmo-thermostaat berekent zelf je ideale woningtemperatuur

Gerelateerde onderwerpen :

Slimme Netatmo-thermostaat berekent zelf je ideale woningtemperatuur

EDF Luminus wil uitgroeien tot het belangrijkste geïntegreerde energiebedrijf met een optimale dienstverlening en innoverende, duurzame oplossingen. Het wil zijn lokale verankering versterken dankzij zijn integratie in de Groep EDF en zich profileren als een koploper in groene energie door zijn conventionele mix te optimaliseren. Daartoe ontwikkelt het energiediensten en innoverende plaatselijke samenwerkingsvormen, zoals de Comfort Service en sinds kort Home Solutions.

'EDF Luminus telt 1,7 miljoen klanten en vertegenwoordigt een marktaandeel van 20%. We werken bijna uitsluitend b-to-c (1,6 miljoen klanten zijn particulieren (residentiële klanten) of zelfstandigen) en een beetje voor bedrijven, bv. voor verlichtingsaudits', meldt marketingdirecteur Jeroen Demeester.

EDF Luminus nam zopas een belang van 50% in het Gentse bedrijf Rami Services (Repair, Assistance, Maintenance, Insurance), dat in 2003 werd opgericht en dat over een netwerk van 250 installateurs voor gans België beschikt. Rami voert zowel binnen de twee uur en 24/7 dringende herstellingen uit als zwaardere herstellingswerken in natura. Het is al tien jaar de comfortdienst van EDF Luminus en doet nood- en voorlopige herstellingen aan regenpijpen, dakgoten, gas, verwarming, elektriciteit, verlichting, aan sanitair en bij glasschade evenals aan sloten, waterleidingen en kranen. Dit levert een klantentevredenheid van 96% op. 90.000 klanten betalen hiervoor 6,95 ' per maand en laten een tevredenheidscore van 96% optekenen.

'We boden in het verleden al deze Comfort Service aan i.s.m. Rami Services uit Gent, dat ook samenwerkt met verzekeringsmaatschappijen. Dit bijstandsproduct, dat het huis dekt, kan je nog het best omschrijven als EHBO voor het huis. Vroeger hadden we met Rami Services echter alleen een overeenkomst. Onze participatie van 50% is nieuw', signaleert Jeroen Demeester in dit verband.

Daarnaast biedt EDF Luminus onder de noemer 'Luminus Home Solutions' sinds kort twee nieuwe diensten aan: het onderhoud en het onderhoud plus de herstelling van verwarmingsketels op gas of stookolie. Deze service is belangrijk voor de klant omwille van drie v's: veiligheid (minder kans op schoorsteenbranden en CO-vergiftiging), verbruik (regelmatig onderhoud vermijdt een hoger verbruik) en uit verplichting (iedereen moet over een reinigings- en verbrandingsattest beschikken).

De klant ontvangt een persoonlijk energierapport. “De klant kan hiertoe op een 24/7-noodlijn terecht, waardoor hij of zij nog dezelfde dag door gecertificeerde technici van Rami Services geholpen wordt als hij vóór tien uur 's ochtends belt. Hij of zij betaalt voor het onderhoud van zijn gasketel maandelijks vanaf 6,5 ' inclusief 6% btw en 9 ' voor ketelonderhoud en -herstelling. Onze herstellingsformule, uniek in de markt, omvat twee gratis herstellingen inclusief transport en twee werkuren, maar zonder reserveonderdelen. Het onderhoud van de cv-boiler gebeurt door een gecertificeerde technicus, die ter plaatse betaald wordt (met BanContact) en waarbij een interventierapport wordt gemaakt en getekend door de klant. Voor een stookolieketel rekenen we 17,50 ' per maand aan. Gas behoeft elke twee jaar een onderhoud, stookolie ieder jaar. EDF Luminus contacteert zijn klanten zelf proactief wanneer het tijd is voor het volgende onderhoud en bezorgt hen een certificaat voor de brandverzekering', deelt de marketingdirecteur mee.

Luminus Home Solutions werd enkele maanden geleden gelanceerd als soft launch en wordt sinds begin september 2014 officieel aangeboden. 'Voor deze service hebben we intussen al meer dan duizend klanten, die niet eens zijn gerekruteerd uit onze 90.000 klanten van Comfort Service. Vooral de onderhoudsformule is populair', vertelde Jeroen Demeester eind september.

EDF Luminus presenteert tevens met de Netatmo een door Philippe Starck ontworpen slimme thermostaat met tal van voordelen. Je kan hem van op afstand programmeren met één klik (op je pc, smartphone of tablet) of met de hand bedienen en zo zonder lange handleidingen je verwarming regelen. Bovendien controleer je overal ter wereld je huistemperatuur waardoor je steeds een optimale temperatuur bekomt en je vermindert tegelijk je ecologische voetafdruk en bespaart op je energieverbruik.

'Deze gebruiks- en verbruiksvriendelijke thermostaat berekent zelfs zelf de optimale verwarmingscyclus voor je huis. Op basis van de isolatie van je woning en de buitentemperatuur leert hij immers al na enkele maanden hoe je huis het meest efficiënt kan verwarmd worden. Philippe Starck tekende voor het unieke en tijdloze design in plexiglas met vijf verwisselbare kleurtjes die allemaal worden meegeleverd met het product. De klant ontvangt tevens (in het begin zelfs elke maand) een persoonlijk energierapport met meer informatie over zijn verbruik en met energietips met het oog op de voor hem of haar economisch en ecologisch beste temperatuur. Voor de professionele installatie ervan doet EDF Luminus een beroep op Rami Services. Met Netatmo zetten we ook de eerste stap naar de 'connected home' of het geconnecteerde huis en 'the internet of things' dat tal van ontwikkelingen toelaat', verklaart de marketingdirecteur van EDF Luminus.

App

De klant betaalt 199 ' voor de thermostaat inclusief de installatie ervan door een door EDF Luminus erkende professional van Rami Services, het energierapport en de afstandsbediening. De app, onmiddellijk beschikbaar voor Windows Phone en voor iOS en Android, kan gratis gedownload worden. Je kan de thermostaat aan de muur hangen en hem hierbij met draad of draadloos gebruiken of op de schouw zetten.

E-commerce manager Seppe Frooninckx toont hoe je de Netatmo met je smartphone kan bedienen. 'De ecostand is de optimale toestand. Door onderaan te klikken kan je de temperatuur doen dalen. Het bovenste gedeelte is ingesteld, het onderste geeft de reële temperatuur weer. Als je hem 90° draait, krijg je de tendens van de jongste uren. Je kan ook het jongste jaar of de jongste dag bekijken. Als je op + duwt, kan je de temperatuur aanpassen en het uur ingeven. 'Frost guard' (op 7° C) zorgt ervoor dat het niet vriest als je lang afwezig bent. Je kan ook je programma instellen en verschillende schedules maken of een weekendschema opstellen. De 'away home modus' dient voor korte afwezigheden waarbij je het bij je thuiskomst snel weer warm wil hebben. Je kan via het kopieericoontje tevens andere elementen invoeren. Het apparaat werkt voor 90% van de ketels in ons land en kan ook feedback geven', prijst hij.

Netatmo heeft zijn hoofdkantoor in Frankrijk en is actief in meer dan honderd landen, waaronder overal in Europa en in de USA. Het is ook bekend van zijn Urban Weather Station (weerstation) Net Atmosfeer.

EDF Luminus van zijn kant tracht zijn klantenwerving te optimaliseren en zoveel mogelijk te digitaliseren. 'Zo kunnen onze klanten via internet een afspraak maken met een installateur. We sturen hen hierover een sms. Alle installateurs bezitten tevens een tablet waarop afgetekend wordt en de klant krijgt zijn of haar certificaat elektronisch opgestuurd', licht Jeroen Demeester toe.

Met een goed ketelonderhoud in combinatie met een slimme thermostaat en energiebesparingen via #noblackout bereidt EDF Luminus de klant dus perfect voor op de winter. - JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Een robothond, exoskeletten, drones en 360°-camera’s waren slechts enkele technologische toepassingen in de bouwsector waarmee studenten van de Hogeschool PXL en UHasselt recent konden kennismaken tijdens een demonstratiedag voor[…]

23/05/2022 | VakopleidingHasselt
Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

De impact van houtkachels op de luchtkwaliteit moet omlaag

De impact van houtkachels op de luchtkwaliteit moet omlaag

B&R Bouwgroep test kalkhennepisolatie als barrière tegen transmitterend geluid

B&R Bouwgroep test kalkhennepisolatie als barrière tegen transmitterend geluid

Meer artikels