Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slimme ledverlichting Sint-Truiden wordt toeristische trekpleister

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Slimme ledverlichting Sint-Truiden wordt toeristische trekpleister

Voor de jongste editie van het jaarlijkse evenement ?Sint-Truiden by Lights' slaagde Philips Lighting erin om het reeds eerder in de stad geïnstalleerde CityTouch-systeem te koppelen aan de lichtprojecties op de stadsmonumenten. Het resultaat van dit technische hoogstandje was een indrukwekkend en energie-efficiënt lichtevenement. Het CityTouch verlichtingssysteem kan draadloos op afstand worden bestuurd, waardoor de stad Sint-Truiden de lichtprojecties tijdens de avondwandelingen eenvoudig kon aanpassen, monitoren en beheren.

Het oude stadhuis, de abdijtoren, de barokpoort aan de abdijsite, de Onze-Lieve-Vrouwkerk, de Minderbroedertuin, de Begijnenkerk, ..: allemaal worden ze op sublieme wijze architecturaal verlicht met Color Kineticslampen, inbouwgrondspots of proflood-projectoren. Zo slaagde Philips Lighting erin om het werk van lokale kunstenaars zoals Hugo Duchateau, Tom Herck en Koen Vanmechelen een extra dimensie te geven.

?Wij vinden het als stad bijzonder belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor onze bewoners. Anderzijds willen wij Sint-Truiden ook op de kaart zetten als een toeristische trekpleister. Dankzij dit systeem Lighting kunnen we niet alleen onze straten maar ook al onze gebouwen en monumenten op een energiezuinige en een op maat gemaakte manier verlichten?, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Philips testte het beheerssysteem CityTouch o.m. uit in Luik. Concreet werden twee wegen in Jupille uitgerust met de testapparatuur. CityTouch is eenvoudig te installeren en te programmeren en efficiënt te bedienen. Het vereist geen extra investeringen of aanpassingen van de bestaande infrastructuur. Straatlampen van alle leveranciers kunnen in één netwerk met elkaar verbonden worden waardoor bestaande investeringen beschermd blijven.

Met de draadloze ?plug-and-play?-mogelijkheden is bovendien geen nieuwe bekabeling nodig. Er moeten evenmin werkzaamheden op locatie gebeuren. Het volledige systeem kan veilig op afstand worden geregeld en beheerd via elke webbrowser. Dit zorgt voor lagere programmeerkosten per armatuur, maar verkort ook de ingebruiknametijd van dagen naar slechts enkele minuten.

Een ingebouwde mobiele chip zorgt ervoor dat iedere straatlamp een uniek identificatienummer heeft en direct kan ?samenwerken? in een netwerk. De lampen werken onafhankelijk, maar kunnen dus ook onderling met elkaar verbonden worden. De onderlinge communicatie vindt plaats via het 2G-netwerk en de bediening werkt via een interface met het internet.

De lichtsterkte kan variëren volgens de behoeften: zo is minder licht nodig in rustige straten en meer licht op een belangrijk kruispunt. De webinterface maakt tevens het dimmen van de verlichting en storingsdetectie mogelijk. Het systeem meldt storingen in real-time. Het energieverbruik en de status van elke lamp worden continu in de gaten gehouden.

De stad Sint-Truiden installeerde de Philips CityTouch reeds in 2013. Het is een innovatief lichtsysteem dat een verwachte energiebesparing heeft van 75%, minder onderhoud vergt en bijdraagt tot de veiligheid van inwoners en bezoekers van de stad. Samen met Philips Lighting zette de stad in 2014 voor het eerst een ?Sint-Truiden by Lights' op touw, een nieuwe manier om met licht de stad om te toveren in een toeristische trekpleister.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Steenbakkerij Vande Moortel heeft op zijn productievestiging in Oudenaarde meer dan 2.200 zonnepanelen geïnstalleerd. Die zijn goed voor een jaarlijkse capaciteit van 797 MWh, vergelijkbaar met het verbruik van 230 gezinnen. Met deze[…]

27/02/2021 | Zonnepanelenbaksteen
'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

UHasselt ontwikkelt glasfolie die energieverbruik met 20% vermindert

DEME Offshore haalt installatiecontract binnen voor Hollandse Kust

DEME Offshore haalt installatiecontract binnen voor Hollandse Kust

Meer artikels