Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Slechts 63% wegmarkeringen snelwegen is 's nachts goed zichtbaar

Slechts 63% wegmarkeringen snelwegen is 's nachts goed zichtbaar

63% van de wegmarkeringen langs snelwegen in Vlaanderen is 's nachts goed zichtbaar. 'Deze cijfers tonen aan dat er veel ruimte is voor verbetering. Wegmarkeringen zijn essentieel voor de verkeersveiligheid. Bovendien blijkt de toestand van de belijning erg verschillend per provincie. Het goede nieuws is dat er volop wordt gewerkt om de zichtbaarheid van de markeringen in orde te brengen', zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) die een analyse maakte op basis van cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts.

'Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid wijst op de staat van de wegmarkeringen als een bepalend element bij het hoge aantal ongevallen en verkeersdoden, zeker omdat sommige wegmarkeringen niet aangepast zijn aan het feit dat het licht op vele plaatsen 's avonds gedoofd wordt. Pas sinds 2013 houdt de Vlaamse overheid daarom cijfers bij over de staat van de wegmarkeringen langs autosnelwegen', zegt Parys.

Pas sinds 2013 houdt de Vlaamse overheid cijfers bij over de staat van de wegmarkeringen langs autosnelwegen.

De eerste vaststelling uit de analyse is dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende provincies. 'De toestand van de wegmarkering langs autosnelwegen in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen is opmerkelijk beter dan die in Vlaams-Brabant en Limburg. In Antwerpen krijgt 73% van de belijning de score 'goed' of 'uitstekend'. In West-Vlaanderen is dat 68% en in Oost-Vlaanderen 67%. Daar tegenover staat dat in Vlaams-Brabant maar 58% van de markeringen 'goed' of 'uitstekend' zijn en in Limburg is dat maar 51%', verduidelijkt Parys. Er zijn geen cijfers over de toestand van de wegmarkeringen op N-wegen.

Positieve evolutie

De tweede vaststelling is dat er hard wordt gewerkt aan verbetering. 'Als we de cijfers van 2014 vergelijken met die van 2013 zien we dat de staat van de wegmarkeringen er in Antwerpen met 5% op is vooruit gegaan, in Oost-Vlaanderen met 4%, in West-Vlaanderen met 3% en in Vlaams-Brabant met 7%', zegt Parys. Enkel Limburg ziet zijn score terugvallen met 4%.

Drieledige aanpak

De derde vaststelling is dat nog 16% van alle wegmarkeringen op Vlaamse snelwegen zeer slecht scoort inzake zichtbaarheid. 'Daarvoor zijn extra inspanningen nodig. Het is daarom positief dat de Vlaamse overheid inzet op meer controles, extra apparatuur en strengere eisen voor wegmarkeringsproducten. Die worden niet langer in het labo getest, maar op de weg. Daar zijn ze onderhevig aan verkeersintensiteiten en klimaatcycli zodat het juiste wegmarkeringsproduct kan gekozen worden volgens de omstandigheden op de weg. Ik heb alle vertrouwen dat minister Weyts, met zijn focus op verkeersveiligheid, ook in dit dossier snel vooruitgang zal boeken', besluit Parys.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe technologie om platinagroep-metalen uit afval te recycleren

Nieuwe technologie om platinagroep-metalen uit afval te recycleren

Na jaren onderzoek heeft het door Europa gefinancierde Platirus-project met succes zijn doelstellingen bereikt, namelijk het onderzoeken, ontwikkelen, evalueren en opschalen van nieuwe en duurzame recyclagetechnologieën om metalen van de[…]

14/06/2021 | KU LeuvenVITO
Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Antwerpen plaatst supervuilnisbakken op hotspots

Antwerpen plaatst supervuilnisbakken op hotspots