Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

SKY Towers, het nieuwe landmark van Oostende

SKY Towers, het nieuwe landmark van Oostende

Oostende krijgt een nieuw woonproject, namelijk SKY Towers. Het paradepaardje zijn twee woontorens die aan het station van Oostende worden gebouwd. Het is een initiatief van Vastgoedgroep Degroote.

De twee woontorens zijn 97 en 85 m hoog en bestaan uit 29 en 26 bouwlagen. De opengewerkte hoeken versterken de slankheid en geven de appartementen een weids uitzicht op de binnenstad van Oostende, de zee, de haven en de skyline. “Het spel met uitkragende en inpandige terrassen en verschillende ritme van kolommen, zorgen dat de gevels gevarieerd zijn. Voor een optimale bezonning van alle appartementen zijn de woonterrassen met een redelijke willekeur gepositioneerd zodat er zich telkens twee bouwlagen tussen de terrassen bevinden.

Voor de terrassen werd gekozen voor een gesloten in plaats van een open balustrade. De torens hebben grote vensters die de scheiding tussen binnen en buiten minimaliseert. Er komt ook een skybar en een publiek dakterras met panoramisch uitzicht. ‘s Avonds fungeert de kroon als lantaarn en herkenningspunt in de omgeving. De luifel en de platte daken krijgen groendaken met streekeigen duinvegetatie. Een luifel op de begane grond verbindt de verschillende gebouwen met elkaar”, zegt Bart Chielens, ceo van Arcas Architecture. Het buitenschrijnwerk van de toren bestaat uit thermische en bronskleurige akoestische isolerende profielen en beglazing. De horizontale banden van de terrassen worden uitgevoerd in wit architectonisch geslepen beton met marmergranulaten in een gemengde kleur. De marmergranulaten hebben dezelfde kleurtint als de bakstenen van het gelijmde paramentwerk van de vlakke gevels.

Groen plein

Op de site van de hotelschool aan het station bouwt Vastgoedgroep Degroote eveneens met een 500-tal woonappartementen, 3.000 m2 kantoorruimte, een viersterrenhotel met 120 kamers, 2.000 m2 residentieel ondersteunende winkels en een groot plein.

Voorts komt er nog een ondergrondse rotatieparking met een 150-tal plaatsen en een ruime residentiële ondergrondse parking van een 500-tal plaatsen. Ook is een fietsparking van 2.000 plaatsen voorzien voor bewoners en bezoekers. Centraal op het plein komen vier groene eilanden, samengesteld uit een grasland met streekeigen vegetatie rondom de functionele verhardingen met mozaïekklinkers. Voor de open ruimte buiten het bouwblok wordt gewerkt met kwalitatieve blauwe hardsteen. Rond de eilanden komt zitmeubilair in hout. Er werd geopteerd om aan deze buitenruimten ook een zeker groen karakter te geven, met gevarieerde boomstructuren, zoals amelanchier lamarckii of Amerikaans krentenboompje, elaeagnus of olijfwilg en angustifolia of Portugese laurier. Alles is zo ingericht dat het voor minder windhinder zorgt. Ook het feit dat de eerste acht verdiepingen van de toren breder zijn, zorgt ervoor dat de valwinden gebroken worden.

The Waves

Vastgoedgroep Degroote plant nog een ander vastgoedproject namelijk The Waves, aan de voet van de Wellington-golf en op een boogscheut van de zee. Het totale project bestaat uit een 430 tal woonunits en een tiental residentieel ondersteunende winkels. De vier organische bouwvolumes meanderen langs de Troonstraat. “Dankzij hun solitaire vormen en een eerder atypische positionering kan het zonlicht diep tussen de losstaande gebouwen schijnen, wat de leefbaarheid van de omgeving versterkt. Dankzij de doordachte positionering en de bouwhoogte tot 14 bouwlagen genieten heel wat woonunits van royale zichten op zee terwijl de appartementen aan de andere zijde een uitgestrekt en groen uitzicht op golf course en Wellington renbaan hebben. Voorts voorzien we langs de kant van de Troonstraat een ruim publiek plein vergezeld van leuke terrasjes, die op een positieve manier zullen bijdragen tot de levendigheid van deze buurt. Daarenboven voorzien we ruim 450 ondergrondse garageboxen en een rotatieparking van 110 plaatsen om de parkeerdruk in de omgeving maximaal te verlagen. Om het comfort te optimaliseren en vaste bewoning te stimuleren voorzien we ook ruim 200 private bergingen en 1.000 fietsplaatsen”, zegt bestuurder David Degroote van de vastgoedgroep.

Positionering

Ook over de positionering van het gebouw werd nagedacht. The Waves biedt een bijzonder perspectief aan de straat. “De site heeft namelijk schitterende zijden. Er is geen voor- of achterkant. Aan de ene zijde is er doorzicht naar de zee, aan de andere kant ligt de groene Wellingtonrenbaan. The Waves zal bestaan uit vier geschrankte gebouwen. Zo is er zicht op beide zijden en is het mogelijk om een doorsteek te creëren naar de nu verborgen renbaan, toch de grootste groene long in Oostende. Door de gebouwen niet op één lijn te zetten, maar terug te trekken van de rooilijn, meanderen we als het ware door de Troonstraat en creëren we een aangenaam plein dat voor iedereen toegankelijk is. Dankzij de speelse elementen zoals de glijbaan en de spiegelvijver wordt het plein een aangename verblijfsruimte die een meerwaarde zal zijn voor iedereen in de buurt”, zegt Pieterjan Vermoortel, ceo van B2Ai.

Inspiratie

Voor The Waves lieten de architecten van B2Ai zich inspireren door de omgeving en de gehele context. “Alleen al door de specifieke omgeving vraagt architectuur aan de kust een andere benadering dan een stedelijke of rurale omgeving.  Het vakantiegevoel aan zee moet voelbaar zijn in de architectuur. In dat opzicht is Oostende als kuststad uniek: hier heb je de combinatie van stad en zee, wat nog een ander cachet biedt en dus om een specifieke aanpak vraagt. Niet alleen de stedelijke context van Oostende, maar ook de glooiende natuurelementen, zoals de duinen en de golven waren een inspiratiebron voor het creatieve concept. De organische vormen komen zowel in de gebouwen als in de buitenruimtes terug. Samen met de uitgekiende kroonlijsten, de ramen die overdag een wijds zicht op zee bieden en ’s nachts subtiel oplichten als lampions en de natuurlijke kustkleuren in de sokkels, zorgen ze voor een exclusief project in een vakantiesfeer”, zegt architect Pieterjan Vermoortel.

Architect

Bij de keuze van een architect voor The Waves is Vastgoedgroep Degroote niet over één nacht ijs gegaan. Ze nodigden een aantal architectenbureaus uit om op zes weken tijd een voorstel uit te werken die de site en zijn unieke omgeving een kwalitatieve invulling konden geven. Het gerenommeerde architectenbureau B2Ai legde het sterkste concept op tafel. B2Ai heeft studio’s in Roeselare, Brussel, Gent en Rijsel. “Hun aanpak is als groot architectenbureau met 140 medewerkers eerder atypisch. De architecten krijgen steeds de vrijheid om het creatieve concept van een project volledig uit te werken, waarbij steeds naar een zeer doorgedreven en optimaal evenwicht tussen creatief en rationeel concept wordt gezocht. In Oostende tekenden zij al voor het gebouw van Kinepolis, de tribunes van de paardenrenbaan en de Golfclub. Momenteel bouwt B2Ai het nieuwe stedelijke zwembad op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Northlaan”, zegt David Degroote.

Warmtenet

Momenteel wordt in Oostende door de energiecoöperatie BeauVent een warmtenet met kilometers warmwaterleidingen uitgerold. In eerste instantie zullen appartementsgebouwen met een centrale stookplaats en bedrijven aangesloten worden. De woonprojecten van Degroote zullen als eerste grootschalige woonprojecten worden aangesloten op het warmtenet. De warmte voor het warmtenet komt van de verbrandingsoven IVOO op 5 km van de SKY Towers. Daar vertrekt het water met een temperatuur van 95° C. Het water loopt door goed geïsoleerde stalen buizen. Via  warmtewisselaars wordt de warmte overgeleverd op het interne circuit van de gebouwen. Momenteel ligt er al  3 km warmteleidingen in de ondergrond. Deze worden in de loop van het najaar van 2018 op de warmtebron aangesloten. “Het warmtenet in Oostende heeft het grote voordeel dat het vooral werkt met restwarmte die nu grotendeels verloren gaat. Elke kWh dat het warmtenet levert, zal leiden tot minder fossiele verbranding. Dat betekent meteen ook minder uitstoot van CO2. De eerste fase van het warmtenet zal ongeveer evenveel warmte leveren als het jaarverbruik van 1.500 gezinnen”, aldus Stefaan Soenen.

Stadsatelier

Vastgoedgroep Degroote heeft zich gedurende drie jaar laten begeleiden via het stadsatelier van Oostende om het project van de torens vorm te geven. Het stadsatelier is een werkgroep van stedenbouwkundigen, architecten en specialisten in ruimtelijke ordening. Een agendapunt was bv. de bouwhoogte. “Ze wilden nog hoger bouwen, maar dat zagen we niet zitten. We wilden dat er ook rekening werd gehouden met dat andere hoge appartementsgebouw van Oostende, namelijk de Mast. Als je twee grotere torens hebt en één kleintje, ja dan past dat niet goed bij elkaar. We hebben liever drie torens die samen staan. Ik ben wel voorstander van hoogbouw, want zo creëer je meer plaats voor je publieke ruimte. Zowat 58% van de totale oppervlakte van dit project wordt niet bebouwd. Daar worden pleinen met groen voorzien. Onze suggestie was ook om op de bovenste verdieping van de toren een horecagelegenheid te maken, die toegankelijk is voor alle Oostendenaars. Zo geven we iets aan hen terug”, zegt Kurt Claeys, schepen van Ruimtelijke Ordening.

Advies

Het advies van het Stadsatelier is geen juridische verplichting, maar toch was de familie Degroote telkens bereid te luisteren. “Al van dag één kozen ze ervoor om zich te laten begeleiden door het Stadsatelier. Dat verdedigt de visie van de stad, maar heeft ook naar een consensus met de projectontwikkelaar gezocht. We hebben veel gedebatteerd tijdens werksessies. Dit is echt een voorbeelddossier. Door transparant samen te werken, hebben we er echt voor gezorgd dat de kwaliteit van de architectuur en het stedenbouwkundige aspect beter werden. Zo kom je tot goede voorstellen waar iedereen achter staat. Als je constructief met elkaar samenwerkt, dan kom je wel tot een mooi verhaal. Het is de eerste keer dat het Stadsatelier zo intensief met Degroote heeft samenwerkt. We merken soms dat projectontwikkelaars in een veel te laat stadium met ons in contact komen. En dat is echt jammer”, besluit zegt Claeys.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels