Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sint-Laurentiuskerk is bijna klaar

Sint-Laurentiuskerk is bijna klaar

Aannemer PIT Antwerpen, dat deel uitmaakt van de groep Eiffage Benelux, heeft de Sint-Laurentiuskerk op de Marktgravelei in Antwerpen gerestaureerd. De oude koperen bekleding van de vier koepels werd vernieuwd. Veel betonnen structuren bevatten wel schadelijke chlorides.

 

Toen PIT de versleten koperen bekleding van de betonnen koepels verwijderde, viel het betonrot op. Er werden kernboringen gedaan en betonpartikels werden naar het laboratorium gestuurd. Uit de labotesten bleek dat het beton zouten van waterstofchloride (HCl) bevatte. Deze chlorides zijn niet met het blote oog waar te nemen.

 

“We startten meteen een chloridebehandeling om het beton weer gezond te maken. Ook de acht kolommen, waar het koepeldak van de toren op rust, waren beschadigd door chloriden. Deze kolommen werden voorzien van extra bewapening. Met een op maat gemaakt bekistingssysteem hebben we sierbeton gestort om de originele kleur te benaderen. In de grote toren hebben we de draagkracht van de vloeren verhoogd door ze extra te betonneren. Deze kerk werd een halve eeuw geleden gebouwd in een periode waar er minder kennis over beton was dan nu. Chlorides werd toen zelfs gewoon aan het beton toegevoegd om sneller uit te harden. Toen had men niet in de gaten dat chlorides later betonschade zouden veroorzaken”, zegt projectleider Jeroen Heremans.

Dakbedekking

Vervolgens werden nieuwe rode koperen platen op de koepels gelegd. “De koperen platen zijn speciaal op maat gemaakt, versneden en ofwel gesoldeerd, geplaatst met staande naad of met roeven en lijken enorm op de originele exemplaren. Ik denk dat ze deze kleur nog lang zullen behouden. De luchtkwaliteit is de jongste jaren zo veranderd dat het rode koper minder snel zal patineren naar een groene kleur. Ik schat dat dit pas over 50 tot 75 jaar zal gebeuren”, zegt Heremans.

 

Voorts werden de historische glasramen vernieuwd. “De windroedes en deklatten werden nagekeken, gereinigd en eventueel vervangen. De eigenlijke restauratie vond plaats in een Duits atelier. Een extra voorzetbeglazing zoals de museale opstelling moet voor meer bescherming zorgen.”

 “Voor het glaswerk in de toren werd er speciaal Martelé-glas gelaagd. De twee koperen kruizen werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. De gevels kregen een grondige opknapbeurt. Het schaduwvoegwerk werd volledig vervangen en de elementen uit natuursteen werden aan een intensieve reiniging onderworpen. De werken zijn eind dit jaar klaar.”

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

De Vlaamse overheid zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Voor al de projecten samen wordt een subsidie van ruim 960.485 € toegekend. Hierna vind je een bondig overzicht van de negen[…]

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Fusie ERA Housing en ERA Immo Noord

Fusie ERA Housing en ERA Immo Noord

Restauratie voor gevel Aartsbischoppelijk Paleis in Mechelen

Restauratie voor gevel Aartsbischoppelijk Paleis in Mechelen

Meer artikels