Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sint-Kamillus Bierbeek investeert 16,6 miljoen euro in nieuwbouw

Gerelateerde onderwerpen :

,
Sint-Kamillus Bierbeek investeert 16,6 miljoen euro in nieuwbouw

Zorggroep Sint-Kamillus uit Bierbeek zal tegen eind 2024 op campus Krijkelberg een nieuwbouw van 16,6 miljoen euro realiseren voor het zorgaanbod Algemene Psychiatrie. Het wordt een innovatief bouwconcept met maximale eerbied voor het aanwezige erfgoed. De Vlaamse regering investeert in het project via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).

De start van de werken is begin 2023 gepland, de oplevering is voorzien in 2024. Het ontwerp gebeurde door Van Belle & Medina Architects bvba uit Antwerpen. De nieuwbouw zal plaats bieden aan 60 bedden van twee verschillende afdelingen die rekening houden met de nieuwste hedendaagse therapeutische inzichten voor de opname en behandeling van personen met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid. Ruimtelijk biedt het gebouw mogelijkheden tot ontmoeting en samen zijn, maar ook kansen tot geborgenheid en privacy.
 
Het gebouw is rijk in variatie en diversiteit, het wordt een plaats met straten, pleinen, tuinen en leefruimtes. De nieuwbouw integreert zich in de bestaande context met respect en behoud van het groene karakter en met oog voor duurzaamheid. Het bestaat uit één bouwlaag en presenteert zich niet alleen naar het landschap, maar het landschap wordt als het ware ook in het gebouw opgenomen. 
 
Het complex bestaat uit een configuratie van vier eenheden rond een centrale binnentuin waarbij zorgeenheden en gemeenschappelijke functies ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. Vanuit de circulatieruimte is er een sterke wisselwerking met het omliggende landschap en de omliggende patio´s. Aan de oostzijde van het gebouw komt de zorgeenheid voor opname. De andere eenheden sluiten dichter aan bij de globale campus.
 
 
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke die aanwezig was bij de voorstelling van het project in Bierbeek, zei dat het belangrijk is dat de infrastructuur en de omgeving van onze psychiatrisch ziekenhuizen gezondheidsbevorderend is. “We trekken een historisch hoog bedrag van 210 miljoen euro uit om een moderne en aangename zorgomgeving te creëren. De Vlaamse regering geeft Zorggroep Sint-Kamillus een jaarlijks strategisch forfait, goed voor een investering van 16,6 miljoen euro in een nieuwbouw waarbij ingezet wordt op het betrekken van de familie, een huiselijke sfeer en een gezonde omgeving”, aldus Beke.
 
Zorggroep Sint-Kamillus maakt deel uit van de instellingen van de Broeders van Liefde en biedt psychiatrische zorg aan ongeveer negenhonderd patiënten, residentieel en ambulant. Zorggroep Sint-Kamillus heeft drie campussen: de hoofdcampus Krijkelberg in Bierbeek, campus Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos in Heverlee en een campus aan de Oudebaan in Leuven waar ontmoetings- en activiteitencentrum ’t Collectief en een Mobiel Team gehuisvest zijn. Er is ook een antenne in PZ Sint-Alexius. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels