Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sint-Joost-ten-Node heeft volledig nieuwe sociale woontoren Musin

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Sint-Joost-ten-Node heeft volledig nieuwe sociale woontoren Musin

Foto’s: Reporters / Beliris.

Het 57 jaar oude flatgebouw aan de Musinstraat van huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen van Sint-Joost-ten-Node maakte plaats voor een hedendaags passiefgebouw dat zijn toekomstige bewoners heel wat geld zal uitsparen.

Beliris, die de werken drie jaar geleden startte, investeerde ongeveer 8 miljoen € in de heropbouw van de sociale woontoren die plaats biedt aan 41 appartementen. Met uitzondering van de twee studio’s beschikt elk appartement over een terras of een kleine privétuin. De 41 flats krijgen allemaal veel daglicht binnen dankzij de talrijke, strategisch geplaatste ramen.

Toen het flatgebouw in 1960 werd opgericht door architecten Weill en Mortehan bood dit alle moderne comfort. Vandaag beantwoorden de woningen niet langer aan de hedendaagse normen en is een grondige verbouwing nodig. Uit de voorgaande studies bleek dat het gebouw ook kampte met verschillende structurele problemen.

Om technische en financiële redenen bleek dat het de beste oplossing was om het bestaande gebouw volledig af te breken. De voornaamste technische redenen hiervoor waren de vergevorderde corrosie van de wapeningen, de geringe brandweerstand van de huidige structuren en hun beperkte draagkracht.

De bedoeling was een comfortabele leefomgeving te creëren in hoogwaardige appartementen met een goede geluids- en warmte-isolatie en energiezuinige technieken, samen met aangename gemeenschappelijke ruimtes, … en dat vlak bij de Kruidtuin in een dichtbevolkte wijk. Dat was een architecturale uitdaging. Strevend naar een architectuur die beter in het stedelijke weefsel past, bestrijkt het nieuwe gebouw een grotere grondoppervlakte dan het oorspronkelijke gebouw, zodat de hoogte verlaagd kon worden.

Trapsgewijs

Het nieuwe gebouw bestaat uit verschillende volumes die trapsgewijs afdalen vanaf de straatkant. Het eerste blok aan de Musinstraat is even hoog als hotel Bloom aan de overkant. De hoogte van de blokken neemt vervolgens af tot het niveau van de eengezinswoningen in de omgeving. De toegang tot de site wordt gevormd door een uitstekend volume op de tweede tot vierde verdieping. Het sluit aan op de rooilijn van de Musinstraat en maskeert tegelijk de achterzijde van het hotel voor wie zich op het achterliggende terrein bevindt.

De toegangshal baadt in natuurlijk daglicht, wat een aangename eerste indruk creëert. Die openheid naar buiten toe draagt ook bij tot de ontrading van vandalisme en andere beschadigingen en verhoogt het veiligheidsgevoel. De woningen hebben allemaal een zuidwestelijk gerichte voorgevel, een verschillende oriëntering en een keuken met buitenzicht. Er is ook een fietsenstalling en een buitenlokaal voor het afval van de bewoners. Op het gelijkvloers is er een vergaderruimte voor het project voor sociale cohesie (PSC) ‘Middaglijn 1210’. De site is volledig toegankelijk voor mindervaliden. De voertuigen van hulpdiensten en verhuiswagens kunnen helemaal rond het terrein rijden zodat ze toegang hebben tot alle appartementen.

Passiefnorm

Het project ging oorspronkelijk uit van de lage-energienorm, maar alle betrokkenen wilden nog een stap verder gaan en de passiefnorm nastreven, m.a.w. een energieverbruik voor verwarming van minder dan 15 kWu/m² per jaar. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook flink op de energierekening van de huurders. Het gebouw beschikt over 47 m² zonnepanelen en een regenwatertank van 15.000 liter, die zal gebruikt worden voor de tuin en een collectieve moestuin die rond het gebouw worden aangelegd.

De platte daken worden ingericht als intensieve en extensieve groendaken. Een dubbelstroomventilatie met warmterecuperatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en diverse maatregelen voorkomen oververhitting. Tot slot werd gekozen voor duurzame materialen: silicokalksteenblokken voor de dragende muren, gipsblokken voor de wanden, linoleum als vloerbekleding en FSC-hout.

De vernieuwde sociale woontoren werd ingehuldigd in aanwezigheid van Didier Reynders, voogdijminister van Beliris, de Brusselse minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister van Huisvesting Céline Fremault, burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node en Ahmed Medoune, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen.

Technische fiche

Bouwheer: Beliris
Eigenaar: Goedkope Woningen Sint-Joost-ten-Node
Start van de werken: mei 2014
Einde van de werken: mei 2017
Studiebureau: Pierre Blondel Architectes sprl (architectuur), BESP (stabiliteit) - MK Engineering (speciale technieken en epb-consulent)
Aannemer: Gillion Construct
Budget werken: 8 miljoen euro incl. btw
Budget studie: 1 miljoen euro, incl. btw

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Bouwvergunningen residentiële en niet-residentiële gebouwen

Bouwvergunningen residentiële en niet-residentiële gebouwen

Het Belgische statistiekbureau Statbel publiceerde zopas de cijfers over bouwvergunningen tot augustus 2018. Door de overgang naar een digitaal registratiesysteem bij de Vlaamse overheid lag de publicatie een tijd stil. Voortaan zullen de[…]

13/12/2018 |
Gentse kerk wordt supermarkt

Gentse kerk wordt supermarkt

Franse hotelketen opent 15 hotels in België

Franse hotelketen opent 15 hotels in België

Oude school maakt plaats voor complex met 85 appartementen

Oude school maakt plaats voor complex met 85 appartementen

Meer artikels