Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Silentia Vouwschermen, de hygiëne- en privacyoplossing van de toekomst

Silentia Vouwschermen, de hygiëne- en privacyoplossing van de toekomst

In het nieuwe ziekenhuis van AZ Maria Middelares plaatste men 90 Silentia privacyschermen in plaats van de klassieke patiëntengordijnen. Ook bij het UZA worden bij de nieuwbouw een 40-tal lichtdoorlatende Silentia vouwschermen voorzien op de afdelingen hemodialyse en materniteit. En ook in andere ziekenhuizen opteert men meer en meer voor de Silentia vouwschermen.

Wat is er verkeerd met het klassieke ziekenhuisgordijn van weleer' En wat zijn de troeven van deze Zweedse vouwschermen' We vroegen het aan Dhr. Dirk Baert, zaakvoerder van Silentia Belux, die deze schermen verdeelt in België en Luxemburg.

Silentia Vouwschermen gaan voorop in infectiepreventie

'In de Scandinavische landen schrijft men 'Hygiëne' en 'Privacy' in de Zorg met een hoofdletter', zo steekt Dirk Baert van wal. 'Het accent ligt ongeloo'ijk sterk op infectiepreventie en men zet maximaal in op voorkomen ipv genezen.

Vanuit die redenering probeert men alle potentiële infectiehaarden in ziekenhuizen te vermijden. De klassieke patiëntengordijnen zijn daar misschien wel de belangrijkste van. Hun textiel, in combinatie met de warme ziekenhuisomgeving, vormt een perfect huisje voor allerlei bacteriën én ze worden vaak aangeraakt. Door patiënten, door bezoekers, door het poetspersoneel en door de zorgverstrekkers. Daardoor verspreiden bacteriën zich zo snel doorheen het hele ziekenhuis, want niemand denkt eraan om zijn handen te wassen na het aanraken van een patiëntengordijn natuurlijk.

Het probleem is al lang bekend en er zijn tal van wetenschappelijke studies die dat bevestigen. Reeds in de jaren '60 verschenen al wetenschappelijke artikelen die wezen op het gevaar van de ziekenhuisgordijnen als bron van bacteriën. En niet zomaar bacteriën. 22% van de gordijnen bleek besmet met MRSA en maar liefst 42% met Vancomycineresistente enterococcen.

Vaker wassen blijkt ook een maat voor niets. Internationaal wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de gewassen gordijnen al binnen één week terug gecontamineerd waren. Bovendien is het afhalen, reinigen en terug ophangen van de gordijnen een tijdrovende, arbeidsintensieve klus die bijgevolg veel kosten met zich mee brengt.

De Silentia privacy vouwschermen bieden hiervoor het perfecte hygiënische antwoord. Ze zijn vervaardigd uit een geanodiseerd aluminium frame en veilig, brandvertragend hoogdruklaminaat klasse D/S2. Ze zijn perfect glad en bestand tegen alle detergenten en ontsmettingsmiddelen. Door hun aard bieden ze een weinig interessante huisvesting voor bacteriën en ze zijn bovendien makkelijk te reinigen. Eventjes spuiten met het ontsmettingsmiddel en dan met een doekje erover vegen, volstaat.'

Economisch en ecologisch verantwoord

Met naar schatting 2.300 mensen die in België jaarlijks overlijden aan de gevolgen van een ziekenhuisinfectie, zou men denken dat er geen ziekenhuisgordijnen meer geplaatst worden in nieuwbouwprojecten.

'Dat is helaas nog wel het geval', zucht Dirk Baert. 'Soms opteert men ook in nieuwbouwprojecten nog altijd voor gordijnen. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Er is ten eerste de macht der gewoonte. Ziekenhuisgordijnen zijn voor sommige mensen onlosmakelijk verbonden met een ziekenhuisbed dat ze zelfs niet denken aan mogelijke alternatieven.

'Het terugverdieneffect van Silentia vouwschermen realiseert zich zelfs op vrij korte termijn als men alle kosten in rekening brengt.'

Daarnaast is er het prijsverschil in aankoop. Silentia vouwschermen vervaardigd met absoluut kwaliteitsmateriaal zijn in aankoop uiteraard duurder dan gordijnen in goedkoop textiel. Maar dat is een redenering op de korte termijn. Brengt men alle directe en indirecte kosten in rekening (aankoop, montage, herstelling en vervanging, loonkosten voor onderhoud en logistieke kosten voor de opslag van reservegordijnen, de hoge directe en indirecte kosten die iedere nieuwe MRSA besmetting met zich meebrengt, de isolatiemaatregelen, de extra ligdagen, de ontsmettingsen administratieve procedures,...) dan ziet het plaatje er opeens helemaal anders uit. Het terugverdieneffect van Silentia vouwschermen realiseert zich zelfs op vrij korte termijn als men alle kosten in rekening brengt.

Ze bieden ook nog andere voordelen t.o.v. gordijnen. Silentia vouwschermen laten maximaal licht toe in de kamer, verpleegkundigen blijven een overzicht hebben op alle monitoren en apparaten, ze zitten niet in de weg van tilliften of andere apparatuur en ze zijn praktisch onverslijtbaar.

Naast de economische voordelen is er ook een ecologisch argument. Silentia vouwschermen hoeven niet frequent gewassen te worden en ze zijn voor 99,9 % recycleerbaar.'

Meer en meer interesse van studiebureaus

'Gelukkig hebben studiebureaus de weg naar Silentia gevonden', gaat Dirk Baert verder. 'We krijgen meer en meer aanvragen vanuit die hoek en dat is een goede evolutie. Studiebureaus kijken immers wél naar de waarde van een investering op de lange termijn. Door hun expertise en hun brede marktkennis kunnen zij innovatief en betrouwbaar advies geven en ze beschikken over de nodige objectieve geloofwaardigheid om de bouwheer te overtuigen.

Men kan veel geld besparen als men van bij de eerste pennentrekken rekening houdt met het gebruik van Silentia vouwschermen. Geen problemen meer met in de weg hangende gordijnen en met tilliften, geen hinder meer bij toezicht en controle van de afdeling en de controlemonitoren. Bovendien kunnen hele afdelingen in een handomdraai gereorganiseerd worden en heringericht worden, zonder dat men valse wanden moet slopen. Silentia vouwschermen klikt men los en men verrijdt ze gewoon naar een andere plaats.. een ruimte herschikken en herindelen verloopt zo snel, gemakkelijk en zonder breekwerk.'

Het ene privacy-scherm is het andere niet...

'Niet alle vouwschermen heten echter Silentia', zo vertelt Dirk Baert tot slot. 'Er zijn alternatieve aanbieders op de markt die weliswaar goedkoper zijn dan Silentia, maar die bijlange niet diezelfde hoge kwaliteit aanbieden. Silentia is al sinds 1990 op de markt en heeft in die periode zijn product continu verbeterd. Het is een uitgerijpt product dat in méér dan 30 landen geplaatst wordt. Wereldwijd gaat het om meer dan 105.000 schermen die dagelijks gebruikt worden.

Silentia is bovendien het enige privacyscherm met één hand automatisch terugplooit door een gepatenteerd scharniersysteem, dat hermetisch gesloten is, waardoor stof en vocht niet in de scharnieren kan dringen. Daardoor is het in een handomdraai te reinigen en te desinfecteren en is het ook uitermate stabiel.

Het Zweedse design laat ook volop zonlicht binnen waardoor minder kunstlicht nodig is en de werkomgeving voor de zorgequipe ook aangenamer is. Silentia vouwschermen zijn beschikbaar in verschillende hoogtes en lengtes en bestaan in harmonica-uitvoering als met vleugelpanelen. Er is ook keuze tussen verschillende kleuren, er zijn aantrekkelijke prints mogelijk en er is ook een transparante uitvoering in lichtdoorlatend polycarbonaat.'

Meer info:

Silentia Belux

0475 89 15 98 · info@silentia.be

www.silentia-belux.be

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over