Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

SigmaCert breidt uit met verreikers

Verreikers kunnen sinds 15 november SigmaCert gekeurd worden. De Belgische regelgeving stelt dat verreikers die gebruikt worden voor hijswerkzaamheden elke drie maanden door een externe instantie moeten worden gekeurd. Deze verplichting geldt echter niet voor verreikers die alleen worden gebruikt om lasten te heffen op de vorken of anderszins. In dit geval moet wel jaarlijks een interne controle van het toestel door een bevoegde persoon plaatsvinden. Toch blijven de risico's dezelfde. De vraag naar het keuren van verreikers door een externe instantie kwam van de Sigma-leden. Zij zien dit als een belangrijk initiatief in het kader van de campagne Veilig werken op hoogte, die navb-cnac Constructiv in september lanceerde. De campagne wil iedereen in de bouwsector informeren over de risico's van werken op hoogte en mogelijke preventiemaatregelen.

Voor sectorvereniging Sigma was het tevens een logische stap om SigmaCert uit te breiden met verreikers. De leden hadden al een checklist voor het controleren van verreikers opgesteld, zodat gebruikers er zeker van zijn dat een machine technisch in orde is en veilig voor gebruik. De navb-campagne was daarbij het ideale moment om deze bijkomende keuring te lanceren.

Volgens de brochure van navb vertonen de ongevallencijfers van de bouwsector al jaren een dalende trend. Het aantal ernstige arbeidsongevallen (met de dood of blijvende invaliditeit tot gevolg) door een val van hoogte van personen of voorwerpen daalt echter veel minder snel. Nog steeds is één op drie ongelukken in de bouw hieraan te wijten. Hoe breder de steun, des te beter men dit type ongevallen drastisch kan terugdringen.

Meer inlichtingen over deze nieuwe certificering vind je op www.sigmafederation.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Vlaamse regering teruggefloten, maar eigenaars van zonnepanelen krijgen toch compensatie

Er ontstond behoorlijk wat verontwaardiging toen eind vorige week bekend raakte dat gezinnen met zonnepanelen dan toch geen 15 jaar meer kunnen rekenen op de financiële voordelen van een terugdraaiende teller. Het Grondwettelijk Hof[…]

19/01/2021 | VlaanderenZonnepanelen
Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

CMS verkoopt betonpompen van Zoomlion

CMS verkoopt betonpompen van Zoomlion