Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Shm Vlaamse Ardennen wil 1.200 sociale woningen bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

Shm Vlaamse Ardennen wil 1.200 sociale woningen bouwen

© © Kris Snoeck

De sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen uit Oudenaarde wil de komende tien jaar afgerond 1.200 extra sociale woningen realiseren. Daarmee zou de huidige wachtlijst zo goed als weggewerkt zijn. Dat vertelden voorzitter Stefaan Vercamer en directeur Jeanique Van Den Heede op de twintigste verjaardag van de fusie die leidde tot het ontstaan van shm Vlaamse Ardennen.

In 1999 beslisten de toenmalige bouwmaatschappijen Eigen Haard, Elk Gezin Een Dak en de Vlaamse Ardennen om te fusioneren tot één vennootschap. Zo werd een stevige shm gevormd die sociale huur, sociale koop en sociale leningen aanbiedt in 15 gemeenten van de Vlaamse Ardennen.

Groei

Het patrimonium van deze shm groeide met 509 extra sociale woongelegenheden uit tot een maatschappij met 1.229 sociale huurwoningen, of omgerekend een groei van ruim 70%. Daarnaast werd in die periode ruim 18 miljoen € geïnvesteerd in de renovatie van het bestaande patrimonium.

“Maar het werk is nog lang niet af. We hebben (na actualisatie van de wachtlijst) nog steeds 1.245 kandidaat-huurders en willen ook deze mensen een kans bieden op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen in eigen streek. Onze maatschappij is ambitieus en wil deze wachtlijst voort wegwerken. De komende tien jaar willen we dan ook inzetten op de bouw van 1.200 huizen en appartementen. We hebben hiervoor de nodige gronden in eigendom. Om dit mogelijk te maken, rekenen we echter ook op de steun en medewerking van alle lokale besturen en is het belangrijk dat Vlaanderen een kader biedt om vlot tot projectrealisatie te komen”, vertelt voorzitter Stefaan Vercamer.

Zorg

“De shm schrijft maandelijks gemiddeld 50 nieuwe kandidaten in. De nood aan betaalbare huisvesting staat niet ter discussie. Momenteel heeft onze shm reeds 214 nieuwe sociale huurwoningen in uitvoering en voorbereiding. Hierbij zetten we ook in op woningen die aangepast zijn voor personen met een beperking en op woningen voor ouderen. We werken samen met partners om zorg aan te bieden. Daarnaast staan tevens 81 sociale koopwoningen in de steigers. We geloven sterk in het realiseren van gemengde projecten waar eigenaars, huurders en verschillende gezinstypes terecht kunnen”, vult directeur Jeanique Van Den Heede aan.

In het werkgebied van de shm uit Oudenaarde zijn er gemiddeld 3,51% sociale woningen. De steden Oudenaarde en Ronse geven het goede voorbeeld (met respectievelijk 4,49 en 7,1%. “Maar wij willen voor de ganse Vlaamse Ardennen evolueren naar het Vlaamse gemiddelde van 6% sociale huisvesting, zodat de wachtlijst weggewerkt wordt”, besluit Vercamer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 9% toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar tot 12.111 gebouwen. De toename is het sterkst in het Vlaamse Gewest, waar deze 9,4% bedroeg.[…]

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Meer artikels