Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Shm's moeten ook studentenkoten aanbieden'

'Shm's moeten ook studentenkoten aanbieden'

© ©pressmaster - stock.adobe.com

Sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) moeten ook studentenkoten aanbieden. Dat is het voorstel van Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V). Jans deed het voorstel in de commissie Wonen in het Vlaams parlement. “Sociale studentenkoten kunnen voor jongeren het verschil maken tussen wel of niet gaan studeren”, zegt ze.
Studentensteden in Vlaanderen kampen al enkele jaren met een tekort aan studentenkoten. Zo heeft de stad Gent een tekort aan ruim 90.000 koten en die cijfers zouden de komende jaren nog stijgen. Voor heel wat gezinnen betekent dit dat er ruim op voorhand op zoek moet worden gegaan naar een betaalbare studentenkamer en dat die zoektocht vaak bijzonder moeilijk verloopt.
 
“Dit tekort aan studentenhuisvesting brengt heel wat gezinnen in de problemen: hoe meer vraag er is naar studentenkoten, hoe meer studenten uiteindelijk kiezen voor een studentenkot dat te duur of niet geschikt is. Het aanbod is gewoon niet ruim en niet divers genoeg”, zegt Jans. Zij pleit voor het aanbieden van sociale studentenhuisvesting om hieraan tegemoet te komen. “Sociale studentenhuisvesting kan zorgen voor een ruimer aanbod aan koten die bovendien tegen een sociaal tarief worden aangeboden. Dit helpt studenten uit gezinnen met lagere inkomens vooruit en het zorgt op de reguliere markt ook voor andere studenten voor een ruimer aanbod.”
 
Volgens Jans kan het aanbieden van studentenkoten door shm’s het verschil maken tussen wel of niet verder studeren. “Studenten uit gezinnen met een lager inkomen of studenten die zelf hun studies betalen hebben geen 350 tot 400 € per maand om een kot te huren. Als je hen een kot kan aanbieden tegen een sociaal tarief, wordt studeren aantrekkelijk. Heel wat onderwijsinstellingen nemen daarom zelf initiatieven om een kot betaalbaar te maken. De KU Leuven heeft eigen koten, maar niet alle onderwijsinstellingen bieden dit aan. Er zijn ook veel hogescholen in kleinere steden waar het aanbod aan studentenkoten heel beperkt is. Shm’s kunnen de onderwijsinstellingen daarbij helpen”, legt Jans uit.
 
“Net zoals sociale woningen nodig zijn en echt wel het verschil maken voor mensen, kan een aanbod aan sociale koten ook het verschil maken tussen voortstuderen of niet. Voor de toewijzing van die koten moet je naar de sociale context van een student kijken. Ook voor jongeren uit de jeugdhulp kan dit een hefboom zijn”, besluit Vera Jans.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Het beursgenoteerde Home Invest Belgium, gespecialiseerd in de verhuur van residentieel vastgoed, gaf 1.417.770 aandelen uit en verhoogde daarmee het kapitaal met 30 miljoen euro.  De aandelen werden geplaatst tegen 21,16 euro per stuk, een[…]

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Meer artikels