Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Shm’s boeken 13 miljoen € huurverlies sinds 2013

Gerelateerde onderwerpen :

,
Shm’s boeken 13 miljoen € huurverlies sinds 2013

In 2017 boekten de 90 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) samen 3.234.558 € aan huurinkomsten definitief af. Dat is het hoogste bedrag sinds deze verliezen worden bijgehouden.

In totaal werd sinds 2013 ruim 13 miljoen € aan huurgelden nooit ontvangen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA) ontving van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Het is de eerste keer dat deze afboekingen gedetailleerd worden berekend.

Zorgwekkend

“De essentie is dat de huisvestingsmaatschappijen steeds grotere bedragen aan huur mislopen. Huurders verdwijnen met de noorderzon of worden insolvabel verklaard. Hun achterstallige huurgelden worden dan definitief uit de boeken geschreven. Enerzijds is het zorgwekkend dat dit aantal in 2017 op het hoogste punt stond. Het bewijst hoe belangrijk het wordt om huurders die niet betalen van heel kort op te volgen en de achterstallen zeker niet te laten oplopen. Anderzijds is dit gewoon een teken dat de boeken beter worden beheerd. WoninGent kampt al jaren met wanbetalers, maar schreef pas in 2017 voor het eerst een miljoen € aan achterstallen definitief af. Zo verteken je ook je boekhouding natuurlijk”, meent Marc Hendrickx.

Antwerpen en Gent

“De twee grootstedelijke shm’s Antwerpse Woonhaven en WoninGent zijn samen goed voor een kwart tot een derde van de totale achterstallen. Ook het Vlaams-Brabantse Woonpunt Zennevallei (502.872 €) en het West-Vlaamse De Mandel (784.421 €) kampten met grote wanbetalers. Deze maatschappijen worden vaker dan kleinschalige en kleinstedelijke huisvesters geconfronteerd met problematische huurdersprofielen”, stelt Hendrickx.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Duizend woningen aan jachthaven Nieuwpoort

Duizend woningen aan jachthaven Nieuwpoort

De provincieraad van West-Vlaanderen besliste op 24 oktober om het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) Rechteroever Jachthaven Nieuwpoort definitief vast te stellen. In het prup wordt een nieuw jachthavendok voorzien met daarrond een[…]

08/11/2019 | ImmoProjecten
Uitbreiding voor scholencampus Offerlaan in Gent

Uitbreiding voor scholencampus Offerlaan in Gent

Home Invest Belgium verwerft Be Real Estate

Home Invest Belgium verwerft Be Real Estate

Wyckaert bij ‘final four’ Voka Ambassadeur Oost-Vlaanderen

Wyckaert bij ‘final four’ Voka Ambassadeur Oost-Vlaanderen

Meer artikels