Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Shm De Vrije Woonst houdt op te bestaan

Shm De Vrije Woonst houdt op te bestaan

Er komt een verplichte fusie tussen de Mechelse shm’s De Vrije Woonst en Woonpunt Mechelen. De problemen bij De Vrije Woonst slepen al meer dan 40 jaar aan. Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele heeft de Vlaamse regering nu een definitieve sanctie opgelegd voor De Vrije Woonst.
“De inbreuken op de erkenningsvoorwaarden staan onomstotelijk vast en worden niet ontkend door de vereffenaar van shm De Vrije Woonst. Bovendien kan de huisvestingsmaatschappij de gemaakte inbreuken niet meer remediëren. Er is redelijkerwijze dan ook geen reden om deze shm nog verder te laten bestaan als zelfstandige entiteit”, laat minister Diependaele in een reactie weten.
 
De wanpraktijken bij de Mechelse shm De Vrije Woonst kennen een lange voorgeschiedenis. Deze sociale huisvestingsmaatschappij werd opgericht in 1922. Het patrimonium omvat ruim 200 woningen in een wijkje in de buurt van de Abeelstraat en de Tervuursesteenweg. Reeds in 1982 waren er problemen met de erkenning van De Vrije Woonst wat het begin was van rechtszaken die bijna 40 jaar hebben geduurd.
 
“De sociale huurders van De Vrije Woonst werden lange tijd in het ongewisse gelaten over de precieze voorwaarden waaronder zij hun woning huurden en er werd hen zelfs foutieve informatie verstrekt. Ook werden hen foute huurvoorwaarden voorgeschoteld: zij betaalden enerzijds een veel te lage huurprijs, maar moesten anderzijds instaan voor een groot deel van de herstellingen die volgens het huurrecht voor rekening van de verhuurder zijn. Deze werkwijze is uiteraard manifest in strijd met de dwingende regels van het sociale huurstelsel”, stelt minister Diependaele.
 
Verplichte fusie
 
Bij het opleggen van een gepaste sanctie komt voor de Vlaamse regering de sociale huurders steeds op de eerste plaats. Woonpunt Mechelen heeft reeds in 2020 laten weten dat ze bereid zijn om het patrimonium en de huurders van De Vrije Woonst over te nemen. “Dit is voor de Vlaamse regering een goed denkspoor om het debacle van De Vrije Woonst recht te trekken. Daarom hebben we beslist dat er als sanctie een verplichte fusie komt tussen De Vrije Woonst en Woonpunt Mechelen.”
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels