Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Shaded Dome nieuw onderkomen voor Nationaal Bevrijdingsmuseum

Gerelateerde onderwerpen :

Shaded Dome nieuw onderkomen voor Nationaal Bevrijdingsmuseum

Foto’s: Shaded Dome Technologies

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in het Nederlandse Groesbeek ten zuiden van Nijmegen krijgt een nieuw onderkomen in een Shaded Dome. Het door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde concept vertoont een sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met een Shaded Dome als dak wordt het museum een uitzonderlijk gebouw en een herkenbare blikvanger in het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek. De Shaded Dome is een innovatie van Shaded Dome Technologies, opgericht door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned.

Het Bevrijdingsmuseum bevindt zich aan de rand van Groesbeek in het gebied waar Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief hebben plaats gevonden. Met een Shaded Dome als dak krijgt het gebouw een uitgesproken en herkenbare vorm die verwijst naar de duizenden parachutes die in 1944 de lucht vulden tijdens Operatie Market Garden.

Bovendien roept het nieuwe gebouw ook de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het nieuwe museum zal in september openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking van 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen. De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw met een optimaal binnenklimaat zelfs bij extreme weersomstandigheden.

Het innovatieve bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hoogtechnologisch textiel gemaakte overkapping die een uitermate flexibele bouwvorm mogelijk maakt. De dome is op het hoogste punt bijna 12 m hoog en heeft een vrije overspanning van 60 m waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Leuven zoekt ontwerpteam voor de Knoop van Kessel-Lo

Leuven zoekt ontwerpteam voor de Knoop van Kessel-Lo

Meer artikels