Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Senso2me en UGent werken samen voor ouderenzorg

Senso2me en UGent werken samen voor ouderenzorg

De meerderheid van de ouderen wil zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. Senso2me, een spin-off van de UGent, ontwikkelde een totaaloplossing waarbij sensoren ongewone situaties melden aan zorgverleners of familie van alleenstaande ouderen. Het systeem is ook perfect bruikbaar in rusthuizen en zorgorganisaties.

Het systeem bestaat uit kleine, intelligente sensoren met Click2Call-drukknoppen in elke kamer in de woning van de zorgbehoevende oudere. De sensoren zijn bestand tegen water en vocht en kunnen dus bijvoorbeeld in de douche geplaatst worden. De oudere kan ook een Click2Call-knop bij zich dragen. Het is de moderne versie van de klassieke alarmknop.

Automatische melding

Door een druk op worden de mantelzorgers onmiddellijk via een sms, e-mail of telefoon verwittigd. Maar Senso2me gaat verder: bij bepaalde onrustwekkende situaties verwittigt het systeem automatisch de zorgverleners. Ook wanneer de oudere zelf niet meer in staat is om de knop in te drukken, bv. na een val, wordt het incident dus gemeld. De mantelzorger kan na de automatische verwittiging de contextuele informatie, die ook deel uitmaakt van de oplossing, raadplegen via de mobiele telefoon, tablet of computer en dan de juiste actie te ondernemen.

Monitoring op maat

De automatische meldingen kunnen op maat van de klant worden ingesteld. Zo kan een paar uur van inactiviteit overdag perfect normaal zijn voor de ene oudere maar ongewoon voor de andere. Het systeem laat dus een gepersonaliseerde aanpak toe, waarin de mantelzorger of zorgcentrale een cruciale rol speelt. Die kan op basis van de activiteit van de oudere, die real-time in kaart wordt gebracht, een beter oordeel vormen over sociale isolatie, nachtrust enz. ... Deze aspecten blijven tot nu toe vaak onzichtbaar voor de zorgverstrekkers. Het systeem laat zelfs toe om vanop afstand de temperatuur in huis na te kijken, wat vooral in strenge winters of tijdens een hittegolf heel nuttig kan zijn.

De Senso2me oplossing laat de ouderen een groot deel van hun privacy behouden. De oudere heeft op elk moment inspraak en kan het systeem gelijk wanneer uitzetten. Voor het comfort van de mantelzorger kunnen alarmberichten uitgeschakeld worden in bepaalde periodes of naar een andere mantelzorger of meldkamer gestuurd worden. Senso2me is ook perfect bruikbaar in rusthuizen en zorgorganisaties. Verplegers kunnen dan bijvoorbeeld nagaan of de oudere 's nachts de kamer verlaat.

Lof uit Silicon Valley

Het Senso2me concept werd reeds internationaal gelauwerd in Silicon Valley (VS) vanwege haar innovatieve oplossing om ouderen waardig langer thuis te laten wonen. Vooral het gebruiksgemak ervan heeft internationaal aanzien gewekt. Dankzij een internationaal patent van het UGent i-Know consortium over een specifieke sensor-architectuur kan Senso2me haar eigen patentportfolio aanvullen. Dit zorgt voor een bredere wereldwijde bescherming van haar producten. Bovendien betekent deze technologieoverdracht voor een internationale meerwaarde van het nieuwe Vlaamse bedrijf.

Multidisciplinair

Het Senso2me-concept wordt ontwikkeld door een multidisciplinair team van wetenschappers, ingenieurs en economen. Medewerkers van het UGent i-Know-consortium geleid door professor Wilfried Philips en professor Sidharta Gautama, spelen een belangrijke rol in het team, o.a. op het vlak van data-analyse. i-Know ontwikkelt nieuwe technologie in intelligente informatieverwerking en lanceert hiermee haar zesde spin off bedrijf.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen