Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sector vraagt maatregelen om vastgoed betaalbaar te houden

Gerelateerde onderwerpen :

,
Sector vraagt maatregelen om vastgoed betaalbaar te houden

“De vastgoedsector verwacht een enorme explosie van het aantal vastgoedtransacties op korte termijn. Wellicht zal het aantal verkopen dit jaar nog boven de verwachting stijgen. Maar we houden ons hart vast voor wat de gevolgen van de beslissing van de Europese Centrale Bank op lange termijn zullen zijn, zeker voor de Belgische vastgoedmarkt.”

Dat zegt Isabelle Vermeir, ceo van de residentiële vastgoedspeler Century 21 Benelux. De vastgoedgroep roept de regionale overheden op om opnieuw het debat te openen over mogelijke maatregelen die vastgoed betaalbaar moeten houden.

De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om vanaf begin volgend jaar het stimulusprogramma voor Europa af te bouwen zal zijn impact hebben op de rente voor woonleningen. Het stimulusprogramma van de ECB bestaat erin om staatsobligaties en ander schuldpapier aan te kopen. De geldcreatie die zo tot stand komt, krikt de (te) lage inflatie op. Sinds januari 2015 koopt de ECB elke maand schuldobligaties op. Dat zal ze blijven doen tot eind dit jaar. Het stimulusprogramma wordt wel verlengd tot en met september 2018, maar het bedrag aan aangekochte schuldobligaties zal worden verminderd tot 30 miljard €.

Een verhoging van de beleidsrente wordt niet voorzien. Die wordt pas verwacht in 2019, wanneer het stimulusprogramma volledig zal afgebouwd zijn. De ECB heeft een inflatie van net onder 2% als doel. Vandaag is de inflatie in de eurozone nog niet volledig op peil (1,5% in september), maar de ECB ziet voldoende positieve evolutie en vooruitzichten om het stimulusprogramma geleidelijk te kunnen afbouwen.

De beslissing van de ECB  heeft ook te maken met het feit dat de Europese economie het de jongste maanden opnieuw behoorlijk goed doet. Indien het economisch toch opnieuw slechter zou gaan, heeft de ECB ook ruimte om weer te kunnen ingrijpen.

Scharniermoment

“Wat onze analyse als grootste residentiële speler op de Belgische markt betreft, verwachten we dit jaar nog een gigantische boom van aankopen op onze vastgoedmarkt. De Belgische koper weet dat we nu op een scharniermoment zitten en dat er niet veel tijd meer rest. De stijgende rente gaat daarenboven niets of weinig afdoen aan de stijging van de vastgoedprijzen, gezien de gunstige conjunctuur: meer jobs en hogere lonen”, aldus Isabelle Vermeir.

Century 21 Benelux roept de Belgische overheid op om sterker in te zetten op de betaalbaarheid van wonen. “Die zou weleens in het gedrang kunnen komen. We durven openlijk zeggen dat we ons hart vasthouden voor wat gaat komen als de rente stijgt en de prijzen op z’n minst stabiel blijven. In Europees perspectief zijn we vandaag uitzonderlijk op het vlak van eigenaarsschap. De vraag is of dit nog lang zal blijven duren. Zonder ingrijpen dreigt een deel van de Belgen in de richting van de huurmarkt geduwd te worden”, stelt de vastgoedgroep.

Registratierechten

De residentiële vastgoedspeler dringt er bij de regionale overheden op aan om samen met de sector rond de tafel te zitten, onder andere om de torenhoge registratierechten in België aan te pakken.

“We hebben met voorsprong de hoogste registratierechten in heel Europa. Dat helpt natuurlijk niet aan de betaalbaarheid van wonen. In Wallonië wordt momenteel gesproken over het verlagen van de registratierechten. Maar als we de rente- en de prijsstijgingen die er nu zitten aan te komen willen opvangen, moeten we verder durven gaan dan de registratierechten met 1 of 2% te laten zakken”, besluit Isabelle Vermeir.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Wie geld leende voor een nieuwbouw, leende volgens cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 194.000 €. Een jaar geleden was dit nog maar 175.000 €.     Ook kredieten voor aankoop[…]

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Meer artikels