Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

SDK wil vooral 'greener and smarter' ontwerpen

SDK wil vooral 'greener and smarter' ontwerpen

Studieburo De Klerck, beter gekend onder de benaming SDK, is een multidisciplinair ingenieursbureau dat gevestigd is in Brugge en een bijkantoor heeft in Gent. SDK legt zich toe op de studie van de gebouwentechnieken en stabiliteitsstudies. Met in totaal een 45-tal medewerkers staat het bedrijf garant voor degelijke stabiliteitsstudies en onderbouwde studies technische uitrustingen, maar ook voor epb-verslaggeving en energiemanagement.

Greener & smarter

Duurzaamheid en alternatieve technieken staan bij SDK hoog in het vaandel. SDK probeert dan ook vooral 'greener and smarter' te ontwerpen. Recentelijk werd de nieuwbouw campus Beveren in gebruik genomen. Op deze campus is een groot aanbod aan poliklinische zorg en consultaties, waaronder een nierdialysecentrum, een aantal operatiezalen in het dagziekenhuis, een revalidatiecentrum, een aantal verblijfsafdelingen en een polikliniek voor de geriatrie. Studieburo De Klerck stond hierbij in voor de studie van de technische uitrustingen van deze campus.

Beo-veld

Ook bij de bouw van dit ziekenhuis werd meteen uitgekeken naar duurzame en groene technieken. Vandaar werd gekozen om het gebouw te klimatiseren door middel van boorgatenergieopslag of een beo-veld. Het principe van boorgat-energieopslag werd bestudeerd en voor het eerst in België toegepast door Studieburo De Klerck, in samenwerking met VITO, het latere Terra Energy, in de hoofdzetel van Eandis in Melle (14.000 m²). Ondertussen is deze techniek een hype geworden die op vandaag veralgemeend wordt toegepast als bewezen techniek voor het gebruik van geothermische energie.

Bij boorgat-energieopslag wordt de warmte in de ondergrond gebracht met behulp van een gesloten hydraulisch circuit en een aantal verticale warmtewisselaars. Deze laatste zijn kunststofbuizen die als een lus, verticaal, in een 20 tot 150 m diep boorgat worden ingebracht. Door meerdere wisselaars op korte afstand (2 tot 4 m) van elkaar te brengen, wordt een zeker opslagvolume gecreëerd. De bereikbare rendementen (50 tot 80%) van het systeem zijn afhankelijk van het type van ondergrond, de grootte en het temperatuurniveau van de opslag. De techniek heeft grote troeven in het bewaren van thermische energie (koude of warmte) voor langere tijd in de ondergrond met een negenoeg onbeperkte opslagcapaciteit.

Klimaatplafonds

Naast dit systeem van koeling werd ook een zonneboiler voorzien, fotovoltaïsche cellen en werd ledtechnologie op grote schaal toegepast. Tevens werden ook klimaatplafonds voor de klimaatbeheersing in het gebouw gebruikt. Deze metalen cassettes waarin leidingen zijn ingebouwd en waar koelwater door stroomt, zorgen voor een afkoeling van de nabije lucht, die er voor zorgt dat deze koele lucht daalt en de warme lucht doet stijgen, die op zijn beurt dan ook weer wordt afgekoeld.

Adresseerbare armaturen

Ook de ledtechnologie werd uitgebreid toegepast. Led-lampen hebben een laag energieverbruik en een lange levensduur, wat maakt dat dit een heel duurzame manier van verlichten is. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van adresseerbare armaturen die via tablet of smartphone bediend worden en die het eveneens mogelijk maakt deze lampen op een efficiënte manier te onderhouden. Zo wordt er voor gezorgd dat bij defect automatisch het juiste artikel en juiste type worden doorgegeven. Zo kan optimaal het onderhoud of, in het slechtste geval, de vervanging gebeuren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen