Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Schréder verlicht Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Gerelateerde onderwerpen :

Schréder verlicht Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Het organiseren van de Olympische Spelen van 2016 was voor de stad Rio de Janeiro geen reden om enkel te investeren in de infrastructuur rondom de sportactiviteiten in de stad. De lokale autoriteiten grepen deze gelegenheid aan om de haven van de stad, Porto Maravilha, te herontwikkelen tot een cultureel en zakelijk centrum om het toerisme en de economie te stimuleren, ook na afloop van de zomerspelen. Het hele gebied is getransformeerd door de ontwikkeling en realisatie van nieuwe gebouwen zoals het futuristische Museu do Amanhã (Museum van Morgen) en talrijke open ruimtes voor bezoekers en werknemers die hier kunnen ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht op de kust. Tevens werd een nieuwe duurzame tramlijn gebouwd om mensen van en naar de haven te vervoeren, een project dat de mobiliteit in de stad sterk heeft verbeterd.

Als specialist in openbare verlichting was Schréder erg blij te kunnen deelnemen aan dit project, dat ook na de Spelen een positieve bijdrage zal leveren aan het leven van de inwoners van Rio de Janeiro. Er werd gekozen voor duurzame verlichtingsoplossingen die een veilige en gastvrije ruimte creëren en waardoor de gebieden ook 's nachts tot leven komen.

In de Maracanã Arena, een voor Brazilianen iconische plek, vinden regelmatig nationale en internationale wedstrijden en evenementen plaats zoals de FIFA 2014 World Cup. Ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen werd hier gehouden. De Maracanã Arena is het grootste stadion in Zuid-Amerika en biedt plaats aan 78.838 toeschouwers. Schréder heeft kostenbesparende led-verlichtingsoplossingen geleverd om de omgeving rond de arena te verbeteren en te zorgen voor het hoogste veiligheidsniveau voor de vele bezoekers die de arena zullen betreden en verlaten. Schréder verlicht ook de voorgevel van de arena om een extra stimulans te geven aan de feestelijke evenementen die hier plaatsvinden.

De Akila Olympic is zonder twijfel de ster onder de verlichting van het Olympische Park. De ontwerper Indio da Costa heeft het Akila armatuur speciaal herontworpen voor het olympische evenement. De Akila Olympic heeft een strakker design en profiteert van alle fotometrische flexibiliteiten van de originele armatuur. In de hele stad werden meer dan duizend Akila Olympics geïnstalleerd. Ze verspreiden een helder wit licht, wat zorgt voor een veilige doorgang voor het publiek op zijn weg van en naar de vele sportieve plaatsen in de stad, zoals het Maria Lenk Aquatic Park, de Future Arena, het Deodoro Stadium en de Rio Olympic Velodrome.

Havengebied

Het oude havengebied Porto Maravilha in het hart van het renovatieplan van de stad, wordt verlicht door de Yoa-armatuur. Die werd herontwikkeld om grote open ruimtes te verlichten, zodat bewoners en toeristen op elk moment kunnen genieten van goede verlichting, wat van cruciaal belang was voor dit gebied. Het pure design van de Yoa integreert overdag perfect in het moderne landschap en zorgt 's nachts met een zacht wit licht voor een warme nachtelijke sfeer.

In het hele gebied zijn meer dan 1.400 Yoa-armaturen geïnstalleerd. Dat gebeurde in verschillende configuraties om te voldoen aan de verlichtingseisen voor de verschillende gebieden en te zorgen voor esthetische harmonie. De nieuwe VLT-tramlijn (Veículo Leve sobre Trilhos) in dit gebied is 24 uur per dag en zeven dagen per week in gebruik. Het was voor Rio de Janeiro van essentieel belang dat mensen zich volkomen veilig voelen bij het gebruik van deze nieuwe vorm van openbaar vervoer. De Yoa-armatuur doet dat door het verspreiden van een helder wit uniform licht dat een veilige en aangename omgeving creëert terwijl de energiekosten tot een minimum worden beperkt.

Park

De stedelijke groene oase Parque Madureira is ontwikkeld in één van de meest bebouwde gebieden van Rio Janeiro met als doel het transformeren van het landschap en de kwaliteit van leven voor de bewoners. Het is het derde grootste park in de stad (103.000 m²) en biedt verschillende faciliteiten, zoals voetbalvelden, tafeltennistafels, een skatepark, een amfitheater en kiosken met voeding en drankjes. Schréder leverde ruim 600 energiezuinige armaturen, zodat de bewoners dag en nacht gebruik kunnen maken van de verschillende voorzieningen.

De BaroLed-schijnwerper draagt 's nachts bij tot het benadrukken van de indrukwekkende architectuur van het futuristische Museu do Amanhã en voldoet aan de LEED (Leadership in Energy and Environmental Design-certificering. Daarnaast leverde Schréder ook duurzame led-verlichtingsoplossingen voor de internationale luchthaven Galeão en verschillende tunnels in de stad, waaronder de Martim de Sá Tunnel, om het transport in en uit de stad eenvoudiger te maken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels