Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

scholenwedstrijd sanitair & verwarming

scholenwedstrijd sanitair & verwarming

De installateurs sanitair en centrale verwarming hebben het al jaren moeilijk om vacatures in te vullen. Ook in economische crisistijd blijven de installateurs nood hebben aan geschoolde arbeidskrachten. Meer jongeren zouden de weg moeten vinden naar de technische school, en dan vooral naar de opleiding tot installateur.

In de afgelopen jaren studeerden er in West-Vlaanderen gemiddeld 50 leerlingen per jaar af in de studierichting centrale verwarming en sanitaire installaties van het bso. In 2014 waren er gemiddeld 60 openstaande vacatures in West-Vlaanderen voor monteurs centrale verwarming of sanitair installateurs.

De subsector sanitair en centrale verwarming bestaat voornamelijk uit kleine ondernemingen met gemiddeld 4,27 arbeiders in dienst. Zij zoeken nieuwe geschoolde werkkrachten die op de hoogte zijn van de hedendaagse technologieën en talrijke verplichtingen. De Confederatie Bouw West-Vlaanderen is zich bewust van het probleem en promoot het beroep van installateur sanitair-cv dit schooljaar al voor de tiende keer via een unieke scholenwedstrijd.

Tien jaar geleden nam de Confederatie Bouw het initiatief om een scholenproef op touw te zetten voor de West-Vlaamse technische scholen met een afdeling installateur sanitair-cv. Elke school monteert in teamverband een installatie met diverse toestellen en leidingen. Zo kan de theorie omgezet worden in de praktijk.

Voor de uitwerking van de installaties moeten de leerlingen rekening houden met de regels van de kunst en diverse normen of reglementen. Sommige onderdelen van de installatie moet men zelf opzoeken, en later ook kunnen toelichten aan de vakjury. De gemaakte installaties worden op het einde van het schooljaar uitvoerig getest en gecontroleerd door de jury. Daarnaast wordt ook de parate vakkennis en technische vaardigheden van de leerlingen gecheckt tijdens de eindjurering.

Tijdens de prijsuitreiking krijgen alle scholen een waardebon van 350 tot 500 ', afhankelijk van hun behaalde plaats. Met deze waardebon kan de school materialen aankopen voor hun afdeling sanitair-verwarming.

Bij de scholenwedstrijd staat de samenwerking tussen school en ondernemingswereld centraal. Het contact tussen de installateurs met de scholen is immers essentieel. In de afgelopen jaren hebben de organisatoren kunnen vaststellen dat er een zeer goed contact is tussen de scholen onderling. De leerkrachten overleggen met elkaar, van een heuse strijd om laureaat te worden is geen sprake. De bedoeling is voornamelijk dat de scholen een praktijkgerichte installatie kunnen maken, waarbij telkens een aantal regels van goed vakmanschap opgezocht en toegepast worden.

Dit jaar werd een totale prijzenpot  van 2.600 ' uitgereikt aan de scholen.

Bovendien beschikken de scholen ondertussen over uitgebouwde ateliers en didactisch materiaal om praktijkgerichte opleidingen te geven aan de toekomstige installateurs. Dit is wellicht ook voor een stuk te danken aan het initiatief van de Confederatie Bouw. Elk jaar krijgt de school alle materialen voor de installaties gratis ter beschikking. Bovendien kan de school met de waardebon die zij tijdens de prijsuitreiking ontvangen, nieuwe materialen of toestellen aankopen. De jongste jaren kregen de scholen eveneens een extra materialenpakket aangeboden, zoals dit jaar een volledige douche-montageset.

Een dergelijk initiatief is enkel mogelijk dankzij de inzet van de West-Vlaamse werkgroep en steun vanuit diverse bedrijven en organisaties. 'Hierbij denken wij vooral aan de zes peter-groothandelaars, die via het peterschap over een school de materialen voor de installatie gratis ter beschikking stellen. Desco, Facq, Florisan, Sanicomfort, Sax en Van Marcke zijn hiervoor onze trouwe partners. Daarnaast kunnen de inrichters rekenen op de financiële ondersteuning door De Watergroep, het provinciaal Leon Lootensfonds, Junkers, Radson en Watts Industries. Hansgrohe en Henco zorgden voor extra materiële steun voor de scholen', klinkt het bij de Confederatie Bouw.

Editie 2015

Dit schooljaar maakten de leerlingen enerzijds een sanitaire installatie voor een gebouw hoger dan 10 m, uitgerust met een grote verspringing van de standleiding, een boiler, toiletten, lavabo en uitgietbak. Anderzijds werd het deel verwarmingsinstallatie uitgerust met een condensatieketel, boiler, radiator en vloerverwarming.

In mei kwam de vakjury ' installateurs van het inrichtend comité ' langs in elke school om de uitgevoerde installatie grondig te controleren. Bij de beoordeling werd de installatie onder druk geplaatst om te controleren of er lekken in de leidingen waren, of de verbindingen en lassen goed uitgevoerd werden, enz.

Behalve de praktische realisatie van de installatie moesten de leerlingen hun kennis ook bewijzen via twintig meerkeuzevragen en tien mondelinge vragen. Tenslotte werd gevraagd aan de leerlingen om een korte praktische proef uit te voeren, nl. koper, pvc en pe verwerken en een dubbele syfon en badkraan correct monteren.

En de winnaars zijn'

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het seminariecentrum B'aula van de Confederatie Bouw in Kortrijk. Alle deelnemende scholen kregen een waardebon waarmee ze nieuwe materialen voor hun afdeling sanitair-cv kunnen aankopen bij de steunende groothandelaars. Dit jaar werd een totale prijzenpot van 2.600 ' uitgereikt aan de scholen.

De eerste prijs ging dit jaar naar VTI Zeebrugge met een score van 92,2%. De school kreeg een waardebon van 550 '. De tweede plaats ging naar VTI Ieper (90,6%). Deze school kreeg een waardebon van 500'. VTI Roeselare legde beslag op de derde plaats met een score van 90,1%. Als beloning kreeg de school een waardebon van 450 '. VTI Kortrijk, VTI Oostende en VTI Waregem kregen elk een waardebon van 350 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem