Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scholen van Morgen bouwt Freinetmiddenschool in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

Scholen van Morgen bouwt Freinetmiddenschool in Gent

Het consortium Scholen Van Morgen startte zopas de bouwwerkzaamheden voor een schoolgebouw op de plaats van de vroegere gebouwen van de Wegendienst aan de Offerlaan in Gent. Op 1 september 2016 opent daar een school voor afgerond 200 leerlingen van de nieuw op te richten Freinetmiddenschool Gent, waarin leerlingen van de A-stroom en de B-stroom maximaal samen leven en leren. De afbraakwerken startten op 16 maart. Ook de International School of Ghent heeft plannen.

Behalve over klaslokalen zal het complex beschikken over een sporthal, een polyvalente zaal en buitenklassen. Studiebureau Nero maakte in 2007 een masterplan op voor de campus Offerlaan-Neermeerskaai-Martelaarslaan. De verouderde gebouwen van de Wegendienst bevonden zich midden in een blok van scholen en vormden een barrière tussen deze verschillende scholen. Het is de bedoeling dat dit perceel een directe link creëert tussen de drie scholen. De nieuwbouw is een verdere uitwerking van dit masterplan.

De totale investeringskost van de werken (afbraak, nieuwbouw, aanleg omgeving, erelonen, enz.) bedraagt bijna 9 miljoen ' (zonder btw). Het project werd ontworpen door de tijdelijke vereniging Beel-Ingenium-Mouton. De thv Jan De Nul-Van Laere voert de werken uit. Voor dit bouwproject doet Gent een beroep op de vennootschap Scholen van Morgen, die instaat voor de inhaalbeweging inzake scholenbouw van de Vlaamse regering.

De nieuwbouw komt aan de kant van de Offerlaan. Een luifel aan de straatkant zorgt voor een open uitstraling. Midden op het terrein wordt een centraal plein of 'green' ingericht. Die structureert de leerlingenstromen tussen de gebouwen. Behalve de inkomluifel aan de Offerlaan heeft het gebouw ook een luifel aan het achterliggende plein. Dat plein fungeert als een verdeelplein: een gemeenschappelijke buitenruimte met uitlopers tot aan de straatzijde. Het plein is enkel toegankelijk voor voetgangers.

Het schoolgebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 4.487 m². De nieuwbouw bestaat uit drie hoofdzones: een duplex van klassen en refter; de polyvalente zaal en turnzaal; de functionele zone ertussen met centrale inkom, verticale circulatie, sanitair en bergruimtes. Er zijn elf klaslokalen, een labo, techniekklas, ict-klas, po-klas, leraarszaal, bureaus en een sporthal, polyvalente zaal en refter met keuken. De sporthal en polyvalente zaal zijn zo ingepland dat ze ook buiten de openingsuren van de school gebruikt kunnen worden. Er is ook een ruim dakterras (280 m²) waar lessen in open lucht kunnen plaatsvinden. De omgevingsaanleg beslaat 6.738 m² en omvat een fietsenstalling voor ongeveer 125 fietsen, een sportterrein van 30 bij 45 m en een verhard plein.

International School

De Gentse universiteit (UGent) en de stad Gent investeren in de International School of Ghent. Door het succes van de internationale school gaat de school op zoek naar een nieuwe, ruimere locatie voor op termijn 150 leerlingen. Dankzij een erfpachtregeling met de Universiteit Gent en een éénmalige investeringssubsidie van de stad van 750.000 ' kan de International School of Ghent een gloednieuw schoolgebouw neerzetten aan de De Pintelaan.

De school kreeg eerst onderdak in gebouwen van de Hogeschool Gent aan de Ledeganck en zit momenteel in de Leopoldskazerne. De Gentse universiteit geeft enkele braakliggende gronden aan de De Pintelaan in erfpacht aan ISG. De bouwaanvraag werd zopas ingediend. Als alles goed gaat kunnen de bouwwerken na de zomervakantie starten en kan er vanaf 1 september 2016 les gegeven worden op de nieuwe locatie. Dit nieuwbouwproject vergt een investering van 4 miljoen '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels