Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scholen krijgen leidraad voor lichtontwerp

Gerelateerde onderwerpen :

,
Scholen krijgen leidraad voor lichtontwerp

Met de nieuwe publicatie 'Licht in scholen: van beginner tot expert' krijgen scholen een gratis handleiding die de verschillende facetten van licht en verlichting in schoolgebouwen beschrijft en informatie biedt om een lichtontwerp te maken, te beoordelen en te verbeteren. Uit studies blijkt immers dat het visuele comfort in klaslokalen een impact heeft op het leerproces (bv. op de concentratie en vitaliteit van de leerlingen), maar ook op de algemene gezondheid en het welzijn van de leerlingen en leerkrachten.

Bij het uitwerken van een lichtconcept voor een gebouw is daglicht een primaire bron van licht: het bevordert het algemene welzijn en het concentratievermogen van de leerlingen. Bij een tekort aan daglicht moet er aangevuld worden met kunstlicht. De (r)evolutie in ledverlichting heeft ervoor gezorgd dat zeer energie-efficiënte oplossingen beschikbaar zijn voor de kunstverlichting. Bovendien kunnen we de kunstverlichting naar wensen en behoeften sturen door te kiezen voor lichtregelsystemen.

De onderzoeksgroepen Laboratorium voor Lichttechnologie en Duurzaam Bouwen van KU Leuven Technologiecampus Gent hebben samen met Pixii vzw (de nieuwe naam van Passiefhuis-platform) en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) een jaar lang tien klaslokalen gemonitord en de mogelijkheden van verschillende types daglichtregelsystemen bestudeerd.

Alle aspecten van licht

De bevindingen van het IWT-TETRA-project 'Impact van daglichtregelsystemen op ontwerp en renovatie van schoolgebouwen' zijn nu gebundeld in de nieuwe publicatie 'Licht in scholen: van beginner tot expert'. De publicatie gaat echter over veel meer dan alleen maar daglichtregelsystemen. Ze geeft de lezer een overzicht van alle aspecten van licht in schoolgebouwen. De bedoeling is om via deze publicatie zowel de gebouwbeheerder de basis van verlichting te kunnen meegeven alsook architecten en ontwerpers info te bieden om een lichtontwerp te maken, te beoordelen of te verbeteren.

Het scholenpatrimonium in België is verouderd en een substantiële inhaalbeweging in de modernisering ervan dringt zich op. Naast thermisch comfort, akoestiek en binnenluchtkwaliteit is een goede verlichting van groot belang. Uit bevragingen blijkt dat het visuele comfort steevast in de top drie van leerkrachten staat wanneer hen gevraagd wordt naar de belangrijkste factoren waarop gelet moet worden bij het ontwerp van een klaslokaal. Studenten vinden, naast de verstaanbaarheid van de leerkracht, vooral de leesbaarheid van het bord heel belangrijk.

De brochure 'Licht in scholen: van beginner tot expert' is gratis beschikbaar en te downloaden via http://tinyurl.com/hlhreef.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe richtlijnen voor elektrische installaties

Nieuwe richtlijnen voor elektrische installaties

Het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) is op 1 juni in werking getreden. De nieuwe versie vervangt het bestaande AREI dat dateerde uit 1981. Behalve een grondige herstructurering zijn er ook belangrijke inhoudelijke[…]

Renovatiebedrijf Sanhebec overgenomen

Renovatiebedrijf Sanhebec overgenomen

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Meer artikels