Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scholen en woonzorgcentrum op vroegere IMEA-site Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Scholen en woonzorgcentrum op vroegere IMEA-site Antwerpen

De plannen voor het toekomstige bouwproject De Eik vlakbij stadsbrouwerij De Koninck in de Antwerpse wijk Haringrode krijgen stilaan vaste vorm. Concreet wordt in de oude gebouwen van IMEA plaats gemaakt voor een nieuwe Steinerschool en voor een uitbreiding van de gemeenschapsschool Vlinderwijs. Na een grondige renovatie zullen daardoor straks 480 kinderen naar school kunnen. Op dezelfde site wordt tevens een woonzorgcentrum gerealiseerd dat plaats biedt aan 110 senioren. De aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning is reeds ingediend. De bouw zou mogelijk al kunnen starten in het voorjaar van 2018.

De plannen voor een paar nieuwe scholen komen niets te vroeg want de nood aan extra plaatsen in het basisonderwijs en rusthuisbedden is groot in Antwerpen. Zo zijn tegen 2020 ongeveer 8.500 extra plaatsen nodig in het Antwerpse basisonderwijs. Tegen 2025 zou er een tekort zijn van bijna 11.000 plaatsen als er geen extra capaciteit bijkomt. In de populaire wijk Haringrode is de nood het hoogst. Helemaal toevallig is dat niet omdat deze buurt de jongste tien jaar een bevolkingsgroei van 20% te slikken kreeg. Opvallend genoeg ging het daarbij vooral om jonge gezinnen.

Daarnaast plant de stad samen met Coudenberg Property Partners (een samenwerkingsverband tussen projectontwikkelaar Gands en zorgaanbieder Orpea) de bouw van een modern woonzorgcentrum dat plaats zal bieden aan 110 senioren. Ook in deze sector zijn er capaciteitsproblemen: in heel de provincie zijn 5.300 rusthuisbedden te weinig. In de stad Antwerpen alleen al gaat het om een tekort van minstens enkele honderden rusthuisbedden. Ouderen moeten soms nu al uitwijken naar een rusthuis buiten de stad.

“We doen er alles aan om de capaciteit op peil te houden, zodat het niet nodig is om buiten te stad te gaan zoeken naar onderwijs of ouderenzorg. De nieuwe Steinerschool, Vlinderwijs en de bouw van het zorgcentrum zijn daar goede voorbeelden van. Ze zijn van gigantisch belang voor de wijken Haringronde, Zurenborg, het Stadspark en het Centraal Station, waar onder andere de nood aan basisscholen erg groot is. De jongste jaren werden hier honderden woningen en appartementen bijgebouwd. Het project dat nu op stapel staat, moet die bevolkingsgroei dan ook vooral infrastructureel opvangen”, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower.

“Vroeger was dit een grijze, saaie wijk met oude, leegstaande gebouwen. Maar door ‘t Groen Kwartier en de vernieuwing van de De Koninck-site kreeg deze buurt er een pak hippe woningen en een toeristische trekpleister bij. Dit is nu opnieuw een levendige wijk, maar de dienstverlening zoals onderwijs en ouderenzorg moet dringend volgen. Daar zullen we met dit project ook voor zorgen”, vult schepen van  Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde aan.

Opmerkelijk is dat de 110 ouderen en de 490 leerlingen die straks hun intrek in het nieuwe project nemen, meer dan gewoon buren zullen zijn. De Eik moet één van de grootste ‘intergenerationele projecten’ van Antwerpen worden. Tussen het nieuwe rusthuis en de scholen komt bijvoorbeeld een gemeenschappelijk park, dat niet alleen de buurt een nog groener karakter moet geven maar ook moet uitgroeien tot een echte ontmoetingsplaats voor jong en oud.

“De plannen voor dit project werden opgesteld in nauw overleg met de stad. De Eik is niet zomaar een bouwproject, het is een maatschappelijk verhaal. Het gaat om een unieke mix van jong en oud, wat van dit project een voorbeeldproject voor heel Vlaanderen maakt. De bewoners van het woonzorgcentrum krijgen er door de aanwezigheid van de school heel wat sociaal contact bovenop. Maar ook voor de kinderen zal de interactie met oudere mensen interessant zijn”, verklaart Werner Joris van Coudenberg Property Partners.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels