Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scheutwijk in Anderlecht wordt heringericht

Scheutwijk in Anderlecht wordt heringericht

Simulatie: © Espace-Mobilités

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, start de werkzaamheden voor de heraanleg van de Scheutwijk in Anderlecht. Het doel is de creatie van een nieuwe publieke ruimte die gezelliger en groener is. Actieve mobiliteit en duurzaamheid staan centraal. De werken duren tot eind 2021. Ze worden uitgevoerd door aannemer Eurovia. Het ontwerp is van studiebureau Espace-Mobilités. Beliris investeert 2.263.000 € in het project.
 

 

Scheut is een woonwijk tussen de Ninoofsesteenweg en de Birminghamstraat met buurtwinkels, scholen en een ziekenhuis. De jongste jaren is het doorgaande verkeer van en naar het centrum van Anderlecht sterk gestegen. Om dit tegen te gaan zullen de Verdonckstraat, de Generaal Ruquoystraat, de Gespstraat, de Naaldstraat en het Henri De Smetplein worden heringericht.
 
Beliris wil de wijk teruggeven aan zijn bewoners en zal voetgangers en fietsers centraal plaatsen. Alle actieve weggebruikers kunnen rekenen op een verhoogde veiligheid. De ruimte wordt ook toegankelijker gemaakt voor personen met een beperkte mobiliteit. Met de nieuwe inrichting wil men activiteiten in de buitenlucht stimuleren door een mooiere en groenere inrichting.
 
Concreet gaat het om het herstructureren van de publieke ruimte: het aanleggen van nieuwe straten met uitrustingen die sociale interactie aanmoedigen en het vernieuwen en vrijmaken van de voetpaden. De maximumsnelheid voor voertuigen wordt eveneens verlaagd.
 
De parking op het Henri De Smetplein wordt vervangen door een fiets- en voetgangerszone zonder hoogteverschillen. Het plein zal afgesloten worden voor het verkeer komende van de Ninoofsesteenweg. Het lokale verkeer van de drie eenrichtingsstraten zullen het plein wel nog op mogen om de steenweg te bereiken. Om de veiligheid nog te verhogen, wordt het plein na de werken ingericht als woonwerf waar de snelheid beperkt wordt tot 20 km/uur.
 
Het project omvat tevens verschillende duurzame aspecten: de recuperatie van het regenwater in de plantenbedden, het hergebruik van terracottaklinkers voor de bestrating en het gebruik van duurzaam lokaal materiaal, zoals blauwe steen en terracotta. Als beplanting kiest Beliris voor bijenplanten die de biodiversiteit van de stad verrijken.
Scheutwijk vandaag: (c) Beliris
Scheutwijk toekomst: Simulatie: © Espace-Mobilités
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels