Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scherpe concurrentie doet tewerkstelling krimpen

Scherpe concurrentie doet tewerkstelling krimpen

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, stijgt in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 indexpunten tot 98,6. De verbetering is te danken aan het hogere werkvolume. De orderboekjes van de Vlaamse bouwkmo's zijn namelijk dikker en verder in de tijd gevuld. Tot zover het goede nieuws, want de concurrentie, vooral van en met goedkopere buitenlanders, is nog altijd scherp. Hierdoor blijven de prijzen en de rendabiliteit onder druk staan en kalft de eigen werkgelegenheid voort af.

Dat gebeurt in die mate dat het hogere werkvolume niet doorslaggevend genoeg is om de bouwbarometer tot boven de gezonde grens van 100,0 te duwen. Dat was enkele jaren geleden nog wel het geval. De reden hiervoor is dat er simpelweg te weinig vertrouwen is. De Vlaamse bouwkmo's die eigen werknemers inzetten, voelen de negatieve effecten van sociale dumping en andere fraudepraktijken. Die ontwrichten de sector en onze bouwkmo's hebben niet de indruk dat een oplossing in zicht is. Bovendien ligt de loonkost te hoog. Bouwunie wil dat de regering meteen de al langer gevraagde loonlastenverlaging van 6 ' per uur invoert.

De bouwbarometer van de Vlaamse bouwkmo's blijft in het rood, maar in juni stijgt hij wel opnieuw na de forse daling van het vorige kwartaal om uit te komen op 98,6 indexpunten. De bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bouwondernemingen hebben dus wat meer vertrouwen dan in het begin van het jaar. De 100,0 is wel nog buiten bereik. Dat betekent dat er bij het beoordelen van de bouwconjunctuur nog altijd meer bouwondernemers in het kamp van de pessimisten zitten dan in dat van de optimisten.

36% van de Vlaamse bouwkmo's heeft nu meer werk dan in het vorige kwartaal. 18% heeft er minder. 21% verwacht meer werk in de eerstvolgende maanden terwijl 16% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. De orderboekjes zijn iets beter gevuld. 4 op 10 heeft nog een volgeboekte agenda voor drie maanden (ter vergelijking: in het vorige kwartaal was dat 47%). 41% zit nog goed voor drie tot zes maanden en 20% voor nog verder in de tijd. Bij 9% is dat nog ten minste tot de lente van volgend jaar (ter vergelijking: vorig kwartaal was dat slechts 4%).

Prijzen

De prijzen die aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn volgens 26% van de bouwbedrijven gedaald. 24% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De concurrentie blijft dan ook zwaar: 38% van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiedruk enkel verscherpt. Vooral de concurrentie van en met buitenlandse zelfstandigen en onderaannemers doet steeds meer pijn.

Het percentage van de bedrijven dat zegt met winstgevende prijzen te kunnen werken (46%), blijft nog altijd veel te laag. De rest draait break-even; een kleine 5% werkt met verlies. Ondertussen kampt de bouw ook nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (29% spreekt zelfs van een toename) waardoor de winstgevendheid nog meer onder druk staat. 18% zegt dat deze duidelijk verslechterd is, 20% hoopt op een verandering ten goede en 14% verwacht eerder een verdere daling.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de bouwsector blijft krimpen. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 14% van de ondervraagde bouwbedrijven met minder personeel, 13% met meer. 17% denkt binnenkort medewerkers aan te werven. 11% zegt minder werknemers in dienst te zullen hebben. In vijf jaar tijd zijn in de Vlaamse bouw meer dan 11.000 jobs verloren gegaan. Bouwunie vreest dat de tewerkstelling voort zal afkalven zolang de regering geen maatregelen neemt om de loonkost te doen dalen.

De Bouwuniebouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en profileert zich als dé conjunctuurindicator voor Vlaamse kmo's en zelfstandige ondernemers in de ruime bouwsector, d.i. ruwbouw, afwerking, de installatiesector en infrastructuurwerken. De barometer wordt per kwartaal samengesteld via een bevraging bij een vast, representatief bouwbedrijvenpanel van 300 ondernemers waardoor vergelijken over de kwartalen heen mogelijk is. De bouwbarometer bestaat uit verschillende deelindices. Aan de hand van de verschillende deelindices wordt de algemene bouwkmo-barometer voor Vlaanderen berekend. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 op een negatief evoluerende conjunctuur. Deze bouwbarometer werd begin juni opgesteld.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen