Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Schell ontwikkelt water­managementsysteem SWS

Gerelateerde onderwerpen :

Schell ontwikkelt water­managementsysteem SWS

Schell heeft het SWS-watermanagementsysteem ontwikkeld. Dat is een compleet geautomatiseerd systeem voor een hygiënische, probleemloze werking van drinkwaterinstallaties. Het zorgt ook voor een efficiënt beheer van de sanitaire ruimtes.

“eSchell is gebaseerd op een softwareplatform met een Ethernet- en WLAN-interface”, zegt Dirk Vanden Breede van Schell.  “Het systeem is individueel programmeerbaar en maakt het online aansturen en bewaken van de wateraanvoer van maximum 64 wastafels, douches, toiletten en urinoirs per server mogelijk. Het eSchell-systeem kan eenvoudig met verschillende servers uitgebreid worden.”

Het eSchell-platform maakt de monitoring van sanitaire voorzieningen, optimale hygiëne en waterbesparing mogelijk. “Met eSchell kunnen belangrijke functies zoals stagnatiespoelingen en thermische desinfectie centraal aangestuurd, bewaakt en gedocumenteerd worden”, zegt Dirk Vanden Breede. 

Spoeling 

Met eSchell kan een sanitaire ruimte eenvoudig vastgelegd en aangepast worden en naar individuele armaturen of groepen van armaturen gestuurd worden. Zo kunnen waterlooptijd, temperatuurbegrenzing, piekoptimalisatie (bv. in voetbalstadions) en de duur en het interval van stagnatiespoelingen ingesteld worden. “Het configureren en instellen van groepen en het plannen van bv. spoelbeurten gebeurt in een grafisch scherm”, zegt Vanden Breede. “Ook thermische desinfectie, wat belangrijk is voor legionellabestrijding, kan met eSchell centraal aangestuurd worden. In grote gebouwen kan dat groepsgewijs. eSchell geeft de verwarming niet alleen het signaal dat het water tot de vereiste 70° C verwarmd moet worden, maar het systeem houdt zelfs rekening met de capaciteit van de boiler en desinfecteert de waterleiding in secties.”

Aansturing

Het watermanagementsysteem kan via kabel, radiosignalen of een combinatie van beide aangestuurd worden. Daarvoor moet de nieuwe Schell bus-extender kabel en/of de Schell busextender radiozender gebruikt worden. “Per armatuur moet een bus-extender toegepast worden, die voor een snelle datacommunicatie tussen server en armatuur zorgt”, zegt Dirk Vanden Breede. “De radioverbinding wordt gelegd via een draadloos mesh-netwerk, waarbij zelfs over lange afstanden een goed bereik gegarandeerd is. Daardoor zijn ook monitoring, programmering en bewaking van sanitaire voorzieningen op afstand mogelijk.”

Thermostaat

Shell lanceerde nog een andere nieuwigheid: de Xeris E-T thermostaat is een opvallende, elektronische wastafelkraan Xeris E-T. “Die is voorzien van een infraroodsensor en een geïntegreerde thermostaat”, zegt Vanden Breede. “De kraan heeft dankzij het Keulse ontwerpteam van Uwe Spannagel een aantrekkelijk ontwerp met afgeronde lijnen en fraaie geometrische vormen gekregen. Dankzij het ontwerp en de innovatieve technologie heeft de Xeris E-T onlangs enkele belangrijke Duitse desingprijzen gewonnen.”

Veiligheid

De temperatuurbegrenzer van de Xeris E-T voorkomt watertemperaturen boven de 38°C en beschermt zo tegen brandwonden. “De automatische beveiliging sluit binnen een seconde de heetwatertoevoer af als de toevoer van koud water stopt”, meldt Dirk Vanden Breede van Schell. “Dankzij de geïntegreerde infraroodsensor is een contactloze bediening mogelijk. Het zorgt

er eveneens voor dat alleen de werkelijk benodigde hoeveelheid water en energie gebruikt wordt. Dankzij de elektronische module is de Xeris E-T individueel programmeerbaar, maar de kraan kan ook worden verbonden met waterbeheersystemen zoals eSchell. Om maximale drinkwaterhygiëne te garanderen kunnen automatische hygiënespoelingen en thermische desinfectie in de Xeris E-T geprogrammeerd en met eSchell centraal beheerd worden.”

MONTUS-bedieningsplaten

Schell ontwikkelde ten slotte vijf bedieningsplaten voor toiletten uit de nieuwe Montus-serie. De vijf modellen ‘Board’, ‘Circum’, ‘Tower’, ‘Konkav’ en ‘Field’ zijn ontworpen door industrieel ontwerper Dirk Schumann uit Münster. Hij creëerde eigentijdse en duurzame panelen met opvallende kenmerken en ergonomische eigenschappen, die ook in technisch opzicht aan alle eisen van het moderne toilet voldoen.  Vier van de nieuwe bedieningsplaten zijn gemaakt van hoogwaardig ABS kunststof en verkrijgbaar in wit, chroom en mat chroom. “Voor ‘Field’ gebruikt Schell een robuuste volledig zinken behuizing en er is ook een elektronische versie leverbaar”, zegt Dirk Vanden Breede van Schell. “‘Field E’ met infraroodsensor activeert de spoeling na het vertrek van de gebruiker geheel contactloos. Het paneel kan ook handmatig bediend worden, bv. als de automatische spoeling door een stroomstoring niet operationeel is. Omdat ‘Field E’ contactloos werkt, biedt het paneel een maximale hygiëne in drukke openbare sanitaire ruimtes.” Met deze innovatieve producten wil Schell de waterhygiëne, de veiligheid en een maximaal comfort waarborgen, maar ook een bewust duurzaam gebruik van water en energie realiseren. 

 

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe baas voor Vasco Group

Nieuwe baas voor Vasco Group

Christian Schmitz-Eckert, tot voor kort Chief Ventilation Officer bij Vasco Group uit Dilsen, is aangesteld als de nieuwe CEO van de specialist in binnenklimaat. Hij volgt in die functie Stefan Böni op die zijn carrière een nieuwe[…]

Renson geeft een CO2-meter aan elk van zijn werknemers

Renson geeft een CO2-meter aan elk van zijn werknemers

Vanpoucke wordt commercieel directeur bij Remeha

Vanpoucke wordt commercieel directeur bij Remeha

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Meer artikels