Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scheldehof: architecturaal pareltje start opwaardering van omgeving

Gerelateerde onderwerpen :

Scheldehof: architecturaal pareltje start opwaardering van omgeving

Bouwbedrijf Durabrik realiseert in Destelbergen het woonproject Scheldehof. De omvang van het project zal een complete verandering van de omgeving betekenen. Er ging dan ook een lang en intensief voorbereidingstraject aan vooraf dat zal zorgen voor een optimale reconversie van de site.

Durabrik kocht de site in september 2012 van de nv TAE-Destelbergen, die op zijn beurt in de jaren '90 van vorige eeuw het terrein had gekocht van UCO Sportswear en UCO Textiles. Tot dan was er op de site sinds 1900 textielnijverheid aanwezig, met zelfs de exploitatie van een textieldrukkerij. TAE deelde het terrein op in een bedrijvenpark en verhuurde verschillende gebouwen aan kmo's die het vooral als opslag- en winkelruimtes gebruikten.

Het was TAE die gesprekken met de gemeente Destelbergen aanknoopte om de ambachtelijke zone om te vormen naar een woonzone. Dat verliep via een bpa (bijzonder plan van aanleg) dat eind 2006 werd goedgekeurd. Het vormde een logische stap in het verhaal van de site: de textielindustrie was niet langer rendabel en het bedrijvenpark was slechts een tijdelijke oplossing omdat de verouderde gebouwen niet langer voldeden aan de veiligheidseisen. Tegelijk paste de industriële site niet meer in de omgeving die grotendeels door bewoning wordt gekenmerkt.

Complexe voorbereiding

Bij de aankoop van de site stond Durabrik voor verschillende uitdagingen. Eerst en vooral was er de herlokalisering van de kmo's die langer duurde dan voorzien. Middels een goede verstandhouding tussen de huurders, Durabrik en de gemeente zijn de laatste huurders in de zomer van 2014 vertrokken. Enkel een tennisclub heeft er nog tot eind maart tijdelijk onderdak. Twee jaar lang was het beheer van een gedeeltelijk verlaten/verhuurde site bovendien geen sinecure. Sluikstorten, gekraakte panden, vandalisme, .. waren meermaals aan de orde.

Uiteindelijk zijn de sloopwerken, na het bekomen van de sloopvergunning en een sloopsubsidie eind vorig jaar kunnen starten. Als de sloop in mei afgerond is, starten de saneringswerken. Er is een historische verontreiniging (deels met minerale olie, deels met gechloreerde solventen), zowel in de grond als in het grondwater. Met de Vlaamse regering, Durabrik en de regisseurs (OVAM, de gemeente Destelbergen en het departement Ruimte Vlaanderen) werd op 31 januari een brownfieldconvenant gesloten voor deze site.

Door de omvang zal het omvormen tot woonomgeving leiden tot een heuse opwaardering van de ganse omgeving. In het bpa liggen de grote krijtlijnen vast van de duurzame herontwikkeling van de site. In drie fases worden 207 woonentiteiten gebouwd, waarvan zes open bebouwingen, 38 gekoppelde woningen, 25 woningen in groepsbouw en 138 appartementen verdeeld over zes 'urban villa's' aan de Schelde en twee meergezinswoningen. In deze aantallen zijn 20 sociale woonentiteiten voorzien: één meergezinswoning van 14 entiteiten en zes geschakelde woningen. Hiervoor wordt samengewerkt met de Volkshaard uit Gent.

Na een architectuurwedstrijd uitgeschreven door Durabrik, werd architect Geert Berkein geselecteerd. Berkein zag in de herontwikkeling van de site een unieke kans om er een modern architecturaal pareltje van te maken. De sombere en logge industriegebouwen maken plaats voor wooneenheden met een hedendaagse en tijdloze architectuur die naadloos aansluit op de groene omgeving.

De woningen zijn zo ontworpen dat ze slim inspelen op duurzaam, economisch en tegelijk gepersonaliseerd bouwen. Elk huis krijgt zijn eigen identiteit dankzij een speelse schakeling van volumes. De combinatie van gevelsteen en witte crepi zorgt voor een strak geheel en samen creëren de appartementen en woningen een aantrekkelijke woonomgeving, een aangename plaats waar jong en oud graag zullen vertoeven.

Durabrik koos voor het project Scheldehof voor een heel efficiënte beschermende bouwschil waardoor de wooneenheden een energiepeil lager dan E54 halen. Dat is beter dan wettelijk verplicht. Voorts beschikt elk huis of appartement over een ventilatiesysteem type D. De huizen beschikken op het gelijkvloers over vloerverwarming, de slaapkamers worden dan weer verwarmd via een naverwarmbatterij op de ventilatie.

De circulatie van warme lucht zorgt voor een goede en snelle opwarming. Dit verwarmsysteem zorgt ervoor dat elke energiebesparende investering die je eventueel later doet (zonnepanelen, warmtepomp,...) ook echt efficiënt is. Zo krijg je een aangenaam leefcomfort, beperkte energie- uitgaven en je draagt zorg voor het milieu.

De wegeniswerken van de eerste fase zijn sinds januari aan de gang. Ook de bouwwerken van de meergezinswoning aan de Dendermondsesteenweg zijn reeds gestart en de werken van de sociale bouwblok starten eerstdaags. Momenteel zit de eerste van drie fases in verkoop. Deze omvat het appartementsblok Scheldehof aan de Dendermondsesteenweg, 20 woningen en twee urban villa's aan de Schelde, Residentie Scala genoemd. Een ruime helft van de woningen en de appartementen hebben reeds een koper gevonden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels