Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Schaarbeek krijgt er 82 sociale woningen bij

Schaarbeek krijgt er 82 sociale woningen bij

Eind 2024 zullen 82 Brusselse gezinnen hun intrek kunnen nemen in een nieuw sociaal wooncomplex dat wordt gerealiseerd aan de Capronnierstraat in Schaarbeek. Dat blijkt uit de plannen die projectontwikkelaar ION en vzw Sociaal Verhuurkantoor Wijken zopas hebben voorgesteld. De bouw begint deze zomer. In Brussel wachten 50.000 gezinnen met een lager inkomen op een woning.

Op het braakliggende stuk grond in de Capronnierstraat in Schaarbeek, waar vroeger een school stond, start binnen enkele maanden de bouw van een duurzaam appartementsgebouw. Alle vergunningen zijn goedgekeurd. Het gebouw is ontworpen door DDS+ architecten.

Het complex wordt vijf verdiepingen hoog, met op het gelijkvloers een Lidl-supermarkt. Ondergronds worden 103 parkeerplaatsen voorzien. Rond een ruime binnentuin van bijna 700 m² komen 82 studio’s en appartementen, die stuk voor stuk passiefbouw zijn. De bedoeling is dat het gebouw tegen eind 2024 voltooid is.

“Het hele appartementsgebouw is fossielvrij. Dat betekent dat er dus niet wordt verwarmd op gas, maar met warmtepompen die van energie worden voorzien door zonnepanelen. Bovendien voldoet alle isolatie aan de strengste normen. Dit zal helpen om de  energiefactuur van de bewoners onder controle te houden en hun kosten te drukken”, vertelt Kristof Vanfleteren, de CEO van ION.

Het nieuwe project helpt een beetje mee om het grote tekort aan sociale woningen in Brussel op te lossen. Ongeveer 50.000 gezinnen met een beperkt inkomen zijn in de hoofdstad op zoek naar een betaalbare woning.

Volgens Thibauld Collignon, directeur van de vzw Sociaal Verhuurkantoor Wijken, moeten alle krachten worden gebundeld om meer woningen te realiseren, zowel publiek als privé en door samenwerking tussen beiden.

Het gebouw zal gedurende dertig jaar worden beheerd door de erkende vzw Sociaal Verhuurkantoor Wijken, die zich als doel stelt kwaliteitsvolle woningen toegankelijker te maken. Het stelt woningen ter beschikking van personen met een laag inkomen en zorgt ervoor dat alle panden optimaal benut worden. Hun verhuurdienst neemt alle verhuringen, kleine reparaties en andere administratieve zorgen voor zijn rekening.

De Kanaalwijk in Brussel is momenteel in volle ontwikkeling, zeker op het vlak van huisvesting. Er wordt werk gemaakt van de juiste sociale mix, met renovaties van oude industriële panden en de bouw van wooncomplexen voor gezinnen van alle inkomens.



 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels