Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Scanbie maakt virtuele weergaves van gebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Scanbie maakt virtuele weergaves van gebouwen

© scanbie

An Meersman en Bart Vansteelandt, het duo achter Scanbie in Kapellen, ontwikkelden hun eigen software om gebouwen en producten in detail te virtualiseren. Verschillende technologieën worden gebundeld om bestaande architectuur en voorwerpen te digitaliseren. Het resultaat hiervan is beschikbaar via een heel toegankelijk digitaal platform. Zo heb je die gebouwen en producten virtueel altijd en overal bij de hand: via smartphone, tablet of laptop. Vooral voor kantoren, magazijnen en toonzalen biedt dit heel wat interessante mogelijkheden voor projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders, bouwbedrijven, retailers en onderaannemers.

“Wij kunnen gelijk welk gebouw inscannen, gaande van een particuliere woning tot een kasteel. Hiervoor gebruiken we verschillende technologieën zoals 3D-scanners, 3D-fotografie, 3D-archviz en drones. Door die technologieën te bundelen komen wij tot een kwaliteitsvol resultaat dat gebouwen hoogwaardig digitaliseert en op een heel toegankelijke manier beschikbaar stelt. Of het nu via tablet, smartphone, pc of laptop is, je hebt je gebouwen altijd en overal bij de hand”, legt An Meersman enthousiast uit.

“Het resultaat is op gelijk welke beelddrager te bekijken. Met een virtual reality-bril (vr) krijg je zelfs een nog diepere beleving. Met behulp van ‘augmented reality’ (ar) krijg je te maken met een combinatie van de eigenlijke omgeving met virtuele objecten. Een heel aparte en realistische beleving”, aldus Meersman.

Scanbie kan per dag ongeveer 3.000 m² van een gebouw inscannen. Aan deze gebouwen in virtuele vorm zijn heel wat voordelen verbonden. Plannen zijn niet altijd beschikbaar; soms zijn er geen plannen, gaan ze verloren of zitten ze in één of ander archief. Een gedigitaliseerd gebouw is altijd beschikbaar, makkelijker te interpreteren en ook een pak nauwkeuriger. Met dergelijke digitale beelden kan ook veel duidelijker en directer gecommuniceerd worden. Omdat de gebouwen in virtuele vorm overal beschikbaar zijn, moeten er ook minder onnodige verplaatsingen worden gemaakt. Zo blijft er meer tijd over voor de echt belangrijke zaken van een project. Het is ook een ideale basis waarop vlot toekomstige aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. Voorafgaandelijk simuleren en berekenen wordt een heel pak eenvoudiger.

Milieu

An Meersman ziet vooral ook voordelen voor bedrijven met verschillende kantoren verspreid over verschillende landen en werelddelen. Als die kantoren ingescand zijn, kan het management de gebouwen heel gemakkelijk virtueel bekijken. Op die manier gaat minder tijd verloren. Aangezien er geen verplaatsingen nodig zijn, dalen ook de kosten. Er wordt evenmin brandstof verbruikt, wat op zich ook een gunstig effect heeft op het milieu.

“Bij de herinrichting van kantoren is het doorgaans heel moeilijk om verschillende onderaannemers voor overleg op hetzelfde moment op één plek samen te krijgen. Via de ingescande modellen verloopt die locatiebespreking veel handiger en in heel wat minder tijd. Ingescande gebouwen lenen zich ook uitstekend als commerciële tool voor makelaars en vastgoedbeheerders”, aldus An Meersman.

Spin-off

Scanbie is een jong ontwerpbureau  met hoog opgeleide ontwikkelaars gepassioneerd door technologie en architectuur. Het bedrijf is een innovatieve spin-off van het ontwerpbureau  DCA dat gespecialiseerd is in 3D, virtual en augmented reality, 3D-scanning, drone photogrammetry en graphic design. Scanbie biedt verschillende 3D-diensten aan waarmee telkens hoogwaardige oplossingen op maat worden aangereikt. Deze inspirerende en efficiënte sales/marketing tools kunnen worden ingezet in heel verschillende omgevingen.

“Onze meerwaarde zit, behalve in hogekwaliteitsvisualisaties en inzichten in de bouwkunde, ook in de doorgedreven doordachte planologische ontwerpen. In combinatie met onze uitgebreide ervaring op het gebied van architectuur, urbanisatie en infrastructuur maakt dat van ons een gedreven en onderlegde pionier van 3D, 3D-scanning, augmented reality en virtuele presentaties”, besluit An Meersman.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

De algemene bouwonderneming Vandenbussche nv uit Aalter werd recent door een onafhankelijke jury erkend als ‘Best Managed Company 2020’ vanwege haar duidelijke strategie, uitgebreide expertise, inzet en financiële prestaties.[…]

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Nieuwe directeur en strategie voor Willemen Construct

Nieuwe directeur en strategie voor Willemen Construct

Belgian Construction Awards: stem op de Bouwvrouw en Bouwman van het jaar

Belgian Construction Awards: stem op de Bouwvrouw en Bouwman van het jaar

Meer artikels