Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sany toont zijn eerste bandengraafmachine op de Bauma

Gerelateerde onderwerpen :

Sany toont zijn eerste bandengraafmachine op de Bauma

Materieelproducent Sany, in België vertegenwoordigd via Van Haut uit Kruibeke, toont op de Bauma duidelijk dat de graafmachines hun belangrijkste productlijn voor Europa is. Waar op vorige edities hijskranen, wegenbouwmachines en palenboormachines heel prominent aanwezig waren, worden deze machines deze keer letterlijk naar achteren geschoven op stand FN 620/9. Ze worden immers niet op de Europese markt aangeboden. Hierdoor komen de graafmachines op het voorplan. Op een enkele uitzondering na wordt het volledige Europese gamma getoond: van de 1,6 ton minigraver tot de 60 tons sloopmachine.

Die laatste heeft trouwens een nieuwe, consistentere benaming gekregen. Waar er tot nu toe gesproken werd van de SY6028 omwille van het eigengewicht van zowat 60 ton en de reikhoogte van 28 m gaat deze machine voortaan door het leven als de SY500 HRD.

Het is immers een sloopmachine op basis van de SY500H 50-tons graafmachine, maar dan uiteraard in High Reach Demolition-uitvoering met o.a. verbrede onderwagen, extra ballast en sloopgiek.  Van deze machine zijn er ondertussen een paar aan het werk in Duitsland en die krijgen heel lovende commentaren van de machinisten.In de line-up van Sany-machines zijn op de Bauma maar liefst drie compleet nieuwe modellen te zien. Het betreft prototypes die na de beurs in test gaan bij een aantal geselecteerde klanten in verschillende Europese landen om dan binnen een aantal maanden productierijp te zijn.

De SY80 wordt met zijn 8 ton eigengewicht de grootste van de minigravers. Hij krijgt een zogenaamde ‘short tail’ en steekt dus een heel klein beetje buiten de rupsen. Omdat de populaire SY75 een stevig uitstekend achterwerk heeft en de giek naast de cabine, was er in deze gewichtsklasse ook nood aan een (semi-)binnendraaier met zwenkgiek.

In de 15-tons klasse was er voor de Europese markt bij Sany een grote nood aan een binnendraaier en de SY155U biedt op die vraag een antwoord. Voor deze machine werd teruggegrepen naar de vertrouwde techniek van de SY135C die zijn sporen al verdiend heeft. De viercilinder Isuzu-motor en de Kawasaki-hydrauliek zorgen ook bij deze machine voor een onberispelijk en soepel werkgedrag en een laag brandstofverbruik.

Ten slotte is er de SY155W-bandengraafmachine in dezelfde gewichtsklasse. Dit is niet alleen de eerste bandengraafmachine die Sany bouwt, het is ook de eerste machine die heel specifiek voor de Europese markt ontwikkeld is. Een bewijs dat het Sany menens is in Europa. De aandachtige kenner zal bij het bekijken van de machine wel vaststellen dat Sany zich hiervoor heeft laten inspireren door de topmerken in dit segment. Maar het blijft een volbloed Sany en geen slaafse, goedkope kopie. Met de Europese markt in het achterhoofd werd gekozen voor een Deutz-motor die voor deze machine de betere geloofsbrieven kon voorleggen. Deze machine is bovendien de eerste Sany-graafmachine met triple giek. Omdat er dermate veel nieuwe elementen in deze machine zitten, heeft Sany dan ook voldoende tijd genomen voor de ontwikkeling ervan. Kwestie van de bal van de eerste keer juist te slaan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

De Britse materieelproducent JCB heeft zopas beelden verspreid van de naar eigen zeggen allereerste op waterstof aangedreven graafmachine. Voorlopig is er nog geen informatie over wanneer de productie zou kunnen starten. Eerder dit jaar kondigde[…]

01/07/2020 | MaterieelVerhuur
Materieelverkoop: klap door viruscrisis na topjaar

Materieelverkoop: klap door viruscrisis na topjaar

Nieuwe compacte wiellader van Komatsu heeft 25% meer kracht

Nieuwe compacte wiellader van Komatsu heeft 25% meer kracht

Correct Services neemt Gentse Heftrucks over

Correct Services neemt Gentse Heftrucks over

Meer artikels