Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Samenwerkingsplatform voor energiedeskundigen

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt, moet een energieprestatiecertificaat (epc) kunnen voorleggen. De wetgeving laat echter (te) veel ruimte voor interpretatie. Dat leidt tot een grote variatie aan energiescores voor eenzelfde woning of appartement. Een recent onderzoek van Oved, de beroepsorganisatie van de energiedeskundigen, heeft dit eerder reeds aangetoond. Volgens Xenadvies bvba, een bedrijf gespecialiseerd in epb-verslaggeving, kan dit probleem opgelost worden indien energiedeskundigen samenwerken.

Het Oved-onderzoek maakte duidelijk dat de epc-waarde voor hetzelfde appartement zelfs tot het drievoudige kan oplopen. De energiescore speelt nochtans een grote rol bij de waardebepaling van een huur- of koopwoning. Daarom wil Vlaams energieminister Annemie Turtelboom het systeem hervormen en werk maken van vooropleiding en permanente vorming van de energiedeskundigen. Xenadvies bvba juicht deze plannen toe, maar het bedrijf wil in de eerste plaats werk maken van een goed beheer van de kwaliteit.

Alert blijven

'Het beheer van de kwaliteit moet voorop staan. Het beroep van energiedeskundige professionaliseren is een goede zaak. Volgens ons is het echter veel belangrijker dat energiedeskundigen samenwerken. Hierdoor komen de verschillende interpretatiemogelijkheden in de regelgeving naar voor en blijf je als energiedeskundige alert. Met dat doel hebben wij een samenwerkingsplatform opgezet waarvan we zeker zijn dat het een grote, concrete stap voorwaarts is. Dat online-overlegplatform is niet alleen een kennisdatabank, maar ook een dataserver waarop meer dan 2.000 adviezen te raadplegen zijn. Via het platform kunnen de energiedeskundigen bij hun werk rekenen op de ondersteuning van een team. In drukke periodes of tijdens vakanties kunnen ze eveneens terugvallen op een backup-team', licht zaakvoerder Sara Maeyninckx van Xenadvies toe.

'Beheer van kwaliteit bereiken we ook met onze B2B-dienstverlening voor professionelen. Dit houdt in dat we als energiedeskundige aanwezig zijn bij de architect of het studiebureau. We gaan na welke hernieuwbare techniek aangewezen is. We beantwoorden vragen en maken berekeningen ter plaatse in het kantoor van de opdrachtgever. In deze fase gebruiken we epb-software die ingevuld wordt en eigendom blijft van de opdrachtgever. Bij de aanbesteding en uitvoering van nieuwbouw of renovatiewerken leveren we een epb-klaar dossier af. Zo vermijden we aanpassingen in het aanbestedingsdossier en meerkosten', besluit Sara Maeyninckx.

Xenadvies bvba werd opgericht in 2008. Het bedrijf heeft kantoren in Wuustwezel, Antwerpen en Brakel. Xenadvies werkt voor architecten, bouwondernemingen, bedrijven in de sociale woningbouw en particulieren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem