Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Samengestelde plankenvloer

Voor de leefruimtes koos de bouwheer een eiken parketvloer, bestaande uit brede, samengestelde planken. Deze zijn 14 mm dik en bestaan uit een eiken toplaag van 6 mm en daaronder een multiplexlaag die een stabiliserende rol heeft. 'Met brede houten planken werken kan risico's inhouden. Indien deze in een vochtige periode worden geplaatst, is er risico op uitzetting. Door de speciale samenstelling en het feit dat deze planken laat in het bouwproces - net vóór het plaatsen van de wanden - konden worden gelegd, werd dit probleem voorkomen. De eiken parketvloer werd opgeschuurd en ter plaatse geolied', aldus Jos Heylen.

'Blokdeuren' op maat

Vermits het vloerniveau met 16 cm werd verhoogd met het oog op de vloerverwarming, moesten ook de binnendeuren aangepast worden. Er werd geopteerd voor blokdeuren. Ingevolge de pleisterwerken zat er teveel afwijking (tot 15 mm) op de muren. Daarom werd een oplossing gezocht om toch het gewenste effect te bekomen. Er werd een omlijsting in verstek gemaakt, waarbij de binnendeur zich in het vlak van de plint bevindt, in plaats van in het vlak van de muur. Hierdoor kon toch zo'n 8 mm 'opdek' worden gecreëerd en op die manier het profiel van een blokdeur worden nagebootst. Op enkele plaatsen werd gebruik gemaakt van eiken fineerhout. Zo kreeg de wastafel in het toilet een laagje geborsteld fineerhout van 2 mm, waardoor de tablet een vrij massieve aanblik biedt. Op de verdieping wordt het lijnenspel met de kasten en wanden in witgelakt mdf doorgetrokken. Ook in het badkamermeubilair werd gebruik gemaakt van Hi-Macs-toepassingen.

Zelf(s) vloervoegen uitgetekend

Jos Heylen nv is een tweede generatiebedrijf, in 1948 opgericht door Evarist Heylen (inmiddels 92 jaar). Met Jonas en Hannes Heylen staat mogelijks ook de derde generatie al in de startblokken. Momenteel telt deze kmo uit Hulshout een twintigtal werknemers, waaronder vier medewerkers op de tekenafdeling. 'De interesse voor interieurbouw was er altijd al en is inmiddels uitgegroeid tot onze specialiteit, met focus op kasten en keukens', aldus Jos Heylen, tevens voorzitter van Bouwunie Schrijnwerkers en Interieurbouwers. 'Logischerwijze komen ook trappen en deuren dan in het vizier. Uiteindelijk moet je als interieurbouwer zicht hebben op het totaalplaatje dat de bouwheer wenst. Zo zijn we geleidelijk in de richting van totaalprojecten geëvolueerd. Onze projecten situeren zich vooral in de residentiële sfeer (65%). Het overige gedeelte betreft in hoofdzaak kantoor- en winkelinrichting. Bouwheren die in het verleden reeds met ons samenwerkten, zijn sneller geneigd ons advies te volgen en erkennen de meerwaarde die wij via onze ervaring kunnen bieden. Zowel esthetisch als technisch, zoeken we altijd oplossingen met respect voor het ontwerp van de architect. Eén van onze sterke punten: we steken heel veel tijd in de werkvoorbereiding en in gedetailleerde uitvoeringstekeningen. Details kunnen zeer belangrijk zijn. Zo hebben wij in dit project zelfs de vloervoegen uitgetekend in functie van de interieurinrichting, terwijl de vloerwerken helemaal niet tot ons takenpakket behoorden. Toen de kasten voor dit project in ons atelier in productie waren, kwam ik elke twee weken op de bouwplaats langs. Niet enkel om zicht te hebben op de evolutie van de werkzaamheden, maar ook om te zien of er eventueel zaken veranderd waren door nevenaannemers, waardoor we zouden moeten bijsturen. Dat is dan weer de ervaring die meespeelt.' - PDC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen