Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Saeftinghedok krijgt doorstart als complex project

Om de noodzakelijke extra containercapaciteit voor de haven van Antwerpen te realiseren start de Vlaamse regering met een zogenaamd 'complex project'. Binnen zo'n 'complex project' kan de piste van een Saeftinghedok samen met alle mogelijke alternatieven onderzocht worden. Alle betrokken partijen krijgen inspraak in het proces. 'Iedereen beseft dat Antwerpen extra containercapaciteit nodig heeft. Via deze weg willen we zo snel mogelijk een zo breed mogelijk gedragen oplossing bieden en tegelijk juridische en andere gevechten maximaal vermijden', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De haven van Antwerpen blijft groeien. Vorig jaar steeg de containertrafiek met 7,5% en dat tegen de trend binnen de 'range Hamburg-Le Havre' in. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar kon Antwerpen een containergroei van 4,6% noteren en het ziet er niet naar uit dat die groei in de toekomst zal afnemen. Antwerpen is dan ook op zoek naar extra containerbehandelingscapaciteit. 'De havens zijn de economische motoren van onze Vlaamse economie. Het succes van onze havens versterken is nodig voor de welvaart in ons land', stelt Ben Weyts.

Met de start van een 'complex project' reikt Vlaanderen nu de hand aan alle betrokken partijen, inclusief Doel 2020, het Havenbedrijf, stRaten-generaal en de betrokken gemeentebesturen. Weyts wil het conflictmodel ruilen voor een consensusmodel. Binnen het 'complex project' zal niet alleen de piste van een nieuw Saeftinghedok onderzocht worden, maar worden ook alle andere mogelijke alternatieven bekeken. Er wordt ook bestudeerd welke mogelijkheden er zijn om extra containercapaciteit te realiseren binnen het bestaande havengebied.

Alle partners krijgen inspraak in het participatieve traject dat nu wordt gestart. Naast de economische belangen komen ook de belangen van leefbaarheid, leefmilieu, landbouw, mobiliteit, veiligheid en onroerend erfgoed ruim aan bod. Letterlijk iedere Vlaming zal zijn stem kunnen laten horen, want via de website havenvandetoekomst-antwerpen.be kan iedereen meeschrijven aan het toekomstscenario. Alle pistes zullen worden geïntegreerd en tegenover elkaar afgewogen. Tegen begin 2018 wordt de best mogelijke oplossing geformuleerd in het voorkeursbesluit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen