Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Runcvoorthof in Merksem krijgt nieuwe bestemming

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Runcvoorthof in Merksem krijgt nieuwe bestemming

Het Runcvoorthof in Merksem (Antwerpen) krijgt een nieuwe bestemming. (© Geert Van Hertum/Stad Antwerpen)

Het Runcvoorthof in Merksem (Antwerpen) krijgt een nieuwe bestemming. In de kasteel- en dienstvleugel komen zeven huurwoningen. De kloostervleugel wordt via een oproep tot erfpacht op de markt gebracht. Het koetshuis krijgt na renovatie een commerciële invulling. In een latere fase wordt het openbaar domein rond het kasteel heraangelegd.

Verstraete Vanhecke nv voert de werken aan het gebouw uit. Die starten midden november en worden, als alles vlot verloopt, begin 2021 afgerond. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert het project. De architecten zijn de tijdelijke vereniging Collectief Noord Architecten en Studio Roma.

Het kasteel Runcvoorthof is een historisch waardevolle site in Merksem. De oorsprong ervan gaat terug tot het midden van de zestiende eeuw. Het gebouw bestaat uit drie vleugels: een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Voorts is er ook een koetshuis. De kasteel- en dienstvleugel en het koetshuis werden in 1984 beschermd als monument. De kloostervleugel werd niet beschermd, maar maakt samen met het omliggende park deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bovendien is de kloostervleugel, samen met de rest van de gebouwen, opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.

Wonen

In de kasteel- en dienstvleugel realiseert AG Vespa zeven woningen. Er komen zowel gezinswoningen als een studio en een loft. De woningen worden volledig afgewerkt en daarna verhuurd. De architecten gaan respectvol om met het waardevolle erfgoed: de basisindeling van het kasteel wordt zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Waardevolle historische elementen worden zoveel mogelijk bewaard en hersteld.

Koetshuis

Het koetshuis naast het kasteel wordt gerenoveerd en krijgt daarna een nieuwe commerciële invulling. AG Vespa neemt de renovatie van de buitenzijde op zich en zal nadien een oproep lanceren voor de nieuwe commerciële invulling.

Erfpacht

Ook de kloostervleugel van het Runcvoorthof wordt herbestemd. AG Vespa neemt de renovatie van de buitenzijde van de kloostervleugel op zich en zoekt een erfpachter die de vleugel een nieuwe invulling geeft en de renovatie- en inrichtingswerken aan de binnenzijde op zich neemt. In de kloostervleugel voorziet het ontwerp een woonproject. De erfpachter heeft echter ook de mogelijkheid om van die bestemming af te wijken en er gemeenschapsvoorzieningen of voorzieningen van openbaar nut in onder te brengen.

 

Kandidaten kunnen een bod en projectvoorstel voor de kloostervleugel indienen tot uiterlijk vrijdag 1 februari 2019 om 10 u. De kandidaten worden beoordeeld op basis van het bod, de gekozen bestemming voor de kloostervleugel en de kwaliteit van hun projectvoorstel.

Omgevingsaanleg

Na de renovatie van het Runcvoorthof zal samen met de stad Antwerpen en het district ook de omgeving rondom het kasteel heraangelegd worden. Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Zo krijgt het Runcvoortpark een extra toegang. De historische toegangsbrug wordt een nieuwe publieke doorsteek.

 

Bij de omgevingsaanleg van het park is specifieke aandacht voor de grens tussen de private woningen en het publieke park. Rondom het gebouw komen buffers in de vorm van groene perken met lage dichte begroeiing of in de vorm van de historische gracht. De Terlindenhofstraat wordt heringericht tot een dreef als waardige entree van het park. Het definitieve ontwerp van de omgevingsaanleg wordt verwacht in het voorjaar van 2019.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor verdere vernieuwing Gent-Sint-Pieters

Omgevingsvergunning voor verdere vernieuwing Gent-Sint-Pieters

De Vlaamse overheid heeft zopas een omgevingsvergunning verleend voor de verdere vernieuwing van het treinstation Gent-Sint-Pieters. De plannen daarvoor werden begin vorig jaar aangepast en zorgen voor een functioneel, autonoom toegankelijk en[…]

08/05/2021 | GentNMBS
Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Vernieuwing en uitbreiding voor basisschool in Oudergem

Vernieuwing en uitbreiding voor basisschool in Oudergem

Meer artikels