Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ruimtelijk uitvoeringsplan Friendshipsite van start

Gerelateerde onderwerpen :

,
Ruimtelijk uitvoeringsplan Friendshipsite van start

© Cores Development

Om de ontwikkeling van de Friendshipsite mogelijk te maken, maakt de stad Antwerpen een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) op. De start- en procesnota, de eerste stap in een rup, wordt voorgelegd tijdens een periode van 60 dagen waarin iedereen suggesties kan geven. Voor het rup Friendshipsite is dat van 3 september tot en met 1 november 2019. Cores Development duidde vorig jaar samen met AG VESPA het ontwerpteam HUB & DRDH Architects aan voor de herontwikkeling van de Friendshipsite. Zij scoorden met hun wedstrijdontwerp het best inzake omgevingswaarde, architecturale kwaliteit en woonkwaliteit.

De Friendshipsite op het Eilandje is het gebied tussen de Londen-Amsterdamstraat, de Sint-Laureiskaai, de Rijnkaai en de Bataviastraat. Het is een belangrijke zichtlocatie in de stad tussen de Scheldekaaien, de binnenstad en het Eilandje. Het project komt tot stand door middel van een samenwerking tussen Cores Development, Total en AG VESPA. Samen sturen zij het proces in samenwerking met de Stadsbouwmeester, die instaat voor de kwaliteitsbewaking. Zij willen hier een kwaliteitsvol en geïntegreerd stadsproject met woningen realiseren. Het markante Friendshipgebouw, in de volksmond 'de Chiquita', wordt op termijn afgebroken.

Daarnaast bestaat de site uit een Total-servicestation, een deel openbaar domein op de hoek van de Rijnkaai-Amsterdamstraat en een braakliggend terrein (de huidige parking) tussen de Dinantstraat en de Sint-Laureiskaai. De volledige site wordt ontwikkeld en vervangen door een nieuwbouwproject, hoofdzakelijk residentieel aangevuld met handelsruimtes en een ondergrondse parking. Het huidige Total-servicestation wordt verplaatst zodat het integraal deel uitmaakt van het bouwblok.

Eind november 2017 lanceerde Cores Development een oproep tot het aanstellen van een stadsontwerper-architect voor de ontwikkeling van de site. Er werd gezocht naar een ontwerper met een (inter)nationale uitstraling, die de opdracht tot een goed eind kan brengen. Naast het stedenbouwkundige luik zal de ontwerper ook instaan voor een architectonisch boeiend gebouw en een visie over hedendaags wonen op een stedelijke toplocatie. Na de selectie van een aantal geschikte kandidaten volgde  een ontwerpwedstrijd. Op basis daarvan werd in september vorig jaar een definitieve ontwerper aangesteld: HUB & DRDH Architects.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Eerste steen gelegd voor renovatie en uitbreiding Anderlechtse school

Meer artikels