Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ruim 1 miljoen € voor aankoop handelspanden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ruim 1 miljoen € voor aankoop handelspanden

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kent ruim 1,1 miljoen € subsidie toe voor de aankoop van handelspanden in vier steden en gemeenten. Het gaat om Arendonk, Deinze, Lommel en Sint-Truiden. Met de aankoop kunnen de steden en gemeenten hun handelskern versterken. Zij kopen een handelspand en stellen dat dan opnieuw ter beschikking voor handel of geven het een nieuwe bestemming die de gemeente aantrekkelijker maakt.

Steden en gemeenten kunnen aan Vlaanderen subsidies vragen om een pand aan te kopen in kernwinkelgebieden. Ze kunnen zo de detailhandel versterken. De Vlaamse minister van Economie heeft zopas de ingediende projecten van Arendonk, Deinze, Lommel en Sint-Truiden goedgekeurd. 

Arendonk

Een school in het kernwinkelgebied van Arendonk krijgt een nieuwe locatie. De school zal afgebroken worden. Het pand op de Vrijheid 62 ligt vlakbij die school. Om te vermijden dat het pand tijdens de sloopwerkzaamheden en de heraanleg lang leeg staat, wil de gemeente het zelf in beheer nemen om de mogelijkheid te hebben om starters aan te trekken. Er komt ook een nieuw pleintje in de buurt wat de aantrekkelijkheid moet verhogen voor de lokale handel. De geraamde kost voor de aankoop van het pand wordt geraamd op 405.900 €. De Vlaamse overheid subsidieert 30%, wat neerkomt op een subsidie van 121.770 €.

Deinze

Het stadsbestuur van Deinze wil het handelspand Tolpoortstraat 70-72 kopen. Dat handelspand staat al lange tijd leeg. De stad wil er tijdelijk de bibliotheek in onderbrengen in afwachting van de realisatie van de nieuwe bibliotheek. Later wil de stad de ruimte dan ter beschikking stellen aan jonge, startender ondernemers. De kost voor de aankoop wordt geraamd op ruim 1,6 miljoen €. De Vlaamse overheid subsidieert voor een bedrag van 500.000 €.

Lommel

Lommel heeft zijn oog laten vallen op een pand in de Kerkstraat 31-33. Het pand is verwaarloosd en komt de uitstraling van de hoofdwinkelstraat niet ten goede. De stad wil de gebouwen slopen om plaats te maken voor een groene verbinding met het achterliggende binnengebied. Het doel is zo meer bezoekers en investeerders in het kernwinkelgebied te krijgen. De geraamde prijs voor de aankoop en de afbraak van de panden bedraagt ruim 940.000 €. De stad krijgt van de Vlaamse overheid een subsidie van 282.209 €.

Sint-Truiden

Sint-Truiden ten slotte wil twee panden die staan te verkommeren kopen en afbreken. Daarna wil de stad er nieuwe projecten laten ontwikkelen. Eerder kocht de stad al een aantal panden aan om de Stapelstraat nieuw leven in te blazen. De geraamde kostprijs voor de aankoop van de twee panden en de afbraak bedraagt 736.000 €. Vlaanderen kent een subsidie toe van 220.800 €.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Onderdelen ponton cruiseterminal op weg naar Antwerpen

Onderdelen ponton cruiseterminal op weg naar Antwerpen

De reusachtige onderdelen van het ponton van de nieuwe Antwerpse cruiseterminal zijn onderweg naar het Steenplein. Ze zullen op verschillende dagen en tijdstippen in Antwerpen aankomen. De komende maanden worden ze ter plaatse afgewerkt en aan[…]

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Meer artikels