Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

RubberShell is veilig, eenvoudig, duurzaam en milieuvriendelijk

RubberShell is veilig, eenvoudig, duurzaam en milieuvriendelijk

Met RubberShell lanceerde SealEco op 15 april haar jongste oplossing voor de afdichting van platte daken. Na de geslaagde introductie van RubberShell SA in 2014, dat zich in eerste instantie leent voor de afdichting van kritische aansluitdetails en goten, werd het assortiment aangevuld met een volwaardige dakfolie op rol die de kwaliteiten van epdm paart aan de makkelijke verwerkingseigenschappen van bitumineuze producten zoals hun thermische lasbaarheid. België is trouwens een echt epdm-land; nergens is epdm zo populair op daken als hier en deze trend zullen de RubberShell-membranen alleen maar versterken.

SealEco Belgium, het vroegere Wulva uit Brecht, behoort tot SealEco AB in het Zweedse Värnamo dat deel uitmaakt van de Nordic Waterproofing Group. Ongeveer een jaar geleden is het gestart met de ontwikkeling van het nieuwe product, dat in Zweden wordt geproduceerd. Het magazijn in Brecht fungeert als centraal warehouse voor Europa. Deschacht is samen met twee andere bedrijven hoofdverdeler voor de Belgische markt.

Het gamma bestaat uit drie producten. De RubberShell SA (Self Adhesive) 2,5mm is geschikt voor zelfklevende toepassingen. De onderzijde is voorzien van zelfklevende SBS-bitumen en de bovenzijde is afgewerkt met rubberafwerking waarin SBS-partikels verwerkt zijn om delaminatie te voorkomen. De dikte bedraagt 2,5 mm (1 mm bitumen en 1,5 mm rubber).

De RubberShell S 2,5mm is geschikt voor mechanische bevestiging of geballaste daken. De 2,5 mm dikke epdm-dakafdichting beschikt over een interne glasvezelwapening, die borg staat voor de dimensionele stabiliteit en een hoge inscheurweerstand van de folie, en bezit een thermisch lasbare onderlaag.

De RubberShell 1,6 mm ten slotte is geschikt om goten en kilgoten uit te werken en te herstellen.

'De RubberShell SA 2,5 zal in ons land ongetwijfeld de runner zijn door zijn zelfklevende karakter', weet Carl Jansen, verantwoordelijk voor de divisie Dak, Gevel en Isolatie bij Deschacht.

Hij noemt RubberShell een veilig product (je hebt geen vlam meer nodig op het dak) met een erg lange verwachte levensduur (van minstens vijftig jaar) die de materieelkeuze financieel en ecologisch erg verantwoord maakt. Het is bovendien een eenvoudig te verwerken product waarvoor zo goed als geen toebehoren nodig zijn, en dat makkelijk kan geplaatst worden na een verplichte opleiding van maximum één voormiddag. Het product is tevens uv-bestendig en wordt niet aangetast door continu contact met water. De zeer flexibele dakfolie vangt de uitzettingen van de toegepaste materialen vlot op waardoor de afdichting kwalitatief blijft. De functionaliteit en de integriteit van het systeem worden gewaarborgd tussen - 30° C en 120° C. De producten bevatten evenmin schadelijke chemicaliën, weekmakers en chloorverbindingen.

CE en ATG

Dit is dan ook niet zomaar een dakmembraan, maar een volledig systeem dat evenwel uit weinig producten bestaat omdat alles erg compatibel is en zeer eenvoudig is verwerkt. De CE-markering is in orde, de ATG is in aanvraag. Zelfs de aangepaste afvoerstukken zijn klaar.

'SealEco organiseert praktische RubberShell-opleidingen voor dakwerkers in alle filialen van Deschacht. Hierbij worden schaalmodellen gebruikt. Het nieuwe RubberShell-membraan is verkrijgbaar in rollen van 34, 56, 70, 85, 100 en 170 cm breed en wordt verwerkt zonder open vuur, zodat het veilig en snel kan geplaatst worden. Met het oog op een optimale waterdichtheid worden de overlappen thermisch gelast met hete lucht', meldt Carl Jansen.

'Op een rol zit 10 m. De rollen zijn los of per pallet verkrijgbaar. Dit product is opnieuw een erg interessante aanvulling op ons bestaand gamma waarbij we mikken op zowel de diffuse verkoop als de projectverkoop', legt de verantwoordelijke voor de divisie Dak, Gevel en Isolatie bij Deschacht uit.

'De epdm-laag is liefst 1,5 mm dik, waardoor de folie zelfs kleine oneffenheden op het dak kan opvangen zodat je steeds een strak dakoppervlak bekomt. Het betreft overigens een gans ander materiaalmengsel dan bij soortgelijke systemen en de interne wapening maakt de mechanische kimfixatie bij geballaste en gelijmde daken helemaal overbodig', prijst Carl Jansen.

Deschacht, dat zich profileert als een grote voorraadhouder, zal dit product in al zijn filialen in voorraad houden en garandeert een vlotte levering op de bouwplaats. Deschacht zal op zeer regelmatige basis ook gratis opleidingen organiseren om zowel het eigen personeel als dakwerkers te scholen. Op 30 april vond in Hoogstraten alvast de eerste infoavond over RubberShell plaats.

Als een dakwerker zich nog onvoldoende vertrouwd voelt met het product kunnen ter ondersteuning tevens bouwplaatsopstarts worden voorzien. Hierbij staat iemand van de fabriek zelf gedurende een bepaalde tijd mee op het dak en geeft hij instructies om de bouwplaats in kwestie te starten, licht Carl Jansen toe.

En om het voor dakafdichters helemaal mooi te maken, kunnen ze letterlijk hun stempel drukken op hun Rubber­Shell-dak door speciale epdm-stukken (patches) te laten bedrukken met hun gegevens. Die kunnen ze dan als hun handtekening op het afgewerkte dak laten aanbrengen onder het motto 'Signeer je eigen dak'. - JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette