Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Royale Belge-gebouw Brussel wordt een hotel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Royale Belge-gebouw Brussel wordt een hotel

Het gebouw van het vroegere Royale Belge aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde, een emblematisch monument uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw, was tot 2017 de hoofdzetel van AXA Belgium, maar staat vandaag volledig leeg. Eerstdaags wordt de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de realisatie van een hotel met ontspannings- en vergaderruimtes.
 

 

Naast de kantoren, die gerenoveerd worden en voor het merendeel behouden zullen blijven, komen er een hotel van 212 kamers (met onder meer een auditorium van 300 plaatsen, vergaderruimtes, restaurants en een bar), co-working spaces, een fitness- en een wellnesscentrum. Afhankelijk van de datum waarop de vergunning wordt afgeleverd, kunnen de werken starten tijdens het tweede kwartaal van 2021 om in januari 2023 voltooid te worden.
 
Voor dit prachtige en immense monofunctionele gebouw met de bronskleurig getinte glaspartijen en het geraamte van cortenstaal, omgeven door een groen domein van 10 ha, wordt nu een reconversieproject uitgerold. Het betreft een gemengd project waarin zeer diverse functies zullen worden geïntegreerd, met respect voor het bouwkundig erfgoed.
 
De eigenaar, Souverain 25 (een consortium gevormd door Cores Development – Urbicoon – Foresite – Ape) zal binnenkort een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij het Brusselse Gewest. Het consortium wil de site een nieuwe identiteit geven door het te transformeren tot één coherent, levend, emblematisch en multifunctioneel geheel. De bedoeling is uitnodigende ruimtes te ontwikkelen die de toekomstige gebruikers de mogelijkheid bieden elkaar te ontmoeten, te werken en te ontspannen.

Architectenteam

Voor de conceptontwikkeling deed de bouwheer een beroep op een architectenteam. Het gaat om de Britse bureau Caruso St John Architects (Londen) en het Belgische Bovenbouw Architectuur (Antwerpen), en om de bureaus DDS+, MA2 (Francis Metzger) en EOLE (Anne-Marie Sauvat) voor de patrimoniale en landschapsaspecten.
 
Samen keken ze met een kritische blik naar het gebouw om het best mogelijk potentieel te onderkennen en het te laten evolueren, ook rekening houdend met de rijke en gevarieerde natuurlijke omgeving.

 “Onze uitdaging is het behoud van het bouwkundig erfgoed te verzoenen met energetische, economische en ecologische imperatieven. Ons project werd opgevat als één geheel en niet als een optelsom van functies. We willen dit emblematische gebouw te laten herleven zonder afbreuk te doen aan zijn essentie”, aldus Nicolas Billen, business developper bij Cores Development.
 
Het geheel zal in horizontale lagen een aantal verschillende functies combineren, met kantoren, co-working, een hotel en de verschillende functies daarrond zoals een sport- en welnesscenter. Voor het beheer van de hotelkamers werd een akkoord gesloten met Limited Edition Hotels. De keten staat erom bekend conventionele hotelconcepten te transformeren tot een vernieuwend en verfrissend aanbod in volledige harmonie met de omgeving, zoals het Jam Hotel, Le Berger, en The White Hotel.

Post-covidhotel

“We gaan in het voormalige Royal Belge-gebouw dus een hotel van 212 kamers exploiteren, verdeeld over drie niveaus, evenals het amfitheater op het gelijkvloerse niveau, een restaurant en een bar. Deze locatie is een perfecte aanvulling op ons aanbod in Brussel. Onze klanten zullen ook gebruik kunnen maken van de andere infrastructuren in het gebouw, waaronder het wellnesscenter, de co-working spaces en misschien nog andere diensten. We gaan vooral een post-covidhotel ontwikkelen. De gezondheidscrisis zal mensen immers verplichten om anders te reizen en samen te komen. Ook daarmee houdt ons concept ten volle rekening”, legt Jean-Michel André van Limited Edition Hotels uit.
 
De twee bovenste verdiepingen van de toren zullen worden ingenomen door een financiële instelling. Daardoor is reeds voor 4.000 m² van de bijna 10.000 m² beschikbare commerciële oppervlakte een gebruiker gevonden. Voor de overige ruimtes bevinden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium.

Amerikaanse ambassade

De bouw van het Royal Belge-hoofdkwartier begon op 4 april 1967, waarna op 25 juni 1970 de plechtige ingebruikname volgde. Het kruisvormige ontwerp is van René Stapels en Pierre Dufau, die zich onder andere inspireerden op de John Deere World Headquarters van Eero Saarinen (Moline, Illinois).
 
Het gebouw is ruim 50 m hoog en heeft een vloeroppervlakte van 54.000 m². De buitenzijde bestaat uit cortenstaal en bronskleurig gefumeerde ramen. Dankzij de landschapsarchitecten Jean Delogne en Claude Rebold is het geheel harmonisch ingeplant tussen vijvers en groen.
 
Nadat verzekeraar Royale Belge in 1999 was opgegaan in het Franse AXA, werd het complex verkocht aan Cofinimmo en teruggehuurd tot 2018. AXA verhuisde in 2017 haar Belgische zetel naar het voormalige hoofdkantoor van Electrobel (het latere Tractebel) aan het Troonplein.
 
De Verenigde Staten wilden in het oude Royal Belge-gebouw aan de Vorstlaan de Amerikaanse ambassade onderbrengen. De structuur bleek echter niet geschikt om zwaar kogelvrij glas te dragen. Het gebouw afbreken was echter ook niet langer een optie, want de Brusselse regering had het pand inmiddels op de lijst van beschermde gebouwen geplaatst. Daarna zagen de Amerikanen af van het project.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels