Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Roompot-park in Hechtel-Eksel wordt CO2-negatief

(c) Roompot

Het nieuwe vakantiepark dat Roompot dit jaar in het Vlaamse Hechtel-Eksel zal openen, wordt volgens Roompot het meest duurzame vakantiepark van het land. Voor het eerst in Vlaanderen bouwt men een vakantiepark in CLT-houtconstructie dat ruim 5,2 miljoen kg CO2 uit de lucht onttrekt en opslaat, en hiermee alle transport van het park neutraliseert.
In juli 2020 kondigden het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en Europa’s tweede grootste aanbieder van vakantiewoning aan dat deze laatste dit jaar een nieuw park in het Limburgse groen zou openen. De ambities en plannen zijn groot. Samen met Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme en Toerisme Vlaanderen maakte Roompot zopas bekend dat het park in aanbouw misschien wel het meest duurzame vakantiepark van het land zal worden, zonder dat gasten hiervoor aan comfort zullen inboeten.
 
De 121 woningen voor 4, 6 en 16 personen die Roompot er zal verhuren, worden opgetrokken in duurzaam hout. Zo heeft het 2.576 m3 hout, dat duurzaam in Europese PEFC-gecertificeerde bossen is gerooid, al in totaal 5,2 miljoen kg CO2 voorgoed uit de lucht onttrokken. Dat immense gewicht aan CO2 komt overeen met de CO2-uitstoot van alle vrachtwagens die nodig zullen zijn voor de bouw van het park en de afstand die de toekomstige gasten naar en van het park per dieselauto zouden afleggen in de komende 25 jaar. In die berekening houdt Roompot geen rekening met het gebruik van elektrische en andere duurzamer transport waarvoor gasten de komende 25 jaren ongetwijfeld voor zullen kiezen.
 
Ondertussen groeien ook 1.750 nieuwe bomen op de plaats waar die voor het park zijn gerooid en zullen zij de komende 15 jaar opnieuw evenveel CO2 uit de lucht onttrekken en zuurstof produceren.

De vakantiewoningen zijn bovendien de eerste houten vakantiewoningen van het land die niet volgens een - ondertussen traditioneel - houtskelet zijn gebouwd. Projectontwikkelaar Lifetree Group en het Aalterse bureau Aché Ligno Architecten kozen voor een structuur van duurzame massieve panelen kruislaaghout of CLT (cross laminated timber). Bij deze innovatieve en duurzame bouwmethode bestaan de wanden uit verschillende lagen hout die kruislings verlijmd zijn. Deze innovatieve structuur biedt vrijheid in de vorm van de woningen en laat ook toe dat men binnen meerdere decennia de woningen bijna integraal zal kunnen demonteren en hergebruiken op een andere plek.

Isolatie

CLT-hout maakte de voorbije jaren een serieuze opmars in Duitsland en Oostenrijk. Het is stilaan ook ons land en de rest van Europa aan het veroveren. In tegenstelling tot houtskeletbouw is men met deze ecologische constructie veel vrijer inzake bouwconcept, stijl en architectuur. Daarnaast biedt CLT een heel duurzame CO2-balans en het is perfect te combineren met andere bouwmaterialen. Extra troeven voor Roompot zijn dat CLT heel brandveilig is, tot 10% meer leefruimte op dezelfde oppervlakte biedt dan bij een traditionele bouw en dat het goede isolerende eigenschappen heeft, waardoor gasten van een comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen genieten, terwijl men minder moet verwarmen in de winter of koelen in de zomer.

Groendaken met wadi’s

Behalve de ecologische houten structuur krijgen de vakantiewoningen van het Roompotpark ook duurzame extensieve groendaken. Die duurzame daken hebben een extra isolerende functie. Bovendien bufferen zij samen 70.000 liter regenwater dat anders verloren zou gaan.
 
Daarnaast legt men ook wadi’s aan, waarmee het overtollige en propere regenwater in de bodem kan sijpelen en grondwaterreserves kan aanvullen. De Vlaamse Millieumaatschappij promoot het aanleggen van wadi’s omdat het regenwater dat gerecupereerd wordt nooit het terrein verlaat en zo 100% dienst doet voor het natuurlijke en inheemse groen van het park.

Warmtepompen

Voor de verwarming en de koeling van de woningen kiest de aanbieder van vakantiewoningen bewust voor systemen die niet werken op fossiele brandstoffen, zoals gas of stookolie. Duurzame warmtepompen zullen het hele jaar door voor de juiste temperatuur zorgen en bij voorkeur aangedreven worden door groene elektriciteit.

Het nieuwe centrumgebouw van het park, dat o.a. de receptie zal herbergen, zal nul op de meter zijn, dankzij de zonnepanelen die een totale capaciteit van 50 kilowatt piek hebben.

Ecologische isolatie

Bij de ontwikkeling van het park hielden de architecten van Aché Ligno ook rekening met duurzame elementen die gasten wellicht nooit zullen zien. De woningen krijgen namelijk geen traditionele funderingen, maar wel een ecologische grondlaag en stabilisator uit ecologisch glasgranulaat. Glasgranulaat is gemaakt van gerecycleerd glas en kan onbeperkt hergebruikt worden. Glasschuimgranulaten blijven bovendien onder alle omstandigheden stabiel en passief, en zijn op geen enkele manier belastend voor het milieu en/of de gezondheid. Deze fundering is bovendien vochtwerend, temperatuurongevoelig en thermisch isolerend.

Groene wegen

De duurzame initiatieven beperken zich niet tot de vakantiewoningen van het park. Ook de meeste wegen van het park zullen met natuurlijk dolomiet of grasdallen worden aangelegd. Alleen de hoofdweg waarop regelmatig auto’s - of een vrachtwagen voor de bevoorrading - zullen rijden, moet gebetonneerd zijn. Zo bestaat slechts 8,5% van het hele park uit verharding die geen water doorlaat.

Streekeigen beplanting

Het mag geen verrassing zijn dat men voor ecologische en inheemse beplanting koos. Samen met de gemeente, Bosland en de landschapsarchitect gaven zij het natuurpark vorm met streekeigen hagen, heesters, struiken, bomen en perken die aangeplant zullen worden.
 
Roompot benadrukt dat de bouw van het duurzame park bovendien een herwaardering van de bestaande grond en geen nieuwe ontginning inhoudt. Op de locatie waar het Roompot Natuurpark Eksel komt, bevond zich een verkommerde camping.

Sociale inclusie

Zelfs op een project van dergelijke omvang slaagt de aannemer EcoStruct erin om samen met het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth uit Peer mensen met een verstandelijke achterstand tewerk te stellen. Deze sociale inclusie draagt sterk bij tot een lokale verankering van het park en een hogere eigenwaarde voor de cliënten van het begeleidingscentrum.
 
"Ik ben heel blij dat Roompot in deze uitdagende tijden voor Vlaanderen kiest om hier het meest duurzame park van het land te openen. De investering in een duurzaam park dat alle verplaatsingen van haar gasten neutraliseert, is in de sector uniek en zal een troef zijn voor Vlaanderen, Limburg en het vakantiepark zelf. Daarbij komt ook nog de unieke ligging in het prachtige Bosland die zonder twijfel heel wat Vlamingen maar ook buitenlanders zal overtuigen voor een overnachting in dit park, zeker eens het coronavirus onder controle is”, stelt Vlaams minister Zuhal Demir.
 
“We zijn bijzonder trots dat we dit unieke project als pioniers hebben mogen uittekenen en de realisatie ervan kunnen opvolgen. Dit nieuwe vakantiepark van Roompot belichaamt zowat alles wat vandaag mogelijk is op het vlak van duurzaamheid in die sector en zal ongetwijfeld heel wat mensen inspireren ook in CLT te bouwen in plaats van voor traditionele materialen te kiezen”, meent Piet Kerckhof van Aché Ligno Architecten.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) besliste begin 2021 om de aardwarmtecentrale opnieuw op te starten voor een onderzoeksprogramma naar de impact van de aardwarmtewinning op de stabiliteit van de ondergrond. Sindsdien zijn[…]

03/06/2022 | GeothermieBalmatt-site
Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Meer artikels