Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Rookmelders vanaf 2020 verplicht in alle woningen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Rookmelders vanaf 2020 verplicht in alle woningen

Een rookmelder installeren is reeds wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert.

Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Deze maatregel komt er op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Jelle Engelbosch (N-VA). “Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt inzake brandveiligheid. Slechts in 43% van de woningen is er minstens één rookmelder. Dat moet veranderen”, zegt Engelbosch. Na de goedkeuring in de commissie werd het voorstel van decreet van Engelbosch ook al goedgekeurd in de plenaire vergadering. Daardoor moet élke woning zo’n rookmelder hebben en wordt meteen ook de complexiteit van de huidige wetgeving weggewerkt, aldus de indieners Jelle Engelbosch, Marc Hendrickx en Björn Anseeuw.

Een rookmelder installeren is reeds wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die gekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting. Engelbosch vindt het niet logisch dat in Vlaanderen een verplichting bestaat voor huurwoningen en nieuwbouw, maar niet voor de andere 60% van ons woonpatrimonium. ”Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen en zo de complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel voor iedereen dus”, aldus Engelbosch.

Levens redden

De cijfers bewijzen dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij een woningbrand sinds de invoering die reeds dateert van 1991. In dat land is een rookmelder terug te vinden in liefst 98% van de woningen.

Buurlanden

Vorig jaar zijn ook Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. “Vlaanderen mag hierin niet achterblijven. Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden”, zegt Marc Hendrickx.

Sensibilisering

Volgens Björn Anseeuw staat deze nieuwe regelgeving niet op zich. “De wettelijke verplichting moet uiteraard samen gaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar”, besluit Anseeuw.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Economie herstelt maar overheidsfinanciën volgen niet

Economie herstelt maar overheidsfinanciën volgen niet

Het economische herstel neemt een veelbelovende start in Vlaanderen. Dat blijkt uit alle prognoses van de afgelopen maanden. Maar zonder bijsturingen zwelt het Vlaamse begrotingstekort in 2024 aan tot 3 miljard €, zo berekende de Sociaal[…]

13/07/2021 | SERVoverheid
Vlaams parlement wil betere binnenlucht door ventilatie

Vlaams parlement wil betere binnenlucht door ventilatie

'Vlaamse overheid moet meer investeren in innovatieve aankopen'

'Vlaamse overheid moet meer investeren in innovatieve aankopen'

Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis

Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis

Meer artikels